Při práci na počítači trpí naše zápěstí

Při práci na počítači trpí naše zápěstí

Stále více lidí tráví pracovní dobu u počítače. Osm a více hodin stále stejných pohybů si však vybírá svou daň. Podepisují se především na našem zápěstí.

Začíná to nenápadně

Nejprve se může objevit jen jemná bolest, mravenčení v prstech či brnění, postupem času se však potíže stupňují, a pokud se neřeší, mohou znatelně ovlivnit kvalitu našeho života. A především z práce se stane jedno velké utrpení. Dostavit se mohou i bolesti hlavy či migréna. Proto je dobré vše řešit hned ve chvíli, kdy si všimnete prvních příznaků. A pozor, tyto potíže nemusí vždy souviset jen s prací na počítači, postihnout mohou třeba i ženu v domácnosti, hráče tenisu, golfu či skladníka. Odvíjí se totiž od stereotypních pohybů rukou, které vykonáváme intenzivně často či denně.

Že by karpální tunel?

Příčinnou bolestí či jiných problémů bývá nejčastěji syndrom karpálního tunelu. Tímto pojmem se označuje místo na zápěstí, kudy procházejí šlachy a nervy, jež mají na povel pohyb prstů a ruky. Pokud však vykonáváme stále stejné pohyby, mohou tyto šlachy otéct a utlačovat tak nervy. Právě proto dochází k brnění, necitlivosti a dalším nepříjemným projevům. Ty mohou vést až k tomu, že nemocný ztrácí jemnou motoriku prstů a nedokáže mezi palec a ukazováček uchopit drobné předměty.

Léčba

Syndrom karpálního tunelu není dobré podceňovat, časem totiž může dojít k nevratnému poškození nervů a citlivost do prstů už by se nemusela vrátit nikdy. Proto při prvotních příznacích je potřeba změnit režim. Samozřejmě nejde ze dne na den přestat s prací, ale je nutné zápěstím v průběhu dne ulevovat. Měnit pohyby, cvičit, případně si pořídit pomůcky, které zápěstí ochrání. Při práci na počítači je to například speciální podložka pod myš nebo návlek na zápěstí. Jestliže však potíže přetrvávají, je potřeba navštívit lékaře. Ten vám pravděpodobně předepíše protizánětlivé léky, masti, studené obklady či nošení ortézy. V případě, kdy nic z toho nepomáhá, je na řadě operace.

Prevence

Nejlepším lékem je vždy potížím předcházet, než řešit až následky, proto si ideálně párkrát denně vzpomeňte a protáhněte zápěstí několika jednoduchými cviky:

  1. Několikrát zakružte rukama v zápěstí na obě strany.
  2. Rozevírejte prsty na rukou a pak zavírejte v pěst. Několikrát opakujte.
  3. Ukazovákem a palcem jedné ruky si masírujte prsty, ale i dlaň.
  4. Přiložte dlaně k sobě, jako při modlitbě, a otáčejte semknutými prsty od sebe a k sobě.
  5. Opět dejte ruce dlaněmi k sobě a jemně několikrát zatlačte. Prsty směřují nahoru.
  6. Natáhněte ruce před sebe a ohýbejte několikrát zápěstí nahoru a dolů. 
  7. Na konec ruce svěste podél těla a dlaně protřepejte.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1