Domácí vzdělávání

Domácí vzdělávání

V současné době se objevuje stále více rodičů, kteří se rozhodnou, že své dítko budou učit sami doma. Co všechno takové rozhodnutí přináší?

Může doma učit každý?

K tomu, aby dítě mohlo být vyučováno doma, je nutné splnit několik požadavků. Pro výuku na prvním stupni musí rodič mít středoškolské vzdělání s maturitou, pokud by chtěl ve výuce pokračovat i na druhém stupni, už po něm bude požadováno vzdělání vysokoškolské. Před zahájením je rovněž potřeba navštívit pedagogicko-psychologickou poradnu a absolvovat zápis do základní školy. Individuální domácí výuku by měly umožňovat všechny, pokud ředitel neurčí jinak.

Počítejte s tím, že škola může prověřovat nejen podmínky, v nichž má být dítě vyučováno, ale dítě bude chodit na pravidelné přezkoušení do dané školy.

Výhody a nevýhody domácí výuky

Fanoušci domácího vzdělávání zdůrazňují individuální přístup k dítěti a jeho potřebám. Tempo výuky se může přizpůsobit denním povinnostem, kroužkům, vytíženosti rodičů a zdravotnímu stavu dítěte. Efektivita výuky bývá vyšší, neboť se s probíranou látkou nemusí čekat na nejslabšího žáka ve třídě. Okruhy, které dítě zajímají se mohou probrat do větších detailů.

Odpůrci domácí výuky naopak mluví o chybějící socializaci dítěte a neporozumění autoritám. Tyto skutečnosti se zatím nepotvrdili. Domácí výukou totiž dítě nepřichází ani o přátele ani o sociální kontakt (hřiště, kroužky, tábory...), ale naopak získává možnost zjistit jaké talenty se v něm skrývají a ty pak samostatně rozvíjet. Pokud však dítě samo zatouží do školy jít, rodič by mu to měl umožnit.

Pár otázek, kde by odpověď měla být „ano“

Ještě než se do domácí výuky pustíte, odpovězte si na několik otázek:

  • Zvládne to naše rodina finančně a časově?
  • Mám dost znalostí k tomu, abych je mohla předávat? Případně chuť se vše doučit?
  • Dokážu své dítě motivovat k výuce?
  • Mám na výuku dost trpělivosti?

Malým zkušebním testem může být pravidelná výuka dítěte v předškolním věku.

Nejste na to sami

Pokud se přece jen rozhodnete vyučovat své děti doma, rozhodně se nemusíte bát, že nebudete mít kam jít požádat o radu. Existuje například Asociace pro domácí vzdělávání a rodiče se druží v mnoha spolcích či organizacích. Pomoc by samozřejmě měli i učitelé dané školy.

Summerhill - dítě ví, co chce

Kombinace výhod domácí výuky a školství je projekt Summerhill. Škola založená na filozofii, že děti se učí nejlépe, pokud se učí dobrovolně. Neexistují zde tedy osnovy ani třídy, ale dítě samo (ano, skutečně samo i ve věku 7 let) si vybere, co se chce učit. Může se stát, že v jedné skupině je tak více věkových kategorií, protože zatímco někdo se chce matematiku učit hned, jiný až v 10 letech. Někdy se chce žák dokonce učit předmět, ke kterému si sám musí najít učitele.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1