Alternativní vzdělávání? Dopřejte dětem respektující školu nebo domácí výuku

Alternativní vzdělávání? Dopřejte dětem respektující školu nebo domácí výuku

Nuda, nekonečně se vlekoucí hodiny, stres při písemkách, biflování informací, které vám nedávají smysl... Možná i vy máte podobné vzpomínky na svoje školní léta a chcete proto své děti raději posílat tam, kam se budou každé ráno těšit. Kromě různých alternativních škol můžete zvolit i domácí vzdělávání a přizpůsobit tak povinnou školní docházku specifickým potřebám svého dítěte i životnímu stylu celé rodiny.

Montessori, waldorf nebo Scio?

Líbí se vám do detailů promyšlené připravené prostředí v Montessori školách, umožňující dětem samostatnou práci na problému, který je zrovna zajímá? Oslovila vás myšlenka waldorfských škol, vyznávajících všestranný rozvoj intelektuálních i praktických a uměleckých dovedností? Nebo vás nadchnula svoboda vládnoucí ve Scio školách, jejichž cílem je podporovat schopnost kreativně řešit problémy a připravovat tak děti na skutečný život?

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv alternativní školu, můžete si být jistí, že se v ní vašim dětem dostane respektujícího a individuálního přístupu. Při výuce většinou nebudou hrát hlavní roli učebnice a namísto známek dostávají vaši školáci zpětnou vazbu, díky které mohou dělat další pokroky.

Individuální vzdělávání aneb domácí škola

Láká vás představa, že děti naučíte vše, co potřebují, opravdu efektivně a s ohledem na jejich povahu, zájmy i případná zdravotní omezení? K tomu, abyste mohli doma učit dítě na prvním stupni základní školy, vám stačí mít maturitu a získat kladné vyjádření školského poradenského zařízení i ředitele školy, ve které bude váš potomek zapsán. Do ní se musíte společně vypravit jen dvakrát do roka na přezkoušení, při kterém dítě ukáže, že se za uplynulého půl roku naučilo vše, co po něm žádá školní vzdělávací program, a předvede portfolio svých projektů, výkresů a sešitů. 

Připravte se však na časté otázky okolí a nezbytná vysvětlování, neboť osvěta je ohledně domácího vzdělávání malá a panuje rozšířená představa, že dítě nechozením do školy o hodně přichází.

Na své budoucí školáky myslete s předstihem

I když máte zatím doma jen malé batole, můžete už začít přemýšlet nad tím, jaké jsou ve vašem okolí možnosti alternativního vzdělávání a co by vyhovovalo vašemu dítěti i celé rodině. Celodenní domácí „výuku“ nebo naopak ranní vstávání a dojíždění si může váš potomek vyzkoušet už ve školkovém věku, stejně tak jako Montessori přístup nebo pobyt venku za každého počasí v lesní školce.

Rozhodnout se můžete kdykoliv

Alternativní vzdělávání nemusíte zvolit hned v okamžiku, kdy vybíráte školu pro svého budoucího prvňáčka. Pokud kdykoliv zjistíte, že vašemu dítěti klasická škola nevyhovuje, můžete jej začít učit doma – a mnoho soukromých škol přijímá děti i během školního roku. Učinit první krok k alternativnímu vzdělávání svých dětí tak můžete doslova kdykoliv.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1