Vyrážkou nám naše tělo dává signál. Umíte mu porozumět?

Vyrážkou nám naše tělo dává signál. Umíte mu porozumět?

Vyrážka, kopřivka, krupička, pupínky, exantém, zarudnutí… Existuje spousta odborných i lidových výrazů pro to, když se nám na pokožce objeví něco, co tam normálně není. Abychom mohli najít správnou léčbu, pomůže nám, když porozumíme tomu, proč se to děje.

Zapátrejte po příčině

Nezvyklé projevy na pokožce nás upozorňují na to, že se v našem těle něco děje jinak než je obvyklé. Nejčastěji jde o reakci na vnější alergen – ten mohl být v jídle, které jste snědli, prachu či pylu, který se do těla dostal vdechnutím, ale klidně také zbytky nového pracího prášku na oblečení. Méně častá je kožní vyrážka, která se objevila na základě virové a bakteriální infekce. Na druhou stranu za jejím objevením může pro někoho překvapivě stát i stres a psychické vypětí.

Pohled východního léčitelství

Podle celostní medicíny je svědivá vyrážka problémem celého organismu, a ne pouze onemocněním kůže. Jinak řečeno, vaše tělo se právě vypořádává s něčím neobvyklým a dává vám o tom vědět. Věří se, že vyrážka má ve svém projevu určité zákonitosti, podle kterých lze vystopovat, kde v těle jsme ještě oslabeni. Jednotlivé vnitřní orgány jsou totiž v čínské medicíně spojeny s konkrétními místy na těle. Navíc kůže reprezentuje naše hranice. Co se nás tedy dotýká a není nám příjemné (fyzicky i psychicky)? Kde jsme si nedokázali své hranice nastavit zdravě?

Než se rozhodnete pro samoléčbu

I když je kožní vyrážka nepříjemná, zkusme ji vnímat jako posla zpráv, který nám řekne něco o nás samých. Dává nám vodítko, kde se skutečně může skrývat potlačený zdravotní problém, a nápovědu k jeho řešení. Ještě než sáhneme po první mastičce z domácí lékárničky, zamysleme se v klidu nad naším celkovým zdravotním stavem. Naučme se rozlišovat původ kožních problémů. Jestliže jsme snědli nějakou nezvyklou potravinu a svědění odezní během pár hodin, můžeme si být skoro jisti, že šlo o alergickou reakci. Velmi podobně vypadá vyrážka u dětí, které velmi rády ochutnají kyselé nezralé ovoce, které vidí na zahradě, a jejich tělo reaguje lehkou kopřivkou. Můžeme-li však vyloučit běžné alergeny a svědivá vyrážka se nás už pár dní drží, jde nejspíš o symptom z našeho nitra.

Psychosomatika jako nástroj uvědomění

Psychosomatika stojí na předpokladu, že fyzický a duševní stav člověka spolu úzce souvisí. Nevyřešený psychický problém se může projevit tělesnými obtížemi, a naopak. Podle této filozofie také probíhá řešení daného problému. Viděla jsem film, kde hlavní hrdinka byla prototypem moderní ženy. Neustálá péče o domácnost, pracovní stres a nespokojené manželství se u ní projevilo vyrážkou na obličeji. Až ve chvíli, kdy si tzv. udělala pořádek ve svém životě a konečně vyřešila vleklé problémy ve své hlavě, vyrážka ustoupila. Šlo jen o film, ale ukázka toho, jak s námi naše tělo a mysl komunikují a neustále nás drobnými podněty upozorňují na svůj stav, to byla perfektní.

Daří se Vám naslouchat svému tělu?

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1