Denní režim a čas na hraní

Denní režim a čas na hraní

Patříte k rodičům, kteří svým andílkům – v upřímné snaze dopřát jim šťastné dětství – dávají absolutní svobodu? Pak se ovšem nedivte, když začnou vystrkovat skryté růžky, a než se nadějete, omotají si vás kolem prstu tak, že chod celé domácnosti podřídíte jejich náladám. To, jak se taková „anarchie“ odrazí na vaší nervové soustavě, snad ani není třeba dodávat...

Jinými slovy, pokud chcete sebe i rodinu ušetřit zbytečného stresu a zachovat si doma atmosféru relativní pohody, zvykejte své ratolesti na pravidelný denní režim už od nejútlejšího věku. Věřte, že jim tím nijak neuškodíte, ani je nepřipravíte o bezstarostná léta. Naopak, díky pevně stanoveným pravidlům bude dítě mnohem klidnější, což usnadní i jeho další výchovu a vývoj.

Děti řád milují, i když se mu brání

Je tedy zapotřebí stanovit si pravidelnou denní dobu na krmení, spánek, hraní i každodenní procházky. Nejdřív se to možná neobejde bez lehkého vzdoru či vzteku, ale dříve či později si dítě na nový režim přivykne. Buďte proto důslední a vytrvejte. Situaci samozřejmě můžete upravit, pokud zjistíte, že jiná varianta je pro vás všechny příjemnější. Uvidíte, že časem bude všechno šlapat jako hodinky. A hlavně – všichni budete daleko víc v pohodě. Možná se to nezdá, ale i děti dokážou ocenit v životě určitý řád. Když malý človíček ví, co bude následovat, cítí se mnohem bezpečněji. Zároveň je schopen pochopit i případný trest. Pokud neexistují hranice a řád (proti kterému se z různých důvodů vymezuje a nebo následuje), bývá dítě z pokárání zmatené a místo výchovného efektu nastupuje strach udělat chybu (a tedy i objevovat).

Nechte je vytrávit, hlady neumřou

Pokuste se aspoň přibližně rozplánovat svůj den a veškeré činnosti, například krmení. Zpočátku jste nejspíš krmila své dítě, kdykoliv si o to řeklo. Pokud si však naplánujete krmení po 3–4 hodinách, prospěje to oběma. Dítěti lépe vytráví a vy se zatím můžete věnovat něčemu jinému.Totéž platí i pro starší děti – vyvážená pestrá strava podávaná vždy ve stejnou dobu pětkrát za den je ideálním řešením.

Uspávání není boj „kdo z koho“

Večerní usínání je citlivé téma v mnoha rodinách s malými dětmi. Málokterý prcek je tak ukázněný, aby si poté, co ho položíte do postýlky, ještě chvíli lehce pobrukoval a pak spokojeně usnul. Často tomu bývá právě naopak – nekonečný proces mazlení, povídání, chlácholení, přesvědčování a „vyhrožování“, který se opakuje i několikrát za večer. V některých rodinách se doslova svádí boj o to, kdo dřív usne. Dospělí, nebo dítě? Dlužno dodat, že děti v drtivé většině případů vedou. Výjimkou není ani situace, kdy rodiče nechají své dítko padnout únavou, aby ho pak nádherně vláčné konečně odnesli do postýlky. Jediný problém je v tom, že „bod zlomu“ mnohdy přichází až těsně před půlnocí, takže na vysněný relax nebo společný večer s partnerem můžete rovnou zapomenout. I když se s příchodem dítěte vztahy v rodině mění, ten partnerský by i nadále měl zůstávat silným.

Pootevřete dveře do ložnice

Tady pomůže jen důslednost. Určíte-li odchod na kutě ve 20 hodin, v osm hodin bude dítě ležet v postýlce a basta. I když se mu to nebude líbit, i když bude kňourat, nespokojeně se vrtět, nebo se hlasitým křikem a pláčem dožadovat vaší pozornosti. Pomazlete se s ním, přečtěte mu pohádku, zazpívejte ukolébavku, jemně ho namasírujte, nebo zvolte jakýkoliv jiný uspávací rituál, ale potom už ho nechte, ať spí. Opět platí, že všechny tyto činnosti je třeba vykonávat ve stejnou dobu a nejlépe i stejném pořadí. Některým dětem pomůže, když necháte pootevřené dveře do ložnice. Vycítí, že rodiče jsou nablízku a budou mnohem klidnější. Samozřejmě může vše zkomplikovat tzv. separační úzkost, kdy se vás dítě za žádnou cenu nechce vzdát, ale i ta lze časem zvládnout.

Vyrazte ven za každého počasí

K tomu, aby dítě lépe usínalo, přispívá i pravidelný denní režim, který kromě krmení zahrnuje také další aktivity, jako je hraní, různé pohybové aktivity a procházky na čerstvém vzduchu (ideálně bez ohledu na počasí, snad jen s výjimkou krutých mrazů). Snažte se ovšem tento čas vyplnit rovnoměrně, abyste dítě zbytečně nepřetěžovali. A když si bude chtít po obědě trochu schrupnout, nebraňte mu (v naději, že večer lépe usne). Krmení má většinou přirozený uspávací efekt.

Dítě pozná, kdy se mu opravdu věnujete

A ještě něco je třeba si uvědomit. Nezáleží na počtu hodin, které s dítětem strávíte (každá rodina má jiné časové možnosti), ale především na kvalitě společně prožitého času. Takže nemá smysl srovnávat se s ostatními maminkami, které celé odpoledne proklábosí na pískovišti nebo v mateřském klubu, a dělat si výčitky kvůli tomu, že jste se v posledních dnech „zmohli“ jenom na hodinku pexesa. Mnohdy jediná účelně využitá hodina dá dítěti mnohem víc, než celý den. A malí caparti tohle bezpečně vycítí.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1