Když při výchově jeden rodič chybí

Když při výchově jeden rodič chybí

Když se řekne rodina, většina lidí si vybaví mámu, tátu a děti. Případně i další příbuzné. Ne vždy jsou ale v rodině přítomni oba rodiče. Může se stát, že na výchovu zůstane pouze jeden. Ať už máma nebo táta. Jaká úskalí v takovém případě hrozí?

Konec rodinného zázemí

Rodina se může rozpadnout z mnoha důvodů. Ať už se rozcházíte v dobrém nebo ve zlém, neberte dítě jako rukojmí. Váš vztah k němu by to ovlivnit nemělo. Vy se totiž nerozcházíte s dítětem, ale s partnerem. Je samozřejmé, že rozvod děti poznamená, avšak vy, jako dospělí, byste se měli snažit, aby byl pro ně co nejméně bolestný a hlavně srozumitelný. Nikdy před dítětem svou bývalou polovičku nepomlouvejte, boříte tak jistoty, které dítě ke svému vývoji potřebuje. A co víc, kdysi jste se přece s partnerem milovali! Ukažte dětem, že i těžké životní situace lze řešit. Zároveň počítejte s tím, že s touto situací se může změnit i chování dítěte, zhoršit se prospěch ve škole a nebo se objeví neochota odejít do školky. Někdy dítě i onemocní. Buďte se sebou i s ním trpěliví.

Nesnažte se dohonit čas

Zabezpečit dítě v jednom člověku je pro mnoho „single“ rodičů velmi náročné. Vše stíhat, být náhradou za toho druhého a navíc být ještě příjemnými, je z dlouhodobého hlediska téměř nemožné. Určete si priority. Najděte si každý den čas věnovat se jeden druhému. Zároveň si ale nechte prostor i pro sebe! Dítě vás potřebuje zdravé. Pocit, že se musíte předřít a být dokonalým rodičem nepomůže. Vytváříte na sebe zbytečný tlak, který vede jen ke stresovému kolečku. Výsledkem bude jen únava, nervozita a oslabený organismus. Ano, dítě roste rychle, dny letí, ale to by se dělo, i kdybyste s partnerem zůstali. Dopřejte si chvilku před usínáním, povídejte si, čtěte knížku, jděte spolu na procházku nebo sportujte. O víkendu pak vyrazte za zážitky. Vězte, že existuje spousta aktivit, které se dají podnikat a jsou zdarma. Různé zahrady či obory se zvířaty nebo akce pořádané městem, ve kterém bydlíte.

Dítě potřebuje vzor

A to jak ženský, tak mužský. Muži své syny učí, jak se chovat k ženám. Ženy učí své syny laskavosti, ukazují jim péči a ženský svět. Muži pro své dcery jsou první láskou a také v nich probouzejí ženskost (jak se ony jako ženy přijmou). Synové proti svým otcům musí v pubertě „bojovat,“ aby zjistili, kým jsou. Často tyto funkce zastupují jiní členové rodiny (babička, děda, strýc). Stane se však také, že si rodiče najdou nové partnery, a to je pro děti nová a těžká situace. Pomůže vám, když budete s dětmi mluvit. Vše jim vysvětlete a chovejte se k nim jako k sobě rovným. Mluvte o jejich i o svých pocitech a myšlenkách. Komunikace je v tomto případě opravdu nezbytná.

V případě, že máte s bývalým partnerem dobré vztahy, nemusí dítě o své vzory nutně přijít. Život se jen podřídí tomu, že se dítě s jedním z rodičů nepotkává denně. Pokud je dítě ve vaší péči, nenechte jej upnout se jen na vás. Buďte mu oporou a bezpečným přístavem, ale o jeho druhém rodiči (ať už matce nebo otci) mluvte s úctou (i když si ji ve vašich očích možná nezaslouží). Nejde však o váš vztah, jde o vztah dítěte a druhého partnera.

Kde na to vzít?

Další palčivou otázkou jsou finance. Zvládat veškeré rodinné náklady v jednom není nic snadného. Pokud navíc chcete, aby dítě chodilo na mimoškolní kroužky, může se to pěkně prodražit. I zde pomůže otevřená komunikace s dítětem. Můžete se společně snažit najít alternativu. Často existují sportovní kroužky, které vedou dobrovolníci nebo se dají najít cenově dostupnější. Pokud nemáte peněz nazbyt, zkuste požádat o pomoc charitativní organizace, mohou vám pomoci například s placením školních obědů. Dá se ušetřit i na oblečení. Můžete ho získat například výměnou či za odvoz. Pěkné kousky se dají pořídit i v sekáčích.

Výchova dětí není nic jednoduchého. A už vůbec ne, když na to zůstane člověk sám. Snažte se ale vždy myslet především na své ratolesti. Vše co se stane v jejich dětství, si nesou do života.

Inspirovat se můžete i našimi dalšími články:

Vyhořelé partnerství, Odpuštění pomáhá tvořit spokojený život nebo Střídavá péče.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1