Objevte výhody pravidelného sexu

Objevte výhody pravidelného sexu

Hektický život, čím dál tím víc práce a času stráveného na sociálních sítích, a naopak málo chvil v náručí milované osoby. Poznáváte se v tom? Pokud ano, je nejvyšší čas vrátit sex do každodenního života. Výrazně to prospěje vašemu zdraví!

Aby nevysychala mícha

Sex, to není jen samotný pohlavní styk. Patří sem i aktivity, kterým se říká odborně nekoitální, tedy všemožné intimní doteky a mazlení. Když psychologové zdůrazňují potřebu vzájemných doteků nejen u milenců, ale u všech lidí mezi sebou, rádi citují zakladatele psychologického směru transakční analýzy Erica Berneho: „Když vás nikdo nehladí, začne vám vysychat mícha.“ Je to tak, utěšující objetí potřebují nejen malé děti, ale i puberťáci a samozřejmě i dospělí. Kamarádské objímání má rovněž svou velkou váhu, ale doteky milující osoby působí leckdy ještě silněji.

 

Sex jako životabudič

Dámy se teď asi u slova „životabudič“ ironicky usmějí, když si vzpomenou, jak jejich drahý po krásném sexu a mohutném vyvrcholení obvykle prohlásí, že vydal úplně všechnu energií a upadá do hlubokého spánku. Nejde ale jen o danou chvíli, nýbrž o celkový partnerský život. Při milování se totiž v organismu vyplavují hormony štěstí, které pak partnery udržují další dny v pohodě a s větší chutí do života. Není pochyb o tom, že vzpomínka na žhavé milování vlévá do žil energii, zvyšuje sebevědomí, zlepšuje pracovní výkon a na tváři vyvolává úsměv. Naopak dlouhodobá absence sexu stojí leckdy za špatnou náladou a může vést až k trvalému smutku, nebo i přispívat k depresi.

 

Ubližuje ženskému tělu nedostatek sexu?

Někdy se na internetu dočtete, že chybí-li sexuální rozkoš, strádají ženské pohlavní orgány a vagína vysychá. Nic takového ale není pravda a ženy se nemusejí bát, že by jim sexuální abstinence nějak zdravotně škodila. Na kvalitu poševní sliznice mají vliv hormonální hladiny - problém s její suchostí přichází ve chvíli, kdy v období menopauzy začíná ubývat hormon estrogen. V té době se také vytrácejí myšlenky na sex, a když jej má žena méně, nijak jí to nevadí. Samozřejmě nic neplatí absolutně, navíc lze hormony ještě pár let po menopauze užívat ve formě substituce.

 

Ejakulace jako prevence

Pánové leckdy touží po milování častěji než jejich partnerky, což souvisí i s vyššími hladinami hormonu testosteronu. Podle studie *, publikované v roce 2016 v časopise European urology je to tak, že muži, kteří ejakulují nejméně 21krát za měsíc, mají nižší riziko rakoviny prostaty oproti těm, co ejakulují čtyřikrát až sedmkrát za měsíc. Zdá se vám tak časté milování přeci jen dost neobvyklé? Pak by mužům mohla k dosažení preventivní dávky ejakulací pomoci třeba masturbace.

Masturbace může léčit

V České republice přiznává masturbační aktivitu více než 80 % mužů. Jak píší v knize Genitál pro muže kapitál lékaři v čele s Martinem Lukešem z urologické a andrologické kliniky Urosanté, masturbace je velice prospěšná. Udržuje psychickou i fyzickou rovnováhu, zmírňuje stres, umožňuje poznání vlastních sexuálních potřeb a přání. Je také součástí prevence řady zdravotních a sexuálních problémů, třeba i zmíněné rakoviny prostaty. A dokonce může být metodou léčby některých sexuálních dysfunkcí.

Zdroj: * https://www.europeanurology.com/article/S0302-2838(16)00377-8/fulltext

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1