Čím víc dárků, tím víc radosti?

Čím víc dárků, tím víc radosti?

Vánoční atmosféru a kouzlo Vánoc vnímají děti možná ještě intenzivněji než dospělí. Není divu, Vánoce jsou pro děti dnem, kdy se plní přání. A aby pod vánočním stromečkem na děti nečekalo zklamání, snaží se někteří rodiče dětská očekávání do puntíku naplnit. Je to ale správně? Kolik dárků by dítě mělo dostat? Existuje nějaký správný počet? Možná, že právě vy si tuhle otázku teď kladete …

Dopis Ježíškovi jako skvělá inspirace

Pokud s vaším dítkem píšete dopis Ježíškovi, určitě víte, co letos pořídit. Takový dopis je skvělou inspirací, jak nešlápnout při výběru dárků vedle, a proto dopis nechte klidně psát i puberťáky. Každé dítě, ať je jakéhokoliv věku, touží po tom, aby alespoň jeden vysněný dárek dostalo. Pokud je to reálná věc, o které dítě dlouho mluví, a zároveň je to ve finančních možnostech rodičů, mělo by dítě alespoň jeden takový dárek ze svého seznamu dostat. U mladších dětí tím bude posílena víra v to, že Ježíšek opravdu existuje a starší děti budou vědět, že jim rodiče naslouchali.

O dárky se podělte s rodinou

Pokud vám při pohledu na „Ježíškův nákupní seznam“ vstávají vlasy hrůzou umocněné pomyšlením na vaše finanční možnosti, je vhodné zapojit do nákupů i prarodiče. Nejen, že jim ušetříte starosti s tím, co dítěti nadělit, ale předejdete zklamání z nevhodných dárků u dětí a nesplněných očekávání u těch, kteří dárek koupili. Hlavně si ale po Vánocích ušetříte cestu do obchodů s malými, velkými a absolutně nevhodnými dárky. Trvejte však na tom, že dítě si dárky nebude rozbalovat najednou, ale tam, kde je dostane. Nebylo by hezké nedopřát těm, kteří dárek koupili radost, díky které dárky tak rádi dáváme.

Zkuste letos pravidlo tří!

Pokud chcete počet dárků letos přece jen zredukovat, zkuste pravidlo tří, které má svůj původ v příběhu o narození Ježíše Krista, který byl obdarován třemi dary od tří králů. Dítě by mělo dostat tři dárky, z nichž jeden chce, jeden potřebuje a jednu knihu. I když se vám to může zdát málo, tahle metoda je ve světě poměrně známá a velmi oblíbená.

Kolik dárků? Ani málo, ani moc!

Pokud máte děti a už jste zažili opravdu štědré Vánoce, určitě víte, že dvacátý druhý dárek už dítě vůbec nebavilo rozbalovat. A popravdě - vás taky ne. Podle některých dětských psychologů je vhodné dítěti nadělit maximálně pět dárků. Pokud je stromeček vánočními dárky zavalen, dítě se z dárků ani neraduje a rodiče si až na Štědrý den uvědomí, že letos to s tou nadílkou opravdu přehnali. Nutno ale dodat, že každá rodina je jiná, v každé jsou jiné zvyky a opravdu univerzální a výchovný počet dárků vlastně neexistuje. Nejdůležitější je to, aby dítě dostalo alespoň jeden dárek, který si opravdu vroucně přeje a splnilo se mu přání, protože o splněných přáních Vánoce přece jsou!

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1