Stolní hra pomůže podpořit rodinné vztahy, vaši kreativitu i logické myšlení

Stolní hra pomůže podpořit rodinné vztahy, vaši kreativitu i logické myšlení

Čas dovolených přirozeně vybízí k hravosti, objevování a hlavně k podpoře rodinných a přátelských vztahů. Ne vždy je to jednoduché, avšak velkou pomocí se může stát stolní hra. Neotáčejte oči v sloup, jako jsme to dělali my v redakci, protože kvalitní stolní hra má opravdu nesmírné kouzlo a moc, a to i nad puberťáky. Abychom vám to usnadnili, vybrali jsme pro vás takové hry, které opravdu nadchnou i začínajícího hráče, menší dítě, puberťáka nebo uspokojí dospělého.

Menší děti

Karak. Ryze česká hra, která se bude líbit nejen dětem, ale i vám. Stanete se na chvíli hrdinou se specifickými schopnostmi, který putuje podzemím a sbírá poklady. V tom se mu snaží zabránit  příšery, zombíci a drak. Ty může však přeprat. O vašich krocích rozhodují náhodně vybrané karty podzemí, losování toho, co zde najdete i hod kostkou v případě soubojů. Ve hře nelze umřít, pouze na chvilku omdlíte. Vyhrává ten, kdo má nejvíce pokladů. Průměrná doba hry je 30-40 minut a vydrží i menší děti. Máme vyzkoušeno.

(Zdroj foto: www.albi.cz)

Zombie Kidz. Novinka na českém trhu, i když anglická verze si už svou slávu užívá. Cílem hry je zabezpečit školu před náporem zombíků pomocí svých postaviček s určitými vlastnostmi. Pravidla za chvilku rychle okoukáte. Jde hlavně o všímavost, kombinaci tahů, spolupráci a trochu riskování. Všichni hráči (2-4) hrají proti zombíkům. Zpestřením hry je, že zde plníte určité úkoly, za které můžete získat další zajímavosti (jsou v zalepených obálkách ve hře). Hra lze hrát, i když splníte všechny úkoly a rozbalíte všechny obálky.

(Zdroj foto: stayathomegamers.com)

Mezi další dětské hry můžete zařadit ještě Spící královny, Medvěd Wrr, Kočičí klub nebo dětská verze Osadníků z Catanu (Catan Junior). O těch třeba napíšeme příště.

Dospěláci, školáci i puberťáci

Plyšová hlídka. Příběhová hra, kde znáte jen část svého děje a postupně jej vytváříte a odhalujete. Ve hře se stanete jednou z hraček, které chrání malou holčičku Klárku před nočními strašidly. Aby se vám to povedlo, musíte splnit určité úkoly. A každou noc je nový příběh! Součástí hry je kniha, karty (neprohlížet dopředu) a kostky, které rozhodují o vašich možnostech, tazích a protivnících. Je to hra plná napětí a baví i holčičky! Vhodné spíše pro školní věk (od 7 let).

(Zdroj foto: hrajeme.cz)

Břink. Hra pro 2-4 hráče, kteří se do bludiště podzemí hradu vydávají pro pradávné artefakty. Nasbírat mohou další poklady, vydělat pár peněz a zabojovat si s příšerami. Dračice však své poklady hlídá spolehlivě. Kromě získaných cenností se musíte také vrátit zpět. Hra podpoří vaši schopnost kombinovat a logické myšlení. Náhoda zde hraje určitou roli (zejména, pokud se ozve drak nebo losujete možnosti svých tahů), ale hodně záleží na tom, jakou taktiku zvolíte. Vítězí ten, kdo se vrátí s artefaktem a největším počtem bodů. A pozor, v této hře může hrdina zemřít.

(Zdroj foto: svether.cz)

Kreativita

Mystérium. Krásně ilustrovaná hra, ve které všichni vzájemně spolupracují. Cílem hry je v určitém časovém limitu najít vraha. Jeden z hráčů je duch zabitého, ostatní jsou vyšetřovatelé. Duch  se pomocí karet nápovědy snaží vyšetřovatelům (ostatním hráčům) napovědět, kdo je podezřelý, kde se vražda stala a čím byl zabit. Poté navádí i k identifikaci samotného vraha. Hra je pro 2 - 7 hráčů, zajímavá opravdu začíná být od 4 hráčů. Při této hře objevíte rozdílnost uvažování druhých lidí, podpoříte svou fantazii i kreativní myšlení a navíc se skvěle pobavíte. Protože nesoupeříte, máte šanci nahlédnout pod pokličku myšlení svých blízkých a posílit i vzájemnou komunikaci. K dispozici jsou i rozšíření.

(Zdroj foto: plug-in-digital.itch.io)

Kana Gawa. Rychlá, graficky velmi povedená hra. Cílem je namalovat obraz prostřednictvím kartiček, které se náhodně vykládají z balíčku. Pravidla jsou jednoduchá. Kombinací i možných strategií, jak hru pojmout překvapivě hodně. Například zjistíte, jaká je vaše ochota riskovat nebo zda sázíte na jistotu. Hra je pro 2 - 4 hráče. Pohodlně lze hrát i ve dvou, i když určité kouzlo ztrácí (hodně tahů lze předvídat).

(Zdroj foto: www.albi.cz)

Trocha logického zamyšlení

Skol ty Skoty! Rychlá karetní hra pro dva, kde je potřeba trocha všímavosti, chuti riskovat a hlavně kombinovat. Bude se líbit zejména hráčům kanasty, pasiansu či žolíků. Cílem je prostřednictvím tvorby postupek, trojic či barevných kombinací získat nadvládu nad hraničními kameny. Pro zpestření lze do hry zařadit i speciální nadstavbové karty.

Zdroj foto: fantasyobchod.cz)

Temné znamení. Hra pro 1-8 hráčů, ve které se stanete hrdiny, kteří se snaží v prostorách muzea zabránit příchodu zla do našeho světa (o koho se bude jednat si vylosujete na začátku). Během hry plníte různé úkoly, díky čemuž postupně získáváte a nebo nezískáváte „temná znamení.“ Právě ta pomohou zamezit příchodu zla. Velkou roli hraje náhoda (házíte speciálními kostkami a úkoly přicházejí náhodně), ale také vzájemná spolupráce. Hra trvá přibližně 1-1,5 hodiny.

(Zdroj foto: www.deskovehry.com)

Vychytávka pro dospělé i téměř dospělé

T.I.M.E. Tato hra patří mezi ty, kde předem nevíte, co se chystá. Děj se odvíjí od vašeho rozhodnutí něco udělat/neudělat, někam vstoupit/nevstoupit. Jde o vzájemnou spolupráci hráčů. Příběh se postupně odhaluje, jak hrajete. Používáte kostky a speciální karty s příběhem. Během určitého časového úseku (jednotky času ubývají spolu s vašimi kroky) musíte splnit úkol, který se na začátku dozvíte. Způsob, jakým to uděláte je na vás. T.I.M.E. patří mezi hry, které se zahrají „jen“ jednou, protože jde o objevování a zvolení správné strategie. Koupit si však můžete rozšíření = další mise (3 hry jsou v češtině a mnoho v angličtině či jiných jazykových mutacích). A nebojte, úspěšné dokončení mise není až tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát. Ideální pro 4 hráče.

(Zdroj foto: games.tiscali.cz)

Malá odměna pro ty, kteří dočetli až sem. Většina her lze objednat a půjčit v městské knihovně. Určitě stojí za to si ji nejprve vyzkoušet a investice 10 Kč za to určitě stojí.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1