Máte děti z předchozího vztahu? Vyzbrojte se trpělivostí a připravte se na kompromisy

Máte děti z předchozího vztahu? Vyzbrojte se trpělivostí a připravte se na kompromisy

Jak co nejlépe začlenit děti z bývalého vztahu do své nové rodiny? Věnujte dětem i současné partnerce dostatek pozornosti a zároveň dopřejte oběma stranám čas k tomu, aby si k sobě postupně našly cestu – třeba skrze společné koníčky a zájmy.

Dopřejte dětem čas

Vzdejte se nereálných představ a neočekávejte, že děti padnou vaší nové partnerce nadšeně kolem krku hned při prvním setkání. Může se totiž stát, že ji budou spíše odmítat a nezapomenou to dávat náležitě najevo. V takovém případě nepanikařte, ale poskytněte dětem čas a prostor k tomu, aby si na novou situaci zvykly a postupně si k vaší nové partnerce vybudovaly náklonnost. Čas je vaším největším spojencem i výzvou.

S kritikou daleko nedojdete

Dejte si pozor na to, abyste před svými dětmi nemluvili špatně o jejich matce. Pamatujte, že děti svou mámu milují a žádné její „chyby,“ které lezly na nervy vám, nevidí. Když budete neustále kritizovat její styl výchovy nebo povahové vlastnosti, nijak si nepomůžete – pravděpodobně tím děti pouze naštvete a popudíte proti sobě. Navíc se dříve nebo později odmítané a kritizované stane skrze ně součástí i vaší nové rodiny. Zůstávejte proto nad věcí.

Váš domov – vaše pravidla

To, že s vámi vaše děti nejsou každý den, ještě neznamená, že byste je měli přehnaně rozmazlovat, podřizovat se všem jejich vrtochům a tolerovat jakékoliv jejich chování. Raději jim nastavte včas hranice a vysvětlete jim, že u vás doma platí jiná pravidla než u bývalého partnera. Například ohledně toho, jestli mohou večer sledovat televizi nebo jíst na novém gauči. Kde ale jednou ustoupíte, tam už se znovu nesnažte nic zakazovat. Pokud by se téma ukázalo jako velký problém, hledejte jiná řešení, která vás třeba na poprvé nenapadla. Zákopová válka vás totiž nikam nedovede.

Namísto dárků investujte do společných zážitků

Nesnažte se neustále zachraňovat situaci drahými dárky pro vaše děti či partnerku a raději udělejte maximum pro to, aby mezi nimi mohl přirozeně vzniknout přátelský vztah. Vymýšlejte společné výlety a další zážitky, které vás všechny stmelí. Ze začátku volte ověřené aktivity, u kterých budete mít jistotu, že je obě strany ocení. Opět si dejte pozor na vaše očekávání. Ne vždy se akce vyvíjí podle „plánu.“ Nejlepším dárkem je však váš čas, který dětem (i partnerce) věnujete, proto to nevzdávejte a neuchylujte se k výčitkám.

Neupřednostňujte děti ani partnerku

V nové rodinné situaci se snadno může někdo cítit odstrčený. Ze začátku se proto raději zdržte přílišného vyjadřování náklonnosti k nové partnerce, které by mohlo v dětech vyvolávat žárlivost. Stejně tak si ale dejte pozor na to, abyste netrávili veškerý volný čas jen s dětmi a partnerku zapomínali zapojovat do společných aktivit.

Postavte se novým výzvám čelem

Berte novou životní situaci jako výzvu a příležitost potrénovat si svoji trpělivost, toleranci a komunikační dovednosti. Harmonický vztah mezi dětmi z předchozího vztahu a vaší novou partnerkou pravděpodobně nevznikne hned sám od sebe. Veškerá energie, kterou v prvopočátku do jeho vybudování vložíte, se vám však později mnohonásobně vrátí.

Pokud se chcete inspirovat i dalšími články, například jaké to je pro ženu stát se „macechou,“ přečtěte si článek Vyvdala jsem dítě. Přečíst si u nás můžete i článek „Jak se vyrovnat s rozchodem.“

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1