6 tipů na domácí zábavu pro děti od tří let

6 tipů na domácí zábavu pro děti od tří let

Máte pocit, že vaše ratolesti za chvíli polezou doma nudou po zdech? Nejvyšší čas je pořádně zaměstnat, aby nevymýšlely všelijaké vylomeniny. Co vše lze dělat s mladšími dětmi (3-5 let) doma?

V klidu a pohodě

Především ti, kteří bydlí v panelácích a nebo bytovkách, hledají způsob, jak zabavit své děti, aniž by zbořily celý dům a nemusely poslouchat stále jen stížnosti od sousedů. Pokud se tedy nechcete vrhat do stavění opicí dráhy a nebo dělat slalom mezi židlemi, máme několik zajímavých tipů.

Oblečte si panenku

Někteří z nás si jistě pamatují, že se kdysi vyráběli papírové panenky, které se daly různě oblékat. A přesně takovou si můžete vyrobit i doma. Bude vám na to stačit papír, nůžky, pastelky a karton. Na papír nakreslete panenku – holčičku či chlapečka, podlepte kartonem a vystřihněte. Nechte děti, aby panence namalovaly obličej, vlasy apod. A pak už jen na papír nakreslete a vystřihněte oblečky (nezapomeňte na proužky k uchycení oděvů na panence). Děti si mohou oblečky vybarvit, pro kluky můžete nakreslit třeba i hasiče, policistu či jiného hrdinu.

Domácí modelína

Modelína dokáže děti většinou docela dobře zabavit, akorát nemá příliš dlouhou životnost. Děti ji napatlají, kam mohou a brzy někam zmizí. Můžete si ale zkusit společně vyrobit domácí modelínu, která je levná a navíc zdravotně nezávadná. Co budete potřebovat?

2 hrnky hladké mouky, 2 lžíce oleje, půl hrnku soli, 2 lžíce kypřícího prášku, 1,5 hrnku vařící vody a potravinářské barvivo

Postup: V míse si smíchejte mouku, sůl a kypřící prášek. Do hrnce s vroucí vodou nalijeme potravinářské barvivo a olej. Poté přilijeme k suchým ingrediencím. A pak už musíme jen hníst a hníst, dokud nemá těsto podobu modelíny. Když by bylo řídké, přidejte hladkou mouku. Modelínu uchovávejte v uzavřené nádobě, jinak začne vysychat.

Razítkománie

Děti obvykle baví vše, čím se dá trochu zamazat a občas bouchnout. A přesně to splňují razítka. Starší děti vám pomohou i s jejich výrobou. Stačí se jen rozhlídnout po kuchyni, co vše lze použít. Razítka můžete vyřezat do starých korkových špuntů, brambor, jablíček, ale i staré gumy na gumování, nebo použít něco méně obvyklého, jako je role od toaletního papíru, kterou zmáčknete do tvaru srdíčka. Poslouží však i stará houbička na mytí. Hezký dekor zanechá i rozkrojený pomeranč, nebo citron.

Šperky pro malé parádnice

Každá holčička chce, aby jí to slušelo a baví ji si hrát s různými náramky a jinými maminčinými šperky. Můžete ale nechat i ji samotnou, aby si zkusila něco hezkého vyrobit. Třeba korálky z těstovin. Potřebovat k tomu budete balíček těstovin – ideální jsou nějaké ozdobné tvary (kytičky, písmenka). Musí mít vždy nějaký otvor, kudy provlečeme provázek (například penne, kolínka atd.) Těstoviny lze navíc před navlečením na provázek barevně ozdobit. Pomalovat vodovkami či jinými barvami (vodovky je lepší pak zafixovat například lakem, aby se neotíraly a nenechávaly fleky).

Malí zahradníci

Především teď je ta vhodná doba pustit se do zahradničení. Děti bude bavit nejen práce s hlínou, ale zároveň mohou každý den pozorovat, jak semínka klíčí a postupně se z nich stává rostlinka, na které třeba něco dobrého i vyroste. Jestliže jim chcete názorně ukázat, jak semínko klíčí, dejte ho do průhledného zipovacího sáčku spolu s kosmetickým tamponem na odličování, který jste navlhčili. Nechte sáček alespoň maličko otevřený, aby dovnitř šel vzduch a nalepte sáček třeba na okno, kam jde hodně světla.

Domácí modurit

Plastelína je sice fajn, ale pokud si chcete vyrobit něco trvalejšího, třeba dárek pro babičku, bude se vám více hodit domácí hmota s vlastnostmi moduritu (po vytvarování se zapéká). Co k výrobě hmoty budete potřebovat?

Hrnek vody, hrnek jedlé sody a stejný hrnek kukuřičného škrobu. Postup je pak velmi jednoduchý. Vše smíchejte v hrnci a na mírném ohni míchejte, dokud hmota nezhoustne. Pokud chcete dělat barevný modurit, přidejte pár kapek potravinářského barviva. Hmotu pak vyklopte na prkénko posypané trochou škrobu a těsto zpracovávejte tak dlouho, dokud opravdu nepřipomíná modurit. Poté s ním hned můžete začít pracovat a až budete mít hotovo, stačí na dvacet minut péct při 120 stupních Celsia. Jestliže modurit chcete použít později, nezapomeňte ho zabalit do folie, jinak vám vyschne.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

 

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1