Porody v době koronavirové: Jaké máte možnosti?

Porody v době koronavirové: Jaké máte možnosti?

Čas pandemie a mnoha přísných restrikcích s sebou přináší i mnoho změn. Ty se dotýkají nejen zaměstnanců, živnostníků nebo dětí, ale také budoucích rodiček. Poslední zmíněné skupiny se nejvíce dotknul ještě donedávna platný zákaz tatínků při porodu. Obavy z toho, jak bude porod probíhat a zdali to maminky zvládnou bez podpory partnera, vyvolaly řadu diskuzí. Pozitivně se na ně snaží reagovat například Unie porodních asistentek (UNIPA).

Porody bez otců: Kde hledat pomoc?

Na rodičky v minulých dnech dopadal strach z toho, že porodem budou muset projít bez svého partnera. Z toho důvodu nejedna z nich začala zvažovat možnost rodit doma. Tyto ženy si však mnohdy neuvědomují možná rizika a nutnost asistence profesionálního odborníka, tedy porodní asistentky.

Pro podporu těhotných žen v době nouzového stavu byla na konci března spuštěna speciální krizová linka. Jejím hlavním cílem je poskytovat informace a psychickou podporu ženám a mužům v tomto v období rychle akcelerující celosvětové zdravotnické krize. Na lince jsou přítomny dvě porodní asistentky, které jsou speciálně proškoleny v telefonickém poradenství a krizové intervenci. Linka je dobrovolnickým projektem profesní organizace Unie porodních asistentek (UNIPA). Souběžně byla spuštěna také stránka www.rodimvklidu.cz, která funguje jako informační rozcestník a v nejbližších dnech přibude i adresář porodních asistentek podle krajů. „Reagujeme na enormní množství žen, které nás od vyhlášení nouzového stavu denně oslovuje. Ze dne na den se ocitly v nečekaně obtížné situaci a hledají informace i psychickou podporu,“ uvedla Kateřina Klíčová Hájková z Unie porodních asistentek.

S asistentkou na telefonu

Rodit doma bylo dříve naprosto běžné. Nyní je standardní rodit v nemocnici a mít po boku partnera a otce budoucího dítěte. To však doba koronavirová změnila. Krizové řešení zákazu otců u porodu vzniklo na základě snahy zamezení šíření onemocnění. Petici na zrušení tohoto opatření podepsalo více jak 32 tisíc lidí.

„Nejčastěji se na nás obrací ženy s přáním porodit v době pandemie ambulantně, tedy odejít z porodnice krátce po porodu. Zajímá je, jak takový porod probíhá a kdo se o ně a miminko po porodu postará. Často volají ženy, které jsou ve stresu a mají velký strach z porodu, ať kvůli zákazu otců u porodu nebo s obavou z nákazy. Obrací se na nás také pro odborné informace, protože jejich gynekolog třeba nefunguje, jak byly zvyklé, hledají ale také psychickou podporu a ujištění,” doplňuje koordinátorka projektu Marie Rumlenová.

Otec u porodu = zmírnění stresu rodičky

Mnoho rodiček porod vnímá jako ryze intimní a rodinnou záležitost, kterou chtějí se svým partnerem sdílet. Jeho přítomnost může nejen zmírnit stres z porodu, ale také ulevit porodníkům vzhledem k psychické pohodě budoucí maminky.

Podporu v této době proto ženy a jejich partneři mohou najít například díky dobrovolnickému projektu a lince www.rodimvklidu.cz, která vznikla právě za tímto účelem. Zapojilo se do ní více jak 30 porodních asistentek poskytující odborné informace a psychickou podporu ženám těhotným, krátce před porodem i rodičům novorozených dětí.

Doprovodná pomoc

Ruku v ruce s tímto projektem dobrovolnický tým mapuje nejnovější doporučení WHO v souvislosti s onemocněním COVID-19 během těhotenství a při porodu. Sdružení UNIPA (Unie porodních asistentek – www.unipa.cz) také připravila pro Ministerstvo zdravotnictví návrh, jak zajistit péči o ženy po porodu. Vzniká seznam registrovaných komunitních porodních asistentek, které jsou připraveny o ženy pečovat po jejich návratu z porodnice. Věříme, že tato služba pomůže mnoha rodičkám a uklidní je v jejich nelehké situaci.

Přítomnost otců je znovu povolena, ale…

Dne 16. 4. byla opět za přísných hygienických podmínek povolena přítomnost druhého rodiče u porodu. „Za přesně specifikovaných a vymezených podmínek je znovu možná přítomnost druhého rodiče nebo jiných členů domácnosti u porodu. Opatření nabývá účinnosti 16. dubna 2020 od 0:00 hodin,“ uvedlo Ministerstvo zdravotnictví: „Otec musí mít chirurgickou roušku, teplotu nižší než 37 °C a porod proběhne v samostatném pokoji nebo ve speciálním boxu.“

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1