Nejkrásnější zuby? Jedině ty opečovávané!

Nejkrásnější zuby? Jedině ty opečovávané!

Co není zdravé, je málokdy krásné. Základem úsměvu plného pěkných zubů je tedy jejich správné čištění. Jaký vybrat kartáček a jakou pastu, aby byl efekt co nejlepší?

Každý zubař i dentální hygienistka vám řeknou, že ani pozlacený kartáček, ani pasta s kousky diamantů, prostě nic vám nezachrání zuby, pokud si je nebudete čistit správnou technikou a dostatečně často. Výběr zubního kartáčku je přesto hodně důležitý, méně už pak volba zubní pasty. Začněme tedy u těch kartáčků.

Přepočítejte vlákna

Hlavy manuálních kartáčků bývaly kdysi obrovské, sotva se vešly do úst. Ideální je ovšem čistit zuby postupně, nejlépe jeden po druhém, nebo jen dva tři vedle sebe. Takže délka hlavy by neměla přesáhnout 2 až 2,5 cm, jen tak se dostanete v puse do většiny prostor. A na čištění těch zbylých, což bývají většinou zadní stoličky, si pořiďte nejlépe takzvaný sólo kartáček. Podstatné je, jak vypadají vlákna manuálního kartáčku a jak jsou hustá. Mezi odborníky panuje shoda, že čím hustší, tím lepší – některé značky počet umělých vláken na svých kartáčcích uvádějí. U jiných kartáčků je vám hned jasné, že těch pár svazků s velkými rozestupy vaše zuby sotva vyčistí. Vlákna by také měla být měkká – označují se jako soft – a na koncích zaoblená.

Rychlí pomocníci

Hitem posledních let jsou kartáčky elektrické, buď rotační, nebo sonické, které mají jasnou výhodu: umí zubní plak odstranit efektivněji než manuální. Je ale třeba se s nimi naučit správně zacházet, protože kdo to dělá špatně, snadno si kromě odstranění zubního plaku zničí sklovinu nebo vydře krčky. Rotační kartáčky čistí zuby tak, že přiložené k zubu samy rotují. Důležitý je výběr správné hlavičky a její správné přiložení k čelisti. Sonický kartáček má vysokou frekvenci stěrů za minutu, rychlost štětin způsobí, že se se bakterie u zubního krčku a pod dásní okysličí, čímž se zničí.

Pasta není klíčová

„Význam zubních past mnoho pacientů přeceňuje. Skutečnost je taková, že pokud zuby čistíte důkladně bez pasty, ničemu to nevadí,“ říká stomatolog Ondřej Šrámek z pražské Dentální kliniky Hradčanská. „Nemám s použitím pasty nejmenší problém, a pokud čištění s pastou pacientům vyhovuje, tak je neodrazuji. Říkám jim, ať si každý vybere takovou, která mu chutná. Jen občas doporučím pastu na citlivé zuby.“

Fluoridy pro posílení

Některé zubní pasty se pyšní tím, že neobsahují fluor, jiné naopak zdůrazňují, že je jejich součástí. Zuby každopádně tento prvek potřebují. Fluoridový aniont je částice, která se umí navázat do struktury zubní skloviny a učinit ji tak o něco odolnější vůči zubnímu kazu. Proto je přítomnost těchto částic v ústech vítána. Fluoridy se do našeho organismu denně dostávají z vody, z některých potravin, anebo právě ze zubních past. Podle doktora Šrámka je lepší vybírat pastu s fluoridy.  Její účinky ale radí nepřeceňovat.

Nemaskujte problém

Na krvácející dásně existují pasty s takzvanými adstringencii. Jsou to látky, které způsobí zúžení cév, a tím sníží jejich krvácivost. Používání takových zubních past ale působí zavádějícím způsobem. Pacientovi méně krvácí dásně a má pocit, že se stav zlepšil. Ovšem ve skutečnosti je to tak trochu maskování problému. Na krvácení dásní platí pouze řádné čištění a není potřeba nic víc,“ dodává stomatolog.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1