Pravidla rodiny za doby karantény

Pravidla rodiny za doby karantény

Díky karanténě a nouzovému stavu došlo k tomu, že rodiny tráví mnohem více času společně. A dlužno dodat, že mnohé rodiny na to nejsou zvyklé, což může být příčinou konfliktů a hádek. Frustrace, vztek, úzkost, beznaděj jsou pocity, které nás v těchto dnech mohou provázet. Bohužel žádná univerzální rada, jak tyto dny zvládat, neexistuje. Přesto vám přinášíme pár tipů, které vám pomohou se se situací vypořádat.

Rodina pod tlakem

Díky událostem posledních týdnů si většina z nás připadá pod tlakem více než kdy jindy. I když mnozí zaměstnanci přešli na tzv. home office, tedy mohou vykonávat práci z domova, situace doma je těžší, než by se mohlo na první pohled zdát. Rodiče musí kromě svých pracovních povinností zvládat ještě běžné záležitosti týkající se rodiny a k tomu všemu plní také roli učitelů. Jsou-li děti menší, je třeba je zabavit, což vzhledem k současným omezením není jednoduché. Nemohou-li rodiče být s dětmi doma, často pak nastupují prarodiče, což je pro ně velmi vyčerpávající, nehledě na riziko nákazy koronavirovou infekcí. Celá rodina se tak ocitá pod tlakem, ze kterého momentálně není úniku.

Některé věci musíme přijmout

S některými věcmi zkrátka nic nenaděláme, a proto je lepší najít způsob, jak je přijmout. Budeme-li neustále řešit, co bude, až nouzový stav skončí, budeme se stresovat mnohem víc. Důležité je důsledně dodržovat nařízená opatření a podporovat své zdraví a imunitní systém. To je totiž v naší situaci to jediné, co svým způsobem můžeme ovlivnit. Je třeba si také uvědomit, že pocity, které prožíváme my, prožívá většina z nás. V rámci rodiny může být užitečné sdílet své pocity a podporovat pozitivní pohled do budoucnosti. Snažme se udržovat sociální kontakty v jiných formách než osobním kontaktem a buďme si vzájemně oporou.

5 tipů, jak přežít nouzový stav

Vzájemnou oporou si rodina může být, pokud bude každý ze členů fungovat i v tomto nouzovém režimu tak, jako obvykle. Základem je nastavení pravidel, které se budou týkat denního programu včetně chodu domácnosti. Pomoci nám může tolerance, ohleduplnost a empatie. A jaké jsou naše tipy na přežití nouzového stavu nejen v zemi, ale i v naší rodině?

1. Buďme asertivní

Díky asertivnímu chování budeme schopni lépe tyto dny zvládnout, a nejen to, být asertivní se vyplatí vždy a všude.

2. Karanténa nejsou prázdniny ani dovolená

Karanténa není doba určená k návštěvě příbuzných a známých, které jsme dlouho neviděli. Zejména děti a dospívající je třeba vést k tomu, že i během karantény je nutné plnit školní povinnosti, a proto by i jejich den měl být strukturovaný na dobu povinností a dobu odpočinku.

3. Mluvme s dětmi o karanténě

Mnozí rodiče se snaží děti uchránit tím, že o karanténě a nouzovém stavu před dětmi nemluví. Pokud dítě neví, co se okolo něj děje, může to v něm vzbuzovat úzkost a deprese. I dětem tedy vysvětlete, co je koronavirová infekce, jaké má příznaky, jak se přenáší, co může způsobit a proč je tak důležité dodržovat vládní nařízení.

4. Zůstaňme s ostatními v kontaktu

I když se s našimi blízkými nemůžeme vidět osobně, zůstaňme s nimi v kontaktu třeba telefonicky nebo mailem. Kontaktem uděláme radost nejen ostatním, ale i sobě, protože blízký mezilidský kontakt je to, co nám v dnešních dnech tolik chybí.

5. Mysleme na své zdraví, tělesné i duševní

I když máme velmi omezené možnosti, jak o svůj zdravotní stav pečovat, přesto to jde. Zdravé stravování (doporučené látky jsou vitamin C, vitamin D nebo Omega 3 mastné kyseliny), dodržování pitného režimu, kvalitní spánek, dostatek pohybu, i když za omezených podmínek, eliminace stresu, odpočinek a relaxace je to, co nás udrží v celkové pohodě.

A jaké jsou vaše tipy na „přežití“? Budeme moc rádi, pokud se o ně s námi podělíte.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1