Pes jako soukromá terapie aneb pes jako váš domácí lékař

Pes jako soukromá terapie aneb pes jako váš domácí lékař

Canisterapie neboli využití psa k výchovným a terapeutickým účelům je stále více populární. Není se čemu divit, lidé si domácí zvíře nejčastěji pořizují proto, aby měli společníka, přítele a parťáka. Vztah člověka a psa a jeho kvalita závisí vždy na vzájemném respektu, postoji, ale i osobnosti. Je-li vztah pevný, může být snadno váš čtyřnohý parťák skvělým osobním domácím lékařem.

Vznik psem asistované léčby neboli canisterapie se datuje do 70. let minulého století, kdy jej využil americký dětský psychiatr Boris Levinson k léčbě nemocných dětí. Psa u léčby tenkrát nazval „sociálním katalyzátorem“. V České republice se tato forma terapie začala využívat od roku 1989, tedy v době, kdy k interakci člověk a zvíře přispělo více pozitivních průzkumů a výsledků. Na člověka má canisterapie vliv nejen v oblasti mentální, je dokázáno, že pomáhá také s uzdravovacími procesy na fyzické úrovni.

Pes jako psychoterapeut

V dnešní době už málokdy potkáte psa přivázaného u boudy a fungujícího jen jako hlídače. V dnešní době mají psí mazlíci své instagramové účty a jejich páníčci je vnímají téměř jako své děti. Pes je parťák, důvod, proč se zvednout z gauče, i když venku mrzne jako když praští nebo celý den prší. Pes svého pána nenechá upadnout do deprese či jiných pesimistických nálad. Pes vyžaduje pozornost, chce si hrát, tulí se a občas tak trochu otravuje. V dobrém. Pes kromě toho pomáhá člověku zmírnit náhled na stresovou situaci nebo se odreagovat. Také ovlivňuje náladu, postoje i chování. Je to také společenský tvor, a tak díky němu lidé navazují nové kontakty. Díky psovi není člověk osamělý a je důvodem, proč změnit svůj životní styl.

Pes jako fyzioterapeut

Dnešní doba je bohužel nakloněna více než dříve k výskytu civilizačních chorob – nemoci srdce, obezita, cukrovka aj. Pokud jim chcete předcházet netradičním způsobem, pořiďte si psa. Fyzické aktivitě, pravidelným vycházkám a pobytu venku se nevyhnete. Váš chlupatý kamarád vás bude k různým aktivitám nabádat tak nějak přirozeně.

Vše samozřejmě záleží na zvoleném plemeni, jeho povaze a potřebám. Zvolíte-li si psa, který bude akční, bude vám s radostí dělat doprovod nejen během výletů, ale třeba i při jízdě na kole či kolečkových bruslích.

K aktivitám můžete přistoupit také opačně a více než sebe upřednostnit psa. Vyzkoušet můžete dogtreking (dálkové pochody se psem), agility (běh přes překážky) nebo například dogdancing neboli tanec se psem. Anebo se vydáte směrem nápomocným a zkusíte kurz canisterapie. V takovém případě musí majitel splnit speciální zkoušky, docházet na terapeutická sezení a věnovat se nejen sobě, ale i svému psovi, budoucímu terapeutovi.

A ano, pes není všelék a civilizačních chorob se díky němu nezbavíte zázrakem. Podstatou ale je, že jim budete předcházet aktivním životním stylem, čímž zmírníte případné negativní vlivy spojené s konzumním způsobem života.

Kromě toho se canisterapie doporučuje dětem či starým lidem z důvodu pomoci rozvoje jemné a hrubé motoriky, rozvíjí sociální cítění a uklidňuje.

O psech si můžete přečíst i v našich předchozích článcích, kde se například dozvíte o 10 psích mýtech, psích signálech nebo o tom, jak svého psa vychovat správně. Nevyhýbáme se ani tématům, kdy pes nahradí dítě.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1