Sprostá slova z úst našich andílků

Sprostá slova z úst našich andílků

„Ty jsi pako,“ zazní na hřišti z úst tříletého dítěte. Odpověď na sebe nenechá dlouho čekat: „Ty jsi vůl.“ Maminky těch roztomilých chlapečků se po sobě nervózně kouknou a s křečovitým úsměvem pokrčí rameny. A nebo se na svého potomka výchovně vrhnou. Jak dítě stárne, objevuje svět slova a s ním i ta, která jsou citově opravdu zabarvena a v dospělém světě sice hojně používaná, ale vlastně zakázaná. Jak tedy zvládnout vulgarismy u svých potomků?

Testování příchutě slov

První okamžiky, kdy jako rodiče či prarodiče čelíme konfrontaci s nějakým tím sprostým slovem z úst našich dětí či vnoučat bývá po nástupu do školky. Tyto tajnosti si šeptají v šatně a v temnějších koutech, což celé záležitosti dodá opravdu grády. Nezbývá už nic jiného než to tajemné slovo vyzkoušet, co to s okolím udělá. V určité psychologické rovině lze říci, že děti testují své i vaše hranice. Nadávky děti baví. Jsou to jediná slova, která vyvolají opravdovou reakci ze strany dospělých a vlastně i sourozenců či kamarádů.

Ne každá nadávka je nadávkou

Zejména menší děti vulgarismy používají spíše jako „zakázanou“ hru, proto většinou nevyžadují extrémní výchovný zásah. Je třeba rozlišit, zda jde o takové testování, zda dítě našlo skrze tato slova prostředek ke zbavení se stresu či vzteku (ano, i malé dítě může být pod tlakem) nebo je používá jako formu svého projevu.

Pokud se jedná o dětské testování, je dobré zachovat klidnou pokerovou tvář, ideálně se smát až za dveřmi, čímž daný výraz zbavíte aury zajímavosti. Když dítě nadávku použije (často po vzoru rodičů) jako úlevu, když se mu něco nepodaří podle jeho představ, je dobré situaci nechat proběhnout, ale poté se k ní vrátit a vysvětlit si význam použitých slov a pokusit se objevit způsob, jak to příště udělat jinak.

Kdy byste měli zasáhnout určitě a víceméně okamžitě, pokud dítě začne nadávat a klít neustále. Tedy při sebemenším problému, případně když vulgarismy používá v okamžiku, kdy mu dojde slušná slovní „argumentace.“ Pokuste se společně nalézt jiné řešení situace.

Puberta, období, kdy slovník zhrubne

Kdy si otestujete svou trpělivost a váš vytříbený slovník dostane šach mat bývá puberta vašich dětí. Vulgarismus patří k jakémusi folkloru. Je to prostředek, jak zvlášť před kamarády dokázat svou důležitost. Zejména chlapci inklinují nejen ke sprostým slovům, ale i k hrubšímu chování a často k lehké formě agrese pramenící ze vzdoru vůči rodičům. Dívky často nezůstávají pozadu. Toto chování vašemu potomkovi sice nemusí být vlastní, ale zejména před svou „partou“ se tak mohou projevovat. Zkuste tedy alespoň doma (nikoli v jejich pokojích), ve škole či na kroužcích zavést pravidlo „bez sprostých slov.“

5 tipů, jak dát nadávkám správné místo

  1. Dítě se učí nápodobou - buďte mu slušným příkladem.
  2. Pracujte s emocemi svými i dítěte - pojmenujte je. Tím, že je dítěti představíte, nemusí se vůči ní vymezovat sprostým slovem.
  3. Vysvětlete dítěti význam sprostých slov a jejich dopad na toho, komu je říkají.
  4. K úlevě použijte fantazii - nahraďte sprostá slova něčím originálně nesprostým, třeba vtipným.
  5. Zaveďte kasičku na sprosťárny. Za každé sprosté slovo se může házet pětikoruna. Jen si dejte pozor, abyste si sami nemuseli zřídit předplatné!

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1