Po mateřské zpátky do práce

Po mateřské zpátky do práce

Ať už to máte za pár, nebo vás čeká rok či více mateřské dovolené, vždy je dobré myslet na to, jak si návrat do práce pokud možno co nejvíce ulehčit.

Úplně snadné to nebude

Co si budeme povídat, starat se doma o jedno, dvě či více dětí také není žádná procházka růžovým sadem. Po návratu do práce ale ten kolotoč ještě zrychlí, nabírá na obrátkách. Na druhou stranu se právě na konec mateřské řada žen těší, konečně se zase vrátí mezi lidi a budou řešit i něco jiného, než dětské potřeby. A také řada povinností odpadne. Třeba nutnost mít uvařené denně teplé jídlo. Ratolesti dostanou najíst ve škole či školce. Na druhou stranu vše vyžaduje výborné organizační schopnosti.

Po mateřské: Stará nebo nová práce?

Do tří let věku dítěte by vám měl zaměstnavatel držet vaši pozici. I tak je vhodné ho kontaktovat třeba s půlročním předstihem a domluvit se, jak bude práce probíhat. Zda je možný zkrácený úvazek, home office apod. Také si nezapomeňte včas ověřit, zda vám vezmou dítě do školky. V některých krajích bývá přetlak a děti se do školky dostanou třeba až ve čtyřech letech. V takovém případě může pomoci soukromá dětská skupinka, myslete ale na to, že se jedná o finančně náročnější řešení.

Připravte na změnu i své dítě

Návrat do práce neznamená velkou změnu jen pro vás, ale i pro vaše dítě. Zvlášť pokud bylo do té doby jen s vámi doma. Ideální je zvykat ho postupně. K tomu se právě hodí výše zmíněné dětské skupinky. Zkuste ho dávat třeba na dvě dopoledne v týdnu. Dítě si zvykne na odloučení, ale i školkový režim. Přechod do státní školky pak bude probíhat hladčeji a třeba se vyhnete i nepříjemným ranním scénám a pláči. I o to lépe se pak budete cítit v práci, když se nebudete muset trápit myšlenkami na dítě, které si po vás celý den stýská.

Pracujte na sobě během mateřské

Aby změna nebyla tak drastická, pracujte na sobě i během mateřské dovolené. Protáhnete si mozkové závity a zaměstnavatel bude rád, že jste si rozšířila obzory. Zkuste si občas nějaký online kurz, webinář či při chvilce času poslechnout užitečný podcast. Budete držet krok s dobou, především v oborech, které jdou rychle dopředu, je pak několikaletá pauza velmi znatelná.

Změn se nebojte

Nechce se vám vracet do předchozího zaměstnání, nebo třeba zaměstnavatel skončil? Mateřská dovolená většinou zamává s našimi prioritami. Můžete si tak položit otázku, co byste chtěla dělat. Třeba se vaše představy změnily. V tom případě je právě mateřská skvělou příležitostí, jak nastartovat novou kariéru. Začněte podnikat, nebo se vzdělávat v novém oboru. Je to sice s dítětem někdy náročné, ale na druhou stranu je to jedinečná příležitost.

Věřte si!

Ženám se často stává, že si po návratu z mateřské nevěří. Nejsou si jisté svými dovednostmi, znalostmi, samy sebou. Vždyť posledních pár let řešily „jen“ zuby, plínky, jídlo, dětské nemoci... Je dobré si uvědomit, že to vážně není JEN. Na mateřské zakoušíme stres, nevyspání a „práci“ máme dvacet čtyři hodin denně sedm dní v týdnu, a přesto často ještě s úsměvem na rtech. Díky tomu jsou ženy odolnější vůči vypjatým situacím, ale také skvěle zvládají vše si zorganizovat. Buďte tedy na sebe náležitě pyšná a prodejte to i zaměstnavatelům.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1