A jsme 3! Jak se změní vztah po narození dítěte?

A jsme 3! Jak se změní vztah po narození dítěte?

Narození dítěte představuje pro partnerský vztah velkou změnu, zejména pokud jde o prvního potomka. V popředí zájmu je miminko a jeho potřeby a ty partnerské jdou tak trochu stranou. Není proto žádným překvapením, že nový člen rodiny může být pro vztah první velkou zatěžkávací zkouškou.

Nic nejde podle plánu

Dítě počaté z lásky je považováno za ideální vyústění každého vztahu. Mnoho partnerů ale po narození dítěte paradoxně zažívá krizové období. Není divu! Narození dítěte je jedním z největších stresorů v životě člověka. Partneři jsou ve zcela nové roli a trvá jim nějaký čas, než se na ni adaptují. Rozčarování, které s sebou nové životní role a nová životní situace přináší, je pocit, se kterým se setkává mnoho novopečených rodičů. Nic nejde podle plánu, vše je jinak, než bylo před porodem naplánováno a může za to ten malý tvoreček, kterého jste si právě přivezli z porodnice. To, že se vše neodehrává tak, jak jste si vysnili, je ale naprosto normální a není žádný důvod podléhat panice. I přivyknutí si na tuhle novou, nejkrásnější a zároveň nejnáročnější roli, chce totiž čas.

Období velkých změn

I když budoucí rodiče mají během těhotenství dostatek času se na příchod nového člena rodiny připravit, většina z nich je překvapena, co všechno je po porodu jinak. Dosavadní životní rytmus je ten tam a vše se točí jen kolem miminka a jeho potřeb. Rodiče se musí naučit žít s pocitem zodpovědnosti za někoho jiného, musí také vykonávat činnosti, které jsou pro ně nové, což může vzbuzovat nejen obavy a úzkost, ale také pocity selhání, pokud se nedaří. Vše navíc umocňuje spánková deprivace a únava, které se projeví během několika málo dnů. Žena může mít pocit, že nic nestíhá, nezvládá a na všechno je sama. Není žádný čas a ani energie na své vlastní potřeby a zájmy. Život je najednou úplně jiný než ten, na který byli partneři zvyklí.

Spolu

Je spousta maminek, které si v prvních měsících po porodu připadají na všechno samy. Žena má pocit, že musí vše zvládat tak, jako před porodem a nechce si říct o pomoc. Ostatní ženy přece také dítě a domácnost zvládají, tak proč by ona neměla, a navíc si nechce připadat jako špatná matka! Na druhé straně je stojí bezradný partner, který by sice velmi rád pomohl, ale neví jak. Neschopnost mluvit o svých pocitech tak může vést ke vzájemnému odcizení, které může vyústit až k rozpadu manželství. Mnoho žen si neuvědomuje, že ačkoliv je matka v hlavní roli, dítě má i tatínka, který je maminku schopen, tedy kromě kojení, zastoupit. Stejně jako se na aktu početí podíleli oba, oba by se měli podílet také na péči o dítě. Nejen, že partner pochopí, že „mateřská“ opravdu není dovolená a bude si ženy více vážit, ale zároveň bude mít šanci navázat s dítětem hlubší vztah a naučí se reagovat na jeho potřeby a péče o něj v něm nebude vzbuzovat obavy. Každá maminka by si proto měla umět říct o pomoc. Je mylné se domnívat, že se druhý dovtípí. Je třeba konkrétně a jasně požádat o pomoc a v případě potřeby zapojit i babičky, případně paní na úklid, je-li to ve finančních možnostech rodiny.

Nejen rodiče

Ačkoliv je vše v prvních měsících podřízeno miminku, je třeba si uvědomit, že kromě rodičů jste stále partneři. Pro řadu párů je sex po porodu velmi choulostivým tématem. Celodenní péče o miminko ženu vyčerpává, k tomu se přidá únava a vyčerpání z nevyspání a sex je tak odsouván na vedlejší kolej. Muž se často cítí odstrčený a upozaděný. Oba jsou nespokojení a cítí, že to začíná skřípat. Odborníci doporučují nezapomínat na intimní život, ale nespěchat a myslet na to, že zejména v období šestinedělí je třeba lásku dávat ženě najevo i jinak, třeba pohlazením a objetím. Důležité také je zapojit tatínka do péče o dítě, protože jen tak se bude cítit součástí jeho života a dění v rodině. I když to v prvních měsících sice vypadá náročně, věřte, že vztah založený na lásce, pochopení a toleranci tuhle první náročnou životní zkoušku přežije.

Pokud už doma jednoho potomka máte, je potřeba si uvědomit, že i pro něj bude příchod dalšího člena rodiny zatěžkávací zkouškou. I tomuto tématu jsme se věnovali. Stačí si přečíst článek Usnadněte dítěti příchod sourozence.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1