Kdy je správný čas pořídit dítěti mobil?

Kdy je správný čas pořídit dítěti mobil?

Technologie jdou kupředu a pokrok nezastavíte. Můžete ale ovlivnit, kdy vaše dítě dostane vlastní mobilní telefon a částečně, jak s ním bude zacházet. Nenechte se ovlivnit ostatními a nepořizujte dítěti telefon jenom z důvodu, že už ho má někdo jiný. Buďte si nejprve jistí, že mobil bude pro dítě pomocníkem a ne škůdcem.

Správná doba

V každé rodině to mají nastavené jinak a pořízení telefonu je velmi individuální. Nejčastějšími důvody jsou: dítě bude chodit samo do školy i ze školy, do kroužků, ke špatně se pohybujícím prarodičům, rodiče jsou rozvedeni a dítě je ve střídavé péči apod. V praxi tak s telefonem běhají děti od přibližně 8 let, což nemusí být váš případ.

Klíčem ke zdravému využívání mobilu je vybudovaná zodpovědnost dítěte za své činy, samozřejmě odpovídající jeho věku. Nezapomeňte, že i když pořídíte dítěti mobil, i nadále platí ostatní pravidla (rozhlížet se na silnici, nebrat si cukrátka od cizích lidí a ze školy domů v časy, kdy jste se domluvili). Pořiďte tedy mobil v okamžiku, kdy se na chování dítěte můžete spolehnout. Do té doby nemůže chodit samo, to znamená důvody k pořízení nejsou. Mobil vám s nedostatkem důvěry v dítě nepomůže. Naopak budete trnout hrůzou, jak to že nevolá a vy se nemůžete dovolat.

Věříte svému dítěti? To je otázka, na kterou by neměla být odpověď: „Snažím se.“ I vám se totiž dostává do rukou nástroj, který špatným využitím bude spíše rozkolem v domácnosti než zklidňujícím faktorem. Chuť a možnost kontroly z vaší strany jsou nebezpečím bořícím vzájemnou důvěru.

Učte dítě s mobilem pracovat

Než dítě mobil dostane, ukažte mu, jak s mobilem zacházet. Ujistěte se, že jej bude dítě schopno využít jinak než na hraní her. Zkuste si různé „krizové“ situace (zadávání PIN, zaseklý telefon, vypnutí a zapnutí, volání i bez předem zadaného čísla). Vyvarujete se následně nepříjemným situacím a rozbitým telefonům. V dnešní době také existuje spousta vzdělávacích aplikací. Některé jsou dokonce zdarma. Pokud dítěti zrovna nějaká oblast nejde, např. čtení, psaní, hůře mluví apod. Instalujte si aplikaci přímo pro konkrétní problém. Děti většinou taková práce velmi baví.

Nastavte pravidla

1)    Kolik může provolat? Těm mladším je dobré pořídit předplacený tarif, starší mohou dostávat kapesné, které pokryje jejich „nadstandardní“ požadavky.

2)    Kdy se může používat? Ze začátku dítě může mobil dostávat pouze v konkrétních situacích, kdy se o něj bojíte (cesta do školy, k prarodičům...). Doma ho pak zase vrátí. U větších dětí pak nastavte čas, kolik smí na mobilu strávit i doma, resp. jaké podmínky musí být splněny než si doma mobil vezme (domácí úkoly, úklid, vynesení koše...)

3)   Jaký typ telefonu? Pro začátek můžete například pořídit tzv. smartwatch (Chytré hodinky), které splní potřeby kontaktu a časem plnohodnotný smartphone. Pokud si starší dítě přeje nějaký speciální, je dobré, aby se finančně na jeho pořízení podílelo.

4)   Internet v mobilu. Spolu s chytrým telefonem zjistíte, že dítě dostalo do rukou i celou databázi informací. Ne všechny jsou však v podobě, které by jeho dětská psychika vhodně vyhodnotila. V případě pořízení chytrého telefonu zabezpečte stránky, na které by se určitě neměl dostat. Těm mladším se internet v mobilu (datové připojení) spíše nedoporučuje. Doma je dobré měnit heslo na wi-fi, jinak při příchodu z práce často zjistíte, že si dítě ani nesundalo boty, natož aby udělalo úkoly.

Problémy spojené s používáním mobilů a tabletů

Časté a dlouhodobé používání telefonů, ale i tabletů vede k potížím s páteří, a to samozřejmě nejen u dětí. Pokud necháváte své děti hrát hry příliš brzy, můžete jim pokřivit chápání reality. Malé děti si ještě zcela neuvědomují, co je realita a co fikce. Nacházejí se v období, kdy se rozvíjí jejich motorika, sociální vztahy i řečové dovednosti. Dlouhé zírání do mobilních zařízení může tento vývoj zpomalit nebo dokonce narušit.

Ačkoli máme pocit, že když my vyrostli bez mobilu (a počítače), i ony to zvládnou, je třeba si uvědomit změnu ve společnosti, která proběhla. Vyřadit starší dítě z kolektivu, protože ještě nemá mobil, není pro jeho psychiku lehká situace. Zároveň nechte vaše děti plnohodnotně prožít i dobrodružství, která na ně číhají v reálném světě za dveřmi, bez mobilního telefonu v ruce.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1