Time management aneb umíte to s časem?

Time management aneb umíte to s časem?

„Nestíhám,“ se stala mantrou dnešních dní. Otázkou však zůstává, co vlastně nestíháme? Termíny pracovních schůzek a dokončování zakázek či úkolů? Své koníčky? Besídky svých dětí? Najíst se? Žít? Pro samé nestíhání si totiž často nestačíme všimnout, že dny letí a my je úplně míjíme. Jak v tom zdánlivém chaosu najít alespoň trošku řád? S tím může pomoci uvědomění si sebe a času, který mám k dispozici.

Mysl myslí v obrazech

Navzdory moderní technice naše mysl stále myslí v obrazech nikoli v jedničkách a nulách. Pro mnoho lidí to znamená, že, co nemá na očích jako by nebylo... Moderní elektronické diáře, speciální aplikace a chytré hodinky jsou dozajista pomocníky, ale neřeší základní uvědomění časových možností. Nechte odpočinout své mysli tím, že vaše úkoly dostanete z hlavy na papír. Pořiďte si stolní diář a nebo nástěnku. A že nebudete „cool“ a „in“? Do módy se časem dostane i „retro“. A hlavně vy jasně uvidíte, co, kde a kdy a kolik prostoru zůstává mezi tím. Váš čas přestane být virtuální.

Neodbíhejte od tématu

Pokud se na nějakou činnost opravdu potřebujete soustředit, vypněte telefon, zavřete e-mail, zamkněte dveře a nebo si dejte na uši sluchátka (pokud jste v open space) a „jen“ pracujte. Opravdu nemusíte být k dispozici každou vteřinu. Nejste sobečtí! Tím, že od tématu neodbíháte, vaše mysl je schopna se do toho ponořit a vy získáte hodně minut navíc, protože práce půjde rychleji.

Stíhat znamená plánovat

Pokud máte dlouhodobý úkol, nespoléhejte na to, že jej uděláte v posledních hodinách. Že vás stres motivuje k výkonu? Opravdu? Nebo své tělo v tomto případě jen vědomě vyčerpáváte? Nebudete šplhouny a šprty, pokud své úkoly začnete plnit včas. Jde o váš život! A jak na to? Nejjednodušší plánování je takové, že postupujete pozpátku. Od termínu dodání si odpočítáváte minuty/hodiny, které potřebujete ke splnění. Poté přidáte časovou rezervu a vyjde vám čas, kdy musíte nejpozději začít.

Poslouchejte se

Uznáváme, že někdy je těžké se k práci tzv. „dokopat.“ Zároveň je třeba vysledovat, zda se jedná o volání těla zpomalit = často pomůže odpočinek, po kterém jste výkonnější, a nebo naše mysl nabízí strategie, jak se úkolu prozatím vyhnout. V tomto případě se zpravidla jedná o nějaký ne zcela prospěšný návyk, na kterém je třeba zapracovat jinou technikou (nazvěme ji duchovní práce). U žen navíc pracovní tempo ovlivňuje její cykličnost, a to ať vědomě či nevědomě. Měla by ji tedy brát v potaz.

Umíte říkat ne?

„Jasně,“ kýváte i na úkoly, které už prokazatelně nemůžete stihnout? Co je za tím? Strach z vyhazovu? Touha být oblíbený? Snaha povýšit? Vědomí vlastních hranic je dovednost, kterou bychom u sebe měli pěstovat. Počítá se mezi to i fakt, že něco prostě nemůžete udělat. Může vám to být líto, nemusí vám to být příjemné, ale váš čas se nenafoukne. Vždy něco za něco vyměníte (ne vždy něco získáte, naopak můžete hodně ztratit, třeba vztah s rodinou).

Vyživte mozek a předejdete únavě

Mozek pro své fungování potřebuje energii a dostatek kyslíku. Pokud chcete věci stíhat a organizačně zvládat, musíte kvalitně jíst, chodit ven a zařadit do života pohyb. Jestliže to neuděláte, dříve nebo později pocítíte velkou únavu a s největší pravděpodobností začnete tloustnout. Mozek je totiž pořádný žrout energie, takže si ji z těla vytáhne. To začne být unavené... A vy s ním. Jak na to? Zařaďte potraviny povzbuzující činnost mozku - např. borůvky, ořechy, červená řepa, jablka či potraviny s Omega 3 mastnými kyselinami.

Když nevíte jak dál, běžte se projít

Jestliže s úkolem nemůžete hnout, odložte ho, i kdyby termín hořel včera. Vaše mysl potřebuje odstup. Ten jí dopřejte tím, že se půjdete projít (pohyb), nadýchat čerstvého vzduchu (dodáte kyslík) a nebo si uděláte kávu nebo zelený čaj (zdánlivě jí dáte prostor poodstoupení). Některé techniky dokonce navrhují, abyste si před spaním dali otázku, na kterou během noci vaše podvědomí najde odpověď.

A hlavně nezapomeňte, že ne všechno lze v životě naplánovat. Vpusťte do života i improvizaci, která vás ušetří mnoha bolestivých zkušeností.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1