5 novoročních předsevzetí, která stoprocentně dodržíte!

5 novoročních předsevzetí, která stoprocentně dodržíte!

Čím to, že se každý rok po Silvestru vynoří všude zástupy sebemrskačů, kteří se trumfují v tom, kdo si toho na svá bedra naloží víc? Vážně věříte tomu, že když zatnete zuby, nejpozději do jara skoncujete s kouřením, shodíte dvacet kilo, uběhnete půlmaraton a jako bonus si ještě osvojíte základy italštiny? Pokud ano, tak jen s chutí do toho. Pro ty ostatní, kteří stojí nohama víc na zemi, máme několik tipů na novoroční předsevzetí, která se plní skoro sama, a to z prostého důvodu – nezakazují, neomezují, nevyžadují žádné sebezapření, a přesto přinášejí radost.

1. Nedělejte nic – aspoň občas

Lenost není hřích, jak nám vtloukali do hlavy naši rodiče, ale někdy je to vyloženě nutnost. Ideální příležitost, jak se na chvíli oprostit od hektičnosti okolního světa, kdy si naše tělo dokonale odpočine. Což dvojnásob platí o mozku. Podle neurologů slastné chvilky nicnedělání tříbí fantazii a podporují kreativitu. V momentě, kdy nic neděláme (třeba jen ležíme v posteli a pozorujeme, jak venku sněží), se také prohlubuje naše dýchání – k orgánům se tak dostane více kyslíku, srdeční tep se zpomalí, klesne krevní tlak a nahromaděný stres se začne pozvolna rozpouštět. Takže i když máte pocit, že v danou chvíli neděláte vůbec nic, ve skutečnosti toho děláte hodně – pro své tělesné i duševní zdraví.

2. Méně uklízejte

Na sociálních sítích kolovala svého času fotografie mladé ženy v negližé, kterak se blaženě převaluje na posteli, s následujícím komentářem: „Když jsem přišla domů, uviděla jsem všude ležet prach. Tak jsem si řekla, že si lehnu taky.“ To samozřejmě neznamená, že byste se měli nechat „sežrat špínou“, jenom si prostě stanovte rozumnou mez. Vypulírovaný byt sice vypadá hezky, ale nic se nemá přehánět. Nemluvě o tom, máte-li potřebu v jednom kuse něco leštit, drhnout, pucovat a být neustále v patách ostatním členům rodiny, abyste v případě potřeby okamžitě zahladili sebemenší stopy nepořádku. Pokud vysloveně netrpíte „uklízecí mánií“, která už hraničí s nemocí, dejte někdy přednost tomu, co vás doopravdy těší, před nudnými domácími povinnostmi, které vám neutečou.

3. Užívejte si malé radosti

Ty jsou podle odborníků pro psychickou pohodu mnohem důležitější než luxusní dovolená! Nemusí jít přitom o nic velkého, a ne vždy je třeba k tomu, abyste se potěšili, sáhnout do peněženky. Začněte třeba tím, že obejmete někoho, koho máte rádi (partnera, děti, kamarádku, kolegy v práci…). Při fyzickém doteku se v podvěsku mozkovém uvolňuje známý „hormon lásky“ oxytocin, který rozpouští napětí a stres a má příznivý vliv na tlak a tepovou frekvenci. Drobných radostí, které si můžete dopřávat každý den, je nespočet: šálek voňavé kávy, chvilka v posteli s pěknou knížkou, horká koupel po náročném dni, relaxace s aromalampou, návštěva obchůdku se svíčkami a různými dekoracemi (aniž byste museli cokoli kupovat) nebo třeba pohled na noční oblohu plnou hvězd. Malé radosti zkrátka číhají na každém kroku, stačí si jen vybrat.

4. Buďte k sobě laskavější

Pokud na sebe pohlížíte jako na neschopné, líné nebo příliš tlusté, budete mít v životě stále potíže (co vyzařujete, to také přitahujete). Jestliže se snažíte být za každou cenu dokonalí, přitáhnete si jen další stres a nespočet situací, kvůli kterým se budete cítit mizerně. Tak se zbytečně netrapte. Být sám sebou je nesmírně přitažlivé. Říkáte tím ostatním: „Také vy jste úžasní a jedineční, navzdory všem nedostatkům“. A přesně tohle každý z nás touží slyšet. Přestaňte se také strašit černými myšlenkami a nemalujte zbytečně čerty na zeď. Víte, co se říká: „Když nejde o život…“ A o ten v drtivé většině případů skutečně nejde, na to vemte jed.

5. Mějte po ruce „antistres“

Nepříjemné napětí, které se v nás nastřádalo za celý den, můžeme odstranit mnoha způsoby – relaxační lázní, sklenkou dobrého vína, cvičením nebo přátelským popovídáním… Existují ale šikovné vychytávky, které lze použít hned a bez přípravy. Až budete mít příště pocit, že je toho na vás moc, zkuste sáhnout do sáčku s rýží nebo čočkou a chvilku se v něm přehrabujte. Probírejte se v míse plné korálků, nebo si vemte kus bublinkové fólie a začněte „práskat“ – pěkně jednu bublinku po druhé. A jistě najdete i další způsoby. Je to nenáročné, zábavné a pomáhá to.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1