9 rad, jak do školky v klidu

9 rad, jak do školky v klidu

Doba, kdy dítě prvně opouští bezpečný rodinný přístav, není snadným obdobím ani pro něj, ani pro jeho rodiče. Jak všem v prvních školkovských týdnech ulehčit?

1. Školka za odměnu, ne za trest

Pokud je vaším cílem, aby se dítě do školky těšilo, vyhněte se komentářům typu: „Jen počkej, ve školce už tě srovnají.“ Pokuste se dítě naopak zaujmout a navnadit, aby šlo do školky s chutí a zdravou zvědavostí. Můžete si i na školku hrát.

2. Zvykejte ho na odloučení

Jestliže vaše dítě doposud trávilo čas jen s vámi, může být nástup do školky skutečný šok. Je tedy dobré dítě na vaši nepřítomnost nejprve začít zvykat. Některé školky nabízejí „zvykací“ program, kdy je dítě ve školce jen hodinu nebo dvě, případně rodič je ve vedlejší místnosti. Dítě tak získá pocit jistoty, že se pro něj vrátíte. Neodcházejte ze školky pokradmu, dítě by to mohlo vnímat jako zradu a příště si vás opravdu pohlídá.

3. Komunikujte své důvody

Dívat se na plačící dítě, případně jej spolu s učitelkou odtrhávat od sukně je scéna jak z hororu a pravděpodobně ji zažije každý rodič. Dítě vycítí naši vlastní vnitřní nejistotu a začne se bát a bránit vám v odchodu. Je proto důležité být v souladu s důvody, pro které dáváte dítě do školky a zároveň je vysvětlit i dítěti (peníze, touha se realizovat, noví kamarádi pro dítě, nové impulzy...).

4. Dodržujte, co slíbíte

Když ráno dítěti řeknete, že si pro něj přijdete v určitou hodinu, dodržte to. Vzájemná důvěra je základem každého dobrého vztahu. Díky tomu, že budete plnit to, co slíbíte, získá dítě pocit jistoty a vědomí, že se na vás může spolehnout. Může si hrát a ne jen kontrolovat hodiny, zda už přijdete.

5. Ulehčete mu to

Pořiďte boty na suchý zip, snadno obouvací bačkory, vyvarujte se knoflíkům na kalhotách, trička by měla být dostatečně volná, aby se do nich dobře oblékalo, mikiny na zip nikoli přes hlavu, nehubujte dítě, jestliže přijde s flekem na oblečení. Do blátivých měsíců pořiďte pogumované oblečení, ušetříte sebe i dítě stresu. Podepište věci (dítě si skutečně nebude pamatovat, která mikina je jeho).

6. Nechte ho projevit emoce

Nepoužívejte věty typu: „Kluci nepláčou.“ či  „Taková velká holka se přece nebojí.“ Dítě se vám bude snažit vyhovět, ale za cenu, že v sobě potlačí pocity, jako je strach, smutek, úzkost, lítost nebo hněv. Nevyjádřené emoce se pak mohou později projevit v podobě agrese nebo různých zdravotních potíží.

7. Vezměte mu s sebou hračku

Oblíbený plyšák, panenka, balónek, autíčko… Všechny tyto věci dítěti připomínají domov a pomáhají mu uvědomit si, že má rodiče a místo, kde ho všichni milují, přestože s ním právě v tuto chvíli nejsou. Se svou oblíbenou hračkou se nebude v cizím prostředí cítit tak osamělé, a navíc se s ní může pochlubit svým novým kamarádům.

8. Zajímejte se o to, co se ve školce děje

Zařaďte školkovské téma do vašeho. Místo otázky: „Co bylo k obědu?“ na kterou vám potomek pravděpodobně odpoví, že neví, se zeptejte: „Co tě dneska zaujalo / potěšilo / bavilo?“ A nechte ho vyprávět. Dítě pak bude mít pocit, že je i nadále plnohodnotným členem rodiny. Vynechejte také citové otázky: „A stýskalo se ti?“ Dítě pak může cítit vinu, že ne a tak si na to dá příště pozor a propláče většinu dne.

9. Vytvořte si rituály

Pokud je to jen trochu možné, dodržujte stejné časy vstávání, ranních procedur a odchodů do školky. Vyberte třeba ráno hračku, kterou si bude brát. Nechte si čas i na ranní potulení. Při odchodu ze školky můžete například zamávat ještě do oken.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1