Zapojte děti do úklidu

Zapojte děti do úklidu

„Co se v mládí naučíš...,“ je hluboká pravda. Jak ale naučit děti nepopulárnímu úklidu tak, aby to nebylo utrpení? Zkusíme nastínit některé hlavní principy.

Jak na ty malé?

Malé děti se učí nápodobou a pokud jim dáme prostor, překvapí nás svou šikovností. V tomto období dělají rády vše, co vy a ideálně s vámi = nejlepší čas, kdy jim ukázat, že úklid je potřeba a společně to může být legrace. Když je odeženete teď (ať už ze sebelepšího důvodu), špatně se k činnosti vracejí později, kdy ji vyžadujeme. Zohledněte, že čím mladší dítě, tím méně pozornosti udrží u jedné činnosti.

Jaké návyky budovat? Sklízejte věci při ukončení nějaké činnosti, nechte je odnášet nádobí po jídle či otřít stůl, když jim něco ukápne. Zpočátku to může trvat déle a paradoxně může být úklidu i trošku víc, ale trpělivost a hravost se v tomto případě více než vyplatí. Dítě má pocit sounáležitosti a cítí své místo v rodině.

Co se školáky?

Školáci už mívají svůj názor. Vylaďte tedy pravidla úklidu společně. V tomto věku už je vhodné domluvit se na pravidelných povinnostech, které dítě plní samo a nese za ně zodpovědnost. Může to být samostatný úklid a příprava školních potřeb (umytí krabičky na svačinu), vynášení odpadků, vyklízení myčky či úklid vypraného prádla. Zde to může být těžší paradoxně pro vás - „vydržet“ nekontrolovat průběh. Zároveň dítěti dejte možnost, aby přišlo samo, když si neví rady nebo když se to nedaří dle jeho představ. Dítě touto tichou podporou získá cennou sebedůvěru a samo pak překvapí iniciativou.

Tipy

  • Udělejte z úklidu malé rituály (například večerní úklid/uspávání hraček).

  • Poděkujte dítěti za pomoc, neberte to jako samozřejmost.

  • Pochvala i odměna může být demotivující (dítě činnost časem nedělá, protože by chtělo, ale jen pro pochvalu či odměnu).

  • Nezávoďte, naučte děti spolupracovat.

  • „Nech to, raději si to udělám sama.“ „Na to jsi ještě malý/á." jsou věty, které byste ze svého slovníku měly vypustit. Pokud nechcete, aby vám u něčeho dítě asistovalo, vysvětlete mu svůj postoj, například, že máte strach že si ublíží.

  • Když se něco nepovede, netrestejte. Zkuste spolu situaci napravit.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1