Jak nejlépe děti motivovat k čištění zoubků

Jak nejlépe děti motivovat k čištění zoubků

Čištění zubů patří k základním hygienickým návykům, a proto by mělo být přirozenou každodenní součástí nejen každého dospělého člověka, ale i dětí od nejranějšího věku.

Čištění zubů se na první pohled zdá být jako triviální činnost. Opak je však pravdou. Mnoho lidí si zuby ve skutečnosti nečistí správně, přitom je správná technika a správné pomůcky alfou a omegou zdravých zubů. A správná péče začíná již v dětství!

Ačkoliv se to snaží většina odborníků v péči o zuby vyvracet, mezi lidmi stále koluje mylný názor, že dětský chrup není potřeba čistit. „Ve skutečnosti bychom měli ústní dutině věnovat pozornost už u kojenců,“ říká MDDr. Jana Karbusická, zubní lékařka a odborná garantka značky SPLAT.

Pravidelnost a motivace jsou základ

Věděli jste, že je zubní kaz jedním z nejčastějších dětských onemocnění? Možná, že bude tato informace důvodem, proč dbát na to, aby děti hned od raného věku pochopily, jak je zubní hygiena důležitá. Kdy a jak začít?

  • Po krmení by se miminkům měly otírat dásně vlhkým hadříkem.
  • Děti by se do postýlky neměly ukládat s lahví mléka nebo džusu, protože obsahují cukry.
  • Od chvíle, kdy vyrazí první zub, je třeba začít s důkladným čištěním pomocí zubního kartáčku, případně je možné zpočátku chvíli používat silikonové návleky na prst, tzv. prsťáčky.
  • Zubní kartáček nejmenších dětí by měl mít extra měkké štětinky a zubní pasta by neměla obsahovat fluorid.
  • Děti by si měly zvykat na pravidelné návštěvy zubařů, a tak není čas otálet do prvního kazu.
  • Děti by si měly pravidelně a důkladně čistit zuby alespoň dvakrát denně, nejlépe po snídani a po večeři.
  • Čištění zubů by mělo trvat minimálně tři minuty, protože během kratší doby dítě není schopné si zuby dobře vyčistit, a i tak je vždy vhodné, aby dočištění provedl dospělý.
  • Správná metoda čištění zubů je důležitější než pasta. Obsah fluoridu by v nich pak měl být obsažený v menším množství. Případně lze dětem pořídit pastu bez fluoridu s obsahem hydroxyapatitu.

Důležité je také to, aby každé čištění zubů bylo pro dítě zábavné a dobrodružné. Proto nejen z hlediska odlišnosti dětského a dospělého chrupu, ale i kvůli lepší motivaci k čištění zubů, pořiďte své ratolesti vlastní zubní kartáček a nejlépe přírodní zubní pastu pro děti,“ doporučuje Ing. Zuzana Heiník Bělová ze společnosti BELdental specializující se na péči o zuby a ústa.

Dětský chrup čistěte krouživými pohyby

Správná technika čištění zubů  Může být u každého dítěte i dospělého jiná, avšak obecným doporučením pro děti předškolního věku od zubních lékařů a při návštěvě dentální hygienistky je čištění pomocí malých kroužků se sevřenými zuby u sebe. „Štětiny kartáčku přiložte tak, aby jejich polovina přiléhala na dásně a druhá na zuby. Pak jemně přeneste tlak na hlavičku kartáčku a začněte dělat drobné kroužky. Vlákna kartáčku by se téměř neměla pohnout z místa. Čistěte nejprve z vnější strany, pak z vnitřní. Každou čelist čistěte zvlášť,“ popisuje postup čištění dětského chrupu Ing. Kateřina Králová, DiS., dentální hygienistka a odborná garantka značky SPLAT.

Další rady týkající se chrupu a inspiraci najdete i v našich dalších článcích:

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1