Vícegenerační bydlení – jde to i bez hádek?

Vícegenerační bydlení – jde to i bez hádek?

Naskočí vám husí kůže, když si představíte, že byste žila pod jednou střechou s tchánem a tchyní? Tento model rozhodně neplatí za vysněný ideál, na druhou stranu to však nemusí být nutně katastrofa. Pokud si hned v začátcích nastavíte určitá pravidla, může takové soužití přinášet i celou řadu výhod.

Společné bydlení, pro které se lidé rozhodují především z finančních a praktických důvodů, znamená hned dvojí úskalí – vedle konfliktních situací, které vznikají kvůli rozdílnosti domácích pravidel a zažitého řádu, jde vždy také o určitou zkoušku partnerského vztahu. Krátce řečeno, soužití více generací klade značné nároky na všechny zúčastněné. Jak se s tím co nejlépe popasovat?

Vytyčte si vlastní teritorium

Ano, jistě, jsou to rodiče. To však neznamená, že u vás budou „pečení vaření“. A to platí i naopak. Před manželskými neshodami neutíkejte o patro níž k rodičům.

Přestože jste jedna rodina, měli byste fungovat jako dvě samostatné jednotky. Nikdo by neměl vstupovat na „cizí území“ bez ohlášení (a zaklepání) a neměl by zde pobývat ani v době, kdy dotyční nejsou doma. Právě nedostatek soukromí je jednou z nejčastějších příčin neshod.

Určitá pravidla by měla platit také pro užívání společných prostor (žijete-li v jednom domě nebo bytě). Vyhnete se nepříjemně vypjatým situacím, kdy se ráno srazíte s tchyní ve společné koupelně, nebo budete muset odložit přípravu nedělního oběda, protože všechny plotýnky zrovna pojedou na plný plyn.

Respektujte zvyky druhého

Žít společně znamená nutnost se přizpůsobit. Má vaše tchyně ve zvyku sledovat večer svůj oblíbený seriál? Neposílejte jí dolů děti se vzkazem, že jim má babička přečíst pohádku. Není vaše snacha zrovna ranní ptáče a o víkendu si ráda přispí? Nerámuste na chodbě s vysavačem a odložte úklid na odpoledne. Jinak spolu přestanete vycházet a časem si – doufejme, že jen obrazně řečeno – vjedete do vlasů.

Nesnažte se vychovávat

Častým problémem bývají i finanční neshody. Je proto nezbytné jasně se předem dohodnout na financování společných nákladů. A to se týká i nutných oprav. Nepoužívejte finance jako prostředek k vydírání.

Prarodiče by si také měli uvědomit, že jejich děti již odrostly. Otázky typu: „Kde jsi byla?“ „Kam jdeš?“ „Kdy se vrátíš?“ nejsou na místě. Pozor, toto platí i o vnoučatech, které nemáte ten den na starosti! Zároveň by mladá rodina měla respektovat životní nastavení prarodičů a cíleně neprovokovat.

Trocha rozmazlování neuškodí

Společné bydlení má ale i spoustu výhod. Kromě už zmíněných finančních nákladů, o které se podělíte, se jedná především o výpomoc v domácnosti. Babička může pomoct s vařením, úklidem nebo třeba žehlením, dědeček zase leccos opraví a oba společně pak mohou pohlídat vnoučata, když si mladí chtějí vyrazit za sportem nebo za kulturou. A to je pomoc k nezaplacení. To vše ale jen za předpokladu, že mezi vámi panují dobré vztahy. Vše musí být v rovnováze, nelze jenom brát.

Vícegenerační soužití je přínosné i pro děti, které se naučí více respektovat potřeby starších lidí a v budoucnu pak pro ně budou mít mnohem větší pochopení. Prarodiče se jim navíc mohou věnovat i tehdy, když na ně rodiče nemají čas. Ano, je pravda, že babičky svá vnoučata většinou rozmazlují, ale ruku na srdce – na tyto chvíle vzpomínáme v dospělosti ze všeho nejradši...

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1