Beran a jeho životní potenciál

Beran a jeho životní potenciál

„Žít znamená vnitřně hořet.“ Tímto citátem lze velmi dobře definovat principy uvažování a fungování Beranů. Bývají impulzivní, plni energie, odhodlání a soutěživosti. Rádi dobývají, jsou spontánní a touží po činu. Jejich pozornost bývá zaměřena do budoucnosti. Jaký mají životní úkol a potenciál?

Vnitřní motivace Beranů

Hnací silou Beranů je akce. V jejich okolí nebývá atmosféra příliš klidná, neboť jdou tvrdě za svými nápady a neohlížejí se příliš na druhé. Rádi objevují, proto se bezhlavě vrhají do jakýchkoli dobrodružství bez ohledu na důsledky. Navíc jsou hnáni svou potřebou pohybu vpřed. Nezajímá je ani tak cíl, či cesta jako výzva k započetí této cesty, tedy pohyb sám. Beran je přímočarý a férový. I když miluje soutěžení, nepodvádí. Jeho mottem je: „Ať zvítězí ten lepší.“ Zároveň to bývá Beran, který si z možných variant rychle vybere tu, která je pro něj nejpříjemnější a bude se o ni rvát.

Životní učební lekce Beranů

Tématem Beranů je využití svého energetického potenciálu. Beran sice bude o své touhy usilovat, ale jakmile je získá, přestanou jej zpravidla zajímat a hledá další. Snaha „pořád něco dělat“ odvádí Berany od nich samotných. Akční Berani bez přístupu ke svému nitru tak mohou působit značně agresivním a nespokojeným dojmem - často se hádají, vztekají či perou. Energie, kterou Berani totiž vládnou, se potřebuje manifestovat, být viděna. Kromě tvořivé síly v sobě navíc nese i stinné stránky - vyhledávání či tvoření překážek, kde být nemusí (jinak se Berani nudí nebo si nepřipadají dostatečně zajímaví), radost ze samotného sporu, boj pro boj samotný. Harmonii, trpělivost či vnímavost nepovažuje za důstojné.

Zastavení se není prohra

Je třeba si uvědomit, že energie Beranů se neztratí, jsou jejími přirozenými nositeli. Co však mohou udělat, je naučit se nevrhat do každé akce, která zavání dobrodružstvím, ale vybrat si, co jim za vydanou energii stojí. Cílem Beranů je tedy nalézt v sobě moudrost, kdy do akce jít a kdy zůstat stát. Zapojit do svého jednání nejen srdce (impulzivnost a intuici), ale také rozum (strategické uvažování). Právě proces zastavení je pro Berany tím nejtěžším. Teprve to je však přivede k pochopení jejich skutečných tužeb a přání. Navíc budou schopni, díky cíleně mířené energii, tohoto cíle dosáhnout bez pocitů vyčerpanosti.

Co s energií Beranů?

Metod, jak se zklidnit je mnoho. Pomoci mohou dechová cvičení. Dlouhé dýchání do břicha, díky čemuž klesne krevní tlak, zpomalí se tlukot srdce a pomalu ustoupí i stresová reakce těla - v případě Berana útok. Pomoci mohou i meditace, případně cvičení zaměřená na práci s energií - tai chi, čchi kung nebo jóga. Pokud si začnou být své energie vědomi, mohou ji využít k tvorbě jakéhokoli druhu. Budou těmi, kdo mají nápady i energii projekt začít. Jsou charismatičtí a upřímně nadšení, takže dokážou k činu strhnout i ostatní. V týmech budou těmi, kdo se nebojí vrhat do neznáma a dodají svou odvahou inspiraci i druhým. Pokud mají Berani proměnlivou profesi, kde musí něco řešit nestandardní cestou, budou spokojeni. Stereotyp je navzdory veškerému úsilí bude dlouhodobě vysilovat.

Myšlenka pro Berany na závěr: „Začít je snadné, ale vytrvat je umění.“

Co je cílem tohoto seriálu

Horoskop, jehož součástí je i sluneční znamení (dalšími parametry je například Ascendent, postavení Luny či jednotlivých planet v tzv. Domech aj.), může být malou nápovědou k fungování daného jedince. Ne všechny atributy platí pro každého, neboť horoskop ve své komplexnosti je jedinečný. V tomto seriálu se budeme spíše snažit popsat archetypální principy fungování daného slunečního znamení. Věříme, že některé poznatky mohou vnést nový pohled do vašich konkrétních životních situací.

Více o Beranech si můžete přečíst v článku Ve znamení Berana.

Vztahy, které Beran jakožto ohnivé znamení vyhledává můžete prozkoumat v článku Partnerství a vztahy u ohnivých znamení.

Tento seriál bude příště pokračovat článkem Býk a jeho životní potenciál.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1