Změna režimu se týká i domácích mazlíčků

Změna režimu se týká i domácích mazlíčků

V období pandemie trávíme doma maximum našeho času. Změna režimu se tak dotýká nejen všech pracujících, ale i dětí, a dokonce i domácích mazlíčků. Zejména ti, co jsou zvyklí být většinu dne sami doma, toto jistě vítají s radostí.

Ne nadarmo se říká, že pes je tvor společenský. Pes je společník, přítel a často i životní parťák. Možná právě proto se tolik rozmáhá trend „dog friendly“ kanceláří, tedy takových, kam má váš chlupatý mazlíček vstup povolený. A co víc, hrdě si zde může ulehnout na svůj vlastní pelech pod pracovním stolem. Tito psi mají velkou výhodu, netrápí je samota a nečekají na svého páníčka většinu dne sami doma. V tuto chvíli se ale situace změnila, a tak je ideální čas této změny využít na maximum.

Pes s páníčkem v karanténě

  • Psi si obvykle zvyknou na režim, který jim jejich majitel nastaví. A velmi snadno se přizpůsobí i novým podmínkám. Zejména v případě, kdy jsou pro ně spíše pozitivní.
  • Z rychlých ranních vycházek si udělejte příjemnou část dne. Vstávejte dříve, využijte toho, že nemusíte dojíždět do zaměstnání a vyrazte na zdravotní procházku, která vám dodá energii na nový den a váš pes se příjemně unaví a nebude vyžadovat pozornost v průběhu dopoledních pracovních povinností.
  • Naučte se připravovat si oběd večer předem, abyste obědovou pauzu nestrávili u sporáku, ale spíše aktivně a opět se psem na procházce, a váš oběd byl pak tou správnou odměnou.
  • Večerní venčení bývá většinou to nejdelší. Poznávejte nové trasy a užívejte si stále více a více přibývajícího světla.
  • Společný čas se svým psem využijte také k tomu, abyste vypilovali povely základní poslušnosti nebo nějaké triky. První zmíněné můžete lehce trénovat třeba uprostřed obývacího pokoje. Vybavte se dostatkem pamlsků, zkoušejte přivolání, odložení nebo povely jako je sedni či lehni. Chcete-li totiž, aby byl váš pes opravdový parťák, nikoliv přítěž, poslušnost je alfou a omegou.
  • Psa zbytečně nerozmazlujte. Čas strávený doma vede k pohodlnosti. Nenechte svého mazlíčka dělat vše, co se mu zlíbí. Ani v karanténě by vám neměl lézt do talíře, do postele (pokud není zvyklý) nebo štěkat na jakýkoliv zvuk, který uslyší z venku. Držte jasná pravidla. Pro sebe i pro psa.
  • Neměňte ani pravidla, kdy pes dostává najíst. Pokud je zvyklý na jídlo ráno, případně večer, je dobré držet tento harmonogram.
  • Pes je chápavý a vnímavý tvor, a tak mu dejte maximum času. Alespoň toho, který vám zbývá po pracovní době. Věřte, že vám to oplatí láskou. Bezpodmínečnou a nekonečnou.

O psech si můžete přečíst i v našich předchozích článcích, kde se například dozvíte o 10 psích mýtech, psích signálech nebo o tom, jak svého psa vychovat správně. Nevyhýbáme se ani tématům, kdy pes nahradí dítě. A nezapomeňte, že pes je něco jako domácí lékař!

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1