Šestinedělí. Emoce jako na houpačce

Šestinedělí. Emoce jako na houpačce

S narozením dítěte bývají spojovány jen pozitivní emoce. Některá maminka tak může být překvapena, když namísto očekávaných pocitů štěstí a radosti, přichází po porodu také únava, vyčerpání, obavy, pláč a úzkost. I takové totiž může být šestinedělí, během kterého dostává psychika v důsledku hormonálních změn pořádně zabrat. Na co je třeba se připravit, je vhodné vědět, protože období po porodu je někdy idealizováno.

Šestinedělí, období plné změn

Šestinedělí je, jak sám název napovídá, období následujících šesti týdnů po porodu. Je to období plné změn nejen fyzických, ale také psychických. Tělo se vrací do stavu před otěhotněním, zavinuje se děloha, hojí se porodní zranění, zmenšuje se pochva a díky hormonům oxytocinu a prolaktinu dochází k produkci mateřského mléka. V šestinedělí klesá hodnota progesteronu a estragonu a zvyšuje se produkce prolaktinu a oxytocinu, zodpovědných nejen za laktaci, ale také za emoční labilitu, která je pro šestinedělí typická. Vliv na psychiku má řada dalších faktorů např. průběh porodu, zdravotní stav dítěte, únava, nedostatek spánku, adaptace na novou životní roli, změna životního stylu, pomoc partnera a rodiny aj.

Připravte se na hormonální bouři

K šestinedělí patří emoce. Nejde však jen o záplavu štěstí z narození děťátka, ale šestinedělí jsou také výkyvy nálad, pláč, smutek, podrážděnost, problémy s kojením, únava a vyčerpání a pocit zodpovědnosti za dítě. Někdy dokonce maminky mohou prožívat jakousi ztrátu a smutek z toho, že už nemají dítě u sebe v bříšku. Úzkostné ladění nastupuje kolem třetího a čtvrtého dne po porodu. Nejde však o nic neobvyklého, protože podobnými pocity trpí kolem poloviny maminek. Naštěstí tzv. poporodní blues, jak bývají tyto emoce označovány, nemá dlouhého trvání. Po cca 14 dnech se hormony uklidňují a poporodní blues odeznívá.

Kdy je třeba být na pozoru

Pokud má smutná nálada a skleslost dlouhodobý charakter, nebo pokud se projevy poporodního blues prohlubují, je nutné konzultovat zdravotní stav s lékařem. U některých maminek mohou uvedené pocity přejít do poporodních depresí, které již vyžadují odbornou léčbu. Bohužel jde o onemocnění, které je podceňováno jak samotnými maminkami, tak jejich okolím a lékaře vyhledá jen velmi málo z nich. V extrémních případech, kdy maminka není schopna se o dítě postarat, ohrožuje sebe i dítě, trpí halucinacemi a bludy, ztrácí kontakt s realitou, odborníci hovoří o laktační psychóze. Jde o velmi vážné, naštěstí poměrně vzácné psychiatrické onemocnění, které vyžaduje hospitalizaci a léčbu psychofarmaky. Neléčená laktační psychóza může mít jak pro matku, tak i pro dítě fatální následky, proto situaci nikdy nepodceňujte. Po úspěšné léčbě maminky bývá citová vazba mezi maminkou a dítětem obnovena.

Nezůstávejte v tom sama

I když se všichni kolem vás radují z narození miminka, nikdo nemusí tušit, jak těžké období právě prožíváte. Nebojte se proto o svých pocitech otevřeně mluvit. Duševní zdraví, a to nejen v období šestinedělí, by nemělo být tabu. To, co maminkám může pomoci strávit období šestinedělí v pohodě, je zejména pomoc partnera a nejbližších. Pokud vás trápí neuklizený byt a při pohledu do zrcadla se vylekáte, je nejvyšší čas požádat o pomoc. Pokud příbuzní nabízí pomoc, využijte ji. Nechte si uvařit, vyžehlit nebo povozit miminko v kočárku. Ti, co vás mají rádi, vám rádi pomohou, a vy si odpočinete. Přijmout nabízenou pomoc není známka neschopnosti, lenosti, slabosti, či toho, že na péči o dítě nestačíte. Nemusíte být přece za každou cenu superženou, a to zejména v šestinedělí.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1