Kozoroh a jeho životní potenciál

Kozoroh a jeho životní potenciál

„Dávej pravidla nebo ti je dá někdo jiný a nebudou s ti líbit,“ je časté motto zrozenců ve znamení Kozoroha. Pravidla a řád jsou totiž středobod jejich existence. Jsou to spořádaní, pracovití a cílevědomí jedinci, kteří plní své povinnosti navzdory vnějším i vnitřním okolnostem. Mají přemýšlivou povahu a často už jako děti působí dospělým dojmem. Spontaneita u nich nemá místo, stejně jako city, které považují za příliš neuchopitelné a nespoutané. Uvnitř však zpravidla skrývají bohatý smyslný vnitřní život. Čím jim mohou být jejich danosti prospěšné v každodenním životě?

Vnitřní motivace Kozoroha

Normy a pravidla, která Kozorozi často pomáhají spoluvytvářet, nemají ambici stvořit ideální rovnovážný svět. Jejich cílem je dát každému jeho místo a umožnit tak společnosti hladce fungovat. Jsou snahou zrušit nebo alespoň omezit náhodné a nečekané projevy jednotlivců. Právě ty Kozoroh považuje za ohrožující, neboť bez řádu by v jeho očích svět zanikl. Vůle jedince či jeho seberealizace by měla dle názoru Kozoroha být naprosto podřízena celku a všeobecnému blahu. Věří, že jedině díky řádu lze určovat životní cíle, najít k nim cestu a „vyhodnotit“, zda a jak jich bylo dosaženo.

Životní lekce pro zrozence v Kozorohu

Hlavním životním úkolem Kozorohů je uvědomit si vlastní individualitu, a to navzdory společenským normám. Právě společenské postavení, tedy „být někým“ je pro Kozoroha jedním z mezníků chápání jeho existence. Najít svou opravdovou (nikoli přidělenou) roli v systému společenského fungování je tak důležitým mezníkem v jeho životě. Díky velmi silné potřebě dodržovat pravidla má Kozoroh šanci dosáhnout velkých cílů. Jeho úkolem je však nalézt ty cíle, které se také týkají jeho samotného. Kozoroha také čeká práce s vnitřním kritikem. Vnitřní cenzura je totiž u nich velmi silná. S tím souvisí i vpuštění citových projevů do života. Třeba formou postupného učení se (ano i usmívat se někdo musí naučit).

Píle a vytrvalost může inspirovat

Tam, kde mnoho lidí na cestě za svými sny ztroskotá, dokáže Kozoroh vytrvat. Právě touto vytrvalostí, schopností přežít i ve skrovných podmínkách, nalézt cestu i ve zdánlivě neschůdném prostředí může druhé inspirovat. Ne vždy lze totiž cíle dosáhnout „náhodou“, někdy se musí na svém snu zdánlivě tvrdě a usilovně pracovat - například zkoušet postupně nové metody, vychytávat drobné nefunkčnosti a postupně své dílo nechat růst. Preciznost Kozorohovi rozhodně nechybí.

I těžké úkoly lze nést s lehkostí

Touha Kozorohů dosáhnout ideálního, jasně definovaného světa má ušlechtilý cíl: spokojenost a zrušení nejistoty z budoucnosti. Snahou je tedy vytvořit „dobře namazaný společenský stroj“, kdy rizika minimalizuje tím, že potenciální nebezpečí sváže do zákazů a příkazů. Společenský prospěch tak řadí nad osobní potřeby. Pokud však v sobě Kozoroh najde cestu ke své citové stránce, vlastním touhám a osobním cílům, může se stát skvělým příkladem, jak harmonizovat stav osobní svobody a společenských povinností. Ukazuje také, že po malých krůčcích nebo za občasného vyčkávání lze směřovat k úspěchu vlastním přičiněním.

Myšlenka na závěr: „Tam, kde se prolínají všechny hranice a potkávají všechny protiklady, tam je bod, ze kterého tryská život.“ Ch. F. Hebbel

Co je cílem tohoto seriálu

Horoskop, jehož součástí je i sluneční znamení (dalšími parametry je například Ascendent, postavení Luny či jednotlivých planet v tzv. Domech aj.) může být malou nápovědou k fungování daného jedince. Ne všechny atributy platí pro každého, neboť horoskop ve své komplexnosti je jedinečný. V tomto seriálu se budeme spíše snažit popsat archetypální principy fungování daného slunečního znamení. Věříme, že některé poznatky mohou vnést nový pohled do konkrétních životních situací.

Více o znamení Kozoroha si můžete přečíst v článku: Kozoroh miluje fakta a plány. A co jeho zdraví?

Vztahy, které zrozenci ve znamení Kozoroha jakožto zemského znamení vyhledávají můžete prozkoumat v článku Partnerství a vztahy u zemských znamení.

Znamení Kozoroha předchází znamení Střelce a následuje znamení Vodnáře. I o jejich potenciálech se můžete něco dozvědět.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1