Dítě ve znamení Vah. Jak na jeho výchovu?

Dítě ve znamení Vah. Jak na jeho výchovu?

Harmonie, klid, rovnováha, krása. To jsou hlavní důvody, proč jsou Váhy tady. Aby harmonizovaly celý vesmír. Jsou to dobráci od kosti, kteří se snaží vyjít s každým a urovnat každou šarvátku, protože hádky je zraňují. Nebýt oné pověstné nerozhodnosti a váhavosti, dalo by říci, že je dítě ve znamení Vah prototypem ideálu. Nemyslíte?

Přinesli jste si domů malý uzlíček, klidný, tak spokojeně vypadající. S dolíčkem na bradě. Leckdo vám bude závidět tak klidné miminko, které se prakticky nevzteká. Tedy pozor, pokud se mu plně věnujete. U Vah to platí více, než u jakéhokoli jiného znamení. Váha potřebuje cítit vaši lásku a blízkost. Neumí být sama, ani jako miminko, ani později. U vás jí bude nejlépe. Chovejte ji, noste v šátku. Bude vás zbožňovat. Pocit jistoty a bezpečí udělá z Váhy to nejspokojenější miminko na světě.

Váhy mají cit pro krásu a rády se krásnými věcmi kolem sebe obklopují. Vytvoříte-li jim útulný pokojíček, krásně ho vymalujete (Váhy milují barvy a jsou velkými estéty), uděláte pro ně víc, než si možná uvědomujete. Holčičky budou dozajista velké parádnice, které ve svém pokojíčku ocení princeznovskou toaletku, před níž se budou moci nakrucovat, zpívat a tančit.

Váhavost nebo rozvážnost?

Rozhodování je pro Váhy celoživotní téma. Na jedné straně Váhy mají rády (a potřebují) řád a hledají klid, ale jak ho dosáhnout, když musí neustále volit mezi různými alternativami a možností je pořád tolik… Není divu, že si pak dávají s konečnými verdikty na čas. Jsou znamení, která mohou mít s váhovou nerozhodností velký problém. Obzvlášť pokud jste jako rodič narozený ve znamení Berana nebo Vodnáře, může vás váhavost vašich potomků přivádět k šílenství a vy se nakonec uchýlíte k tomu, že raději rozhodnete za ně. Nedělejte to! Pouze v krajních případech. Podívejte se na to z jiného úhlu a berte to jako školu, pro sebe. Váhy vás tím naučí mnohem větší trpělivosti, uvidíte.

Spravedlivá školní léta

Do školky se dítě narozené ve znamení Vah obvykle těší. Rádo se obklopuje kamarády a i oni jsou v jeho přítomnosti rádi. Protože jestli Váha něco umí, je to naslouchat a především najít s každým společnou řeč. Nemá ráda konflikty a hádky, radši se pokusí všechny rozepře urovnat. Kdo by to neocenil?

To platí i pro školní léta. Rovněž tady mívají mezi spolužáky své místo a u učitelů se těší oblibě. Bývají to často právě Váhy, na něž pedagogové i po letech rádi a s úsměvem vzpomínají. Tyto děti jsou zvídavé, bystré, přirozeně inteligentní a mají smysl pro spravedlnost a férovost. A dokážou se ozvat, když by něco nebylo tak, jak být má. Klidně pobídnou i samotné učitele. A že je to musí stát hodně sil, protože Váhy nebývají rády středem pozornosti a nerady se předvádějí. Na rozdíl od Střelců nebo Lvů tak zřejmě nikdy nebudou hlavními aktéry školních besídek. I když vystupovat na veřejnosti rozhodně umí, jejich projev je estetický a kultivovaný, jen soutěživost a potřeba být vidět jim není vlastní.

Je dost pravděpodobné, že u svých ratolestí objevíte hudební talent. Váhy obvykle milují hudbu, rády zpívají nebo váš zpěv poslouchají, s chutí si zatancují. Zkuste v nich tento potenciál rozvíjet, Vahám to jen prospěje. A nevadí, pokud to nebude zrovna hudební nástroj. Váhy se najdou i v jiných uměleckých aktivitách. Zpěv, malování, keramika… možností je přece spousta.

