Prázdniny nejsou anarchie

Prázdniny nejsou anarchie

Prázdniny jsou pro děti odměnou a pro rodiče často „trestem“. Zatímco dětská duše ještě dokáže žít okamžikem bez zásadnější starosti o budoucnost, dospělí se již předem strachují, co bude, až prázdniny skončí. Jak to udělat, abychom se po prázdninách dokázali elegantně vrátit do svých životů?

Užívejte si

Prázdniny jsou tu, abychom si všichni odpočinuli od každodennosti. Ne, abychom si vytvořili nové stresové situace v jiných podmínkách. Základním pravidlem je: „Zpomalte.“ Zkuste nestihnout vše, co jste si naplánovali a nechte se spíš překvapit tím, co se samo objeví. I děti získají pocit svobody, užijí si danou chvíli a nebudou mít potřebu rebelovat.

Ach ten režim

Slovo „režim“ není příliš populární, protože zavání vojenským výcvikem. Nicméně navzdory vší touze po svobodě je naše tělo (a poté i nálada) přátelštější, pokud ví, co ho čeká. A to ho naučíme jen pravidelností. Tím se nemyslí rozplánovat každou minutu svého času, ale minimálně vstávat, usínat a jíst v podobné časy. Tělo tak není nuceno tvořit nadbytečné rezervy energie (tuky), protože netuší, kdy se k nějaké zase dostane a zda ho nečeká velká fyzická či psychická zátěž.

Jednodenní hříchy nejsou až takovou zátěží jako naprostá dlouhodobá anarchie s omluvou, že „teď můžeme“. Pozor, i spánek delší jak 9 hodin z dlouhodobého hlediska spíš vysiluje než nabíjí. Také odpolední šlofík je fajn, pokud trvá 20 minut, nikoli 2 hodiny. Pokud je to jen trochu možné, zkuste základní rysy režimu uchovat i na dovolené.

Škola není nepřítel

Ačkoli by se chtělo školní aktovku i s jejím obsahem hodit do kouta a pokud možno na ni zapomenout hned na začátku prázdnin, je efektnější zahrnout školní aktivity do našich plánů. Může to být společenská hra (s tématem historie či zeměpisu), psaní dopisu prarodičům, nákupy (kde lépe procvičit matematiku), čtení pohádek dětmi rodičům či „jen“ soustředěná činnost. Úkolům dejte jasný prostor. Nevyhrožujte jimi (povinnost se neztratí jen přibude nechuť je dělat).

Už je to tady

Aby dítě bylo schopno plynule naskočit do školního procesu, naplánujte dovolenou tak, abyste měli minimálně 3-4 dny volno na aklimatizaci. Začněte třeba tím, že budíček posunete k hodině, kdy se vstává do školy.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1