Pomoc, potřebuju pauzu!

Pomoc, potřebuju pauzu!

I když jsou maminky na „mateřské dovolené“, měly by si čas od času dopřát chvilku jen pro sebe. Bez výčitek a špatného svědomí. Jinak totiž i jim hrozí syndrom vyhoření.

I maminka musí odpočívat

Mnozí lidé, když vidí ženu s kočárkem na procházce, si často řeknou: „Ta se má, to je pohodička. Procházky, kafíčka s kamarádkami, celý den doma...“ Jenže realita je mnohdy zcela jiná a taková maminka na mateřské je kolikrát ráda, že si vůbec stihne dát sprchu, nebo dokonce sníst teplé jídlo. Péče o dítě, či více dětí je náročná nejen fyzicky, ale i psychicky. Je to dáno tím, že především v prvních měsících chybí spánek, dítě vyžaduje pozornost 24 hodin denně a ne vždy mají miminka dobrou náladu. Jenže jak se říká, spokojená maminka, spokojené dítko.

Pozor na vyhoření

Nejen nedostatek spánku, ale i nedostatek sociálního kontaktu, stereotypní činnosti každý den či pocit mentálního zakrnění. To vše se podepisuje i na psychice maminky na mateřské dovolené. Je proto potřeba najít si i v těchto náročných dnech chvilku pro sebe, pro své koníčky a zájmy, nebo prostě jen odpočinek. Jinak se mohou objevit pocity smutku, melancholie, ale i deprese a syndrom vyhoření. Jenže chvilka pro sebe... to se lépe píše, nežli pak skutečně hledá.

Jak si najít chvilku pro sebe?

Možná vám přijde, že když jste celý den doma s dítětem, vlastně nemáte na nějaký odpočinek už nárok. Opak je pravdou. I výzkumy mluví jasně. Maminky, které občas přenechají péči o dítě na chvíli někomu jinému, jsou vyrovnanější a dokážou řešit věci s větším klidem. A jak tedy vyšetřit nějakou tu chvilku?

  • zaúkolujte všechny, kteří jsou v dosahu – někdy chvilku pohlídá partner, jindy babičky a nebo třeba i kamarádka, která má také dítko (pak jí to zase vrátíte vy). Pokud nikoho takového nemáte, můžete zkusit i placené hlídání, pro větší děti pak dětské skupinky.
  • odpočívejte, když odpočívá dítko – úklid či vaření nechte občas ladem a jděte si lehnout, když vám to malý neposeda dovolí
  • jídlo si objednejte, úklid přenechte jiným – uvědomte si, že ne vše musí ležet jen na vašich bedrech. Zmáhá-li vás občas péče o domácnost, pak si někdy oběd či večeři objednejte a na velký úklid či třeba mytí oken si najměte paní na úklid.
  • nebojte se říct si o pomoc – není to ostuda, pokud poprosíte partnera či třeba babičku o pomoc ve chvíli, kde nestíháte a máte pocit, že se na vás vše valí. Uvidíte, že možná budou ještě rádi, že se mohou zapojit.
  • čas plánujte stejně jako vrcholoví manažeři – pokud máte pocit, že celý den nic nestíháte, je na čase si přečíst něco o time managmentu. To není jen termín, který používají manažeři, ale rozvržení času je potřeba plánovat i na mateřské. Nakonec zjistíte, že nejen stíháte, ale možná vám vybyde i nějaká ta chvilka navíc – ta určená jen a pouze pro vás.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1