Někdy vám Váhy mohou připadat líné a pohodlné. Problém není v tom, že by byly rozenými lenochy, ale ona i ta potřeba držet ve všem balanc tak nějak vyčerpává a není tedy divu, že pak Váhy skutečně potřebují odpočinek. Dopřejte jim ho, však brzy sami uvidíte, že se Váha opět promění v aktivního jedince, na něhož jste zvyklí.

Pozor na nervozitu, milé Váhy

Oblast ledvin, nadledvinek a močového měchýře jsou těmi, na něž by měli být zrozenci ve Vahách obzvlášť opatrní již od dětství. Poslouchat rady rodičů, aby děvčata nenosila krátká trička, se tak opravdu vyplatí. Malé Váhy jsou také náchylnější k různým kožním vyrážkám, atopickým ekzémům nebo třeba alergickým reakcím po bodnutí hmyzem. Ostatně vše souvisí se vším. Nadledvinky produkují hormony, které mimo jiné pomáhají regulovat reakci těla na stres. A pokud jsme ve stresu neustále, naše nadledvinky si neodpočinou. Pokožka je pak odrazem našeho nitra a projevy na kůži souvisí právě se zvýšeným stresem, s pocitem vlastní nedostatečnosti, s nízkým sebevědomím. Tak trochu začarovaný kruh, co říkáte? Váhy totiž žijí v jakési tenzi neustále, protože balancují, vyrovnávají, analyzují svá rozhodnutí pořád dokola, hledají rovnováhu, a to může vést právě k výše zmíněnému stresu a pocitům nespokojenosti se sebou samým. Proto je důležité malé Váhy povzbuzovat a podporovat, aby cítily, že je máte rádi a jak úžasné a talentované jsou.

Jak na výchovu dítěte ve znamení Váhy?

Nespěchejte na něj! Tím, že Váha stále něco zvažuje, posuzuje pro a proti, potřebuje na rozhodnutí čas. Pokud ráno na snídani malé Váze nabídnete kaši nebo chleba s pomazánkou a víte, že oboje má ráda, nepočítejte s rychlou odpovědí. Proto v případě, že pospícháte, nedávejte Váze na výběr. Jednoduše řekněte, že bude kaše a je to. Ulehčíte tak nejen své trpělivosti, ale i samotnému dítěti, které to přijme jako holý fakt a nemusí se rozhodovat. A druhý den to stejně tak udělejte s chlebem.

Na co jsou Váhy obzvlášť citlivé, je rodinná atmosféra. Potřebují cítit pohodu a harmonii. Váhy nesnášejí jakékoli hádky a rodinné spory. Pokud to jen trochu jde, snažte se přímo před nimi nehádat. Jejich citlivá dušička by tím mohla utrpět hluboké šrámy. A to přece nechcete. Na druhou stranu by i Váhy měly poznat, že občasné neshody do partnerských vztahů zkrátka patří. Důležité ovšem je, aby viděly a vnímaly, že spor řešíte konstruktivně, bez zbytečného útočení a osočování (o fyzickém napadání ani nemluvě), a vždy ho ukončíte usmířením.

Nesedí tato charakteristika přesně na vaši ratolest?

Nezapomínejte na to, že každé dítě je jedinečná osobnost a sluneční znamení není jediné, které ji utváří. Podstatnou částí horoskopu je rovněž ascendent, jenž symbolizuje způsob, jak se člověk projevuje a působí na své okolí. Proto je dobré, podívat se na horoskop vždy komplexně, se všemi aspekty. Nejen ascendentem, ale i postavením Měsíce a ostatních planet.

Pokud se chcete o znamení Vah dozvědět více, přečtěte si také naše další články:

Minule jsme si povídali o dětech narozených ve znamení Panny a příště se podíváme na děti narozené ve znamení Štíra.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1