Kdy s miminkem vyrazit na dovolenou?

Kdy s miminkem vyrazit na dovolenou?

Máte doma malé miminko, nebo dokonce novorozence a přemýšlíte, jak to udělat s dovolenou? Má cenu s takto malým dítětem vyrazit už někam na cesty? Dá se dovolená s miminkem zvládnout?

Mám či nemám?

V prvních týdnech po porodu a především v šestinedělí si dopřejte raději klid a odpočinek. Cestování nahraďte procházkami, třeba do přírody. Dodržení této doby má své výhody. Jednak se stihnete dát po porodu dohromady a zároveň poznáte i své miminko. Uvidíte, jak reaguje na změnu prostředí, cizí lidi, zda je hodně či málo plačtivé. A to vám pak pomůže rozhodnout se, zda vycestovat, či nikoliv. I odborníci doporučují cestovat s dětmi staršími alespoň tří měsíců.

Dovolená s dětmi: Chce to plán!

Cestujete-li s dětmi, je důležitý nejen výběr destinace, ale nepodceňujte ani přípravu na cestu samotnou. Každé dítě má svůj denní režim, na který je zvyklé. A ten je dobré dodržovat, jinak se může stát, že miminko bude nevrlé a více plačtivé. Také je nezbytné počítat během cesty s častějšími pauzami, kdy je dítě nutné vyndat například z autosedačky, nechat chvíli pohrát si na bříšku apod. Pokud tedy máte být někde na čas, dejte si větší rezervu, případně si naplánujte, kde přesně si přestávku uděláte.

Kdy do letadla?

Děti mohou cestovat v letadle od tří měsíců. Většinou buď na klíně rodičů, nebo na svém sedadle. S sebou si můžete vzít i kojeneckou výživu, kterou vám na palubě ohřejí. Některým dětem ale vadí tlak na ušní bubínek při vzletu a přistávání. Proto především miminka mohou v tuto chvíli více plakat. Někteří odborníci rovněž varují před tím, že v letadle, kde stále cirkuluje tentýž vzduch, je vyšší riziko různých onemocnění a infekcí.

Dovolená s miminkem? Na autobus raději zapomeňte

Přemýšlíte nad tím, že k moři vyrazíte s miminkem dálkovým autobusem? Pokud nechcete celou cestu trpět, a spolucestující s vámi, raději tento plán odložte na dobu, až bude dítě starší. Jednak je na těchto cestách málo přestávek, kdy by se dítě mohlo protáhnout, a otázkou je také bezpečnost. Na delší trasy proto raději zvolte vlak. Je pohodlnější a i děti více baví.

Psychika hraje hlavní roli

Hlavně se nenechte rozhodit a zbytečně se nenervujte ještě dřív, než vůbec vyrazíte z domu. Děti dokážou vycítit naši náladu, a pokud bude maminka napjatá, ve stresu a nervózní, bude na tom podobně i dítko. Když už se tedy rozhodnete na cestu vydat, těšte se. Dobrá nálada je totiž stejně tak nakažlivá...

Pár tipů na závěr:

  • Pokud se chystáte do zahraničí, pamatujte na to, že dítko musí mít svůj pas nebo občanský průkaz.
  • Raději se s malým miminkem vyhněte exotickým zemím. V některých je navíc nutné další očkování.
  • Počítejte s tím, že když cestuje dítě, hned máte o několik zavazadel více.
  • Na cesty se skvěle hodí nosítko, zvlášť když kočár máte napěchovaný v kufru auta.
  • Pamatujte nejen na své pohodlí, ale i na komfort vašich spolucestujících. Ne každý má pro malé děti pochopení.

Ať už pojedete na dovolenou s miminkem nebo většími dětmi, mohly by se vám hodit třeba tipy Co sbalit na dovolenou s dětmi? nebo Jak zabavit děti při dlouhém cestování.

Zdorj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1