Společnými večery ke spokojené rodině

Společnými večery ke spokojené rodině

Společné večeře jsou důležité jak pro vás, tak pro vaše děti. I přes to se u nich spousta rodin neschází. Rodiny často jí u televize, každý ve svém pokoji nebo někde venku. Přitom je to ideální příležitost si povykládat a utužovat rodinné vztahy. Proč je dobré společné večery dodržovat?

Vypněte televizi

Vykládejte si a nekoukejte na televizi. Věnujte se svému partnerovi a dětem. Ty totiž velmi rychle vyrostou a už možná nebude tolik příležitostí se večer sejít. Večeře jsou skvělou příležitostí dozvědět se, jaký měli členové vaší rodiny den. S dětmi můžete probrat školu a kamarády, s partnerem práci a důležité rodinné otázky. Nepodceňujte tento společně strávený čas. Je velmi důležitý.

Pečujte o své blízké

Když si na někoho vyhradíte čas, dáte mu najevo, že si ho vážíte a máte ho rádi. Vztahy potřebují naši neustálou péči. Nestačí se s partnerem sejít až večer v posteli. Čím více času spolu strávíte, tím pevnější bude váš vztah. Nejlepší by bylo, kdyby se vám podařilo sejít se každý den. Ale to může být někdy oříšek. Snažte se tedy aspoň o co nejvíce společných večerů nebo si nějaké určit.

Zdravější děti

Budete mít pod kontrolou to, co vaše děti jí. Navíc to můžete přímo ovlivnit. Společným jídlem také vytváříte svým dětem dobré stravovací návyky. Naučí se jíst více zeleniny a ovoce. Tuto zkušenost si pak přenáší i mimo váš dohled a nemají tendence jíst tolik nezdravých věcí. Je prokázáno, že děti, které tráví více času se svojí rodinou, jsou méně náchylné k užívání drog, alkoholu a cigaret. Investujte do svých ratolestí čas, vyplatí se to.

Skvělé pro utužování vztahu může být i společně připravovaná večeře. Může jít „jen“ o nakrájení pečiva, salátů, sýrů či zeleniny a nebo jídlo, které se sdílí. Například hummus s nakrájenou zeleninou, kam si každý namáčí dle libosti. Nebo například mexických placek, kam si každý dá vnitřek dle chuti. Právě u společného drobení můžete sdílet své zážitky.

Večeří to nekončí

Po jídle se nemusíte rozprchnout k televizi a do pokojů. Naplánujte zábavnou hru, skládejte puzzle, řešte křížovky, společně čtěte. Hlavně buďte spolu. Předáváte dětem dobré návyky na celý život. Když tento čas promrháte, nikdo vám ho nevrátí. Užijte si ho, dokud mají děti o takovou zábavu ještě zájem.

Nepodceňujte ani fázi uspávání malých dětí. Právě v tento moment se dozvíte „to podstatné.“ Bezpečí a teplo postýlky, tma a milovaný rodič nebo prarodič vedle dítěte je místo, kde se svěřují tajemství.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1