Jak podpořit myšlení dětí? Zahrajte si s nimi šachy a další hry

Jak podpořit myšlení dětí? Zahrajte si s nimi šachy a další hry

Jak nejlépe rozvinete potenciál svých dětí? U fyzických dovedností je to snadné – prostě vyberete dětem sport, který je nejvíce baví, a mají o dostatek pohybu i cvičení postaráno. Jak však rozvíjet jejich logické a abstraktní myšlení? Stačí s nimi pravidelně hrávat stolní hry.

Dětský intelekt nejlépe rozvinete hrou

Hraní deskových her představuje vynikající způsob, jak naučit své děti logickému uvažování, odhadu pravděpodobností a taktickému plánování. Ve hrách, které jsou založené více na náhodě – například na hodu kostkou nebo namíchání karet – se děti naučí přesně odhadovat pravděpodobnost různých jevů. V jiných hrách je prvek náhody eliminován na minimum a děti si v nich vypilují především taktické dovednosti a strategické plánování.

Nekonečná zábava pro celou rodinu

Společenské hry jsou v mnoha rodinách pravidelným rituálem, na který se těší děti i dospělí. Nevýhodou jednodušších deskovek je existence pouze jediné výherní strategie, díky čemuž se hra záhy omrzí. Složitější deskové hry mají sice komplexnější pravidla, ale jsou náročnější na čas i dostatek místa. Z oblíbených evergreenů si zaslouží jmenovat hra Osadníci z Katanu, která děti naučí plánování, vyjednávání a základy pravděpodobnosti, nebo Dixit, který rozvíjí představivost, schopnost vyjadřovat se v alegoriích a cit pro detail. Další tipy si můžete přečíst v našem předchozím článku o deskovkách.

Šachy a go – hry králů a císařů

Nejznámější strategickou deskovou hrou jsou u nás šachy. Tisícům dětí pomáhají rozvíjet představivost při plánování příštích tahů a logické myšlení u počítání kombinací. Děti se naučí lépe soustředit při přesné analýze koncovky a podávat výkon i ve stresu a pod tlakem při hře na čas.

O něco méně známá asijská strategická hra go má sice oproti šachům jednodušší pravidla, ale mnohem více herních kombinací. Dokonce i superpočítače se naučily dobře hrát go teprve před pár lety. Malá chyba proti stejně silnému hráči totiž ještě zdaleka neznamená prohru. Více se zde uplatní intuice, neotřelé nápady a schopnost sladit taktiku se strategií.

Kouzlo nekonečného objevování

Při hraní šachů, dámy, go nebo šógi se před dítětem otevírá svět netušených možností. Jedním z nejvíce fascinujících momentů je okamžik, kdy se dítě naučí něco nového a zjistí, že za překonanou pomyslnou metou je daleko více možností k objevování. Sókratovské „Čím víc toho vím, tím víc vím, kolik toho nevím,“ zde platí doslova a učí dítě pokoře, která se mu bude v životě hodit.

Kdo si hraje, nezlobí

Hraní oblíbených her dá vašim dětem mnohem více než pouhé zlepšení a rozvinutí intelektuálních dovedností. Naučí se prohrávat a vzít si ponaučení z malých i velkých chyb – a hlavně si užijí spoustu zábavy s rodinou či kamarády a radost z vlastních nápadů i úspěchů.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1