Jak zabavit děti při dlouhém cestování

Jak zabavit děti při dlouhém cestování

Cesta za vysněnou dovolenou je doprovázena nejen počátečním balícím šílenstvím, ale pak lehkou nervozitou, jak děti cestování zvládnou. Samozřejmě závisí na osobnosti dítěte, avšak určitá pravidla lze s drobnými úpravami aplikovat na kohokoli.

9 základních typů na dětskou zábavu v autě

Základem úspěchu je nevytáhnout všechno najednou, ale postupně.

  1. Zabalte oblíbeného plyšáka, auto, panenku, omalovánky, propojovačky, hádanky a pastelky. Pořiďte dítěti kapsář. Už jeho organizace zabere dítěti dost času.

  2. Mějte po ruce hry, které se nerozsypou. Vhodné jsou hračky inspirované Montessori, které si můžete vyrobit i doma. Jedná se o různé skládačky a poznávačky z jednoduchých materiálů vybavené suchým zipem či gumičkou. Skvělé jsou také magnetické záležitosti, knížky se samolepkami či knihy s otevíracími okýnky. 

  3. Zpívejte si (nemusí se jednat o dětské písně), používejte v rámci možností pohyb - tleskání, foukání, mrkání...

  4. Pusťte si audiopohádku a pak si o ní povídejte.

  5. Vyprávějte si si - můžete vymýšlet dlouhý příběh, kdy se střídáte s vymýšlením. Udělejte ho na pokračování!

  6. Hrajte všechny hry svého mládí - slovní kopaná, jaká barva auta pojede příště, pro starší: kdo první najde auto s určitým číslem, hádej na co myslím / kým jsem, jako co ti připadá mrak na obloze ...

  7. Mějte i překvapení, odměny (až zastavíme, můžeš chvíli řídit) nebo rozdělte časové úseky další hrou (třeba na kontrolora kilometrů - připravte si lístečky jako jízdenky a pravidelně je vybírejte). 

  8. U starších dětí samozřejmě funguje jakákoli elektronika. Pořiďte buď držák tabletu na opěrku nebo rovnou pořiďte automobilovou televizi (tam je výhoda, že mívá i 2 obrazovky). Po dobu pohádky máte vystaráno. Ideální je pořídit i sluchátka.

  9. Hraní her závisí na přístupu každého rodiče, ale také kupodivu nevydrží věčně.

Další tipy pro cestu autem s menším dítětem

  • Vyražte brzy (klidně ve 3 ráno) - malé dítě jen přebalte a do sedačky dejte v pyžamku. Vyhnete se dopravním kolapsům a ujedete podstatnou část cesty. Cesta v noci nebývá výhrou, protože kvalita spánku je nižší a navíc řidič bojuje s udržením pozornosti. 
  • Myslete na zastínění okýnek, aby dítě neobtěžovalo slunce.
  • Nespěchejte! Ani s ujetými kilometry ani s opuštěním pauzy.
  • Dělejte pravidelné delší pauzy, ideálně u pump s dětským hřištěm a možností se vyběhat / prolézt.
  • Nespokojenost dítěte neignorujete, může se vám to vymstít v podobě pozvraceného auta (vzteky nikoli bacilem), neúprosným řevem či nervozitou a hlavně neochotou dále cestovat, když se konečně ze sedačky dostane.
  • Investujte do držáků na různé hračky či stolek.
  • Do her dítěte ideálně nezasahujte, protože se mentálně nachází jinde než v autě. 
  • Mějte po ruce dostatek svačin.

Tipy pro cestu letadlem

  • Pokud letíte letadlem, doražte na letiště s dostatečným předstihem. Dítě si pohraje, unaví a vše osahá. V letadle pak je větší pravděpodobnost, že usne. Jakmile se vzbudí, nechte ho (pokud to situace dovolí) prolézt i v uličce.
  • Snažte se v letadle ukořistit ta sedadla, která sousedí s únikovými dveřmi. Je tam víc místa na nohy a tedy i na dítě.
  • Pro malé dítě je vhodné pořídit si šátek nebo klokanku (kočárky jsou většinou volně dostupné na letištích)
  • I zde je potřeba mít dostatek „her“ s sebou.
  • Některé aerolinky nabízejí programy pro děti.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1