Maminko, přečti mi pohádku!

Maminko, přečti mi pohádku!

V dnešní uspěchané a digitalizované době to mnohdy svádí, abychom dětem místo čtení pustili pohádku třeba na telefonu či tabletu. Setkání s klasickou knihou však pro ně bude o hodně zábavnější a také užitečnější.

Nebuďme pohodlní

I když už večer býváte unavení a těšíte se na to, jak uložíte dítko a na chvilku si odpočinete, neodbývejte čtení na dobrou noc. Děláte pro své dítě víc, než by vás možná napadlo. Bohužel vás nezastoupí ani pohádka puštěná třeba z CD. Děti reagují nejen na váš hlas, ale mnohdy mají i otázky k příběhu, chtějí se k některé části vrátit, nahlédnout na obrázek apod. Takže až zase večer budete zvažovat, zda po knize sáhnout, či nikoliv, vzpomeňte si na náš seznam důvodů, proč je dítěti skvělé číst:

  1. Posilujete vztah mezi vámi a dítětem. Půlhodinka společně prožitého času, kdy vás nic nebude vyrušovat, je k nezaplacení. Malé děti navíc váš hlas uklidní, lépe se jim pak bude usínat. 
  2. Učíte mít dítě rádo knihy. Tento fakt zužitkuje například i ve škole, kdy se rádo začte třeba i do učebnice. Podle výzkumů se navíc děti, kterým rodiče četli, snáze učí a přijímají nové vědomosti. Je to tak investice pro celý život.
  3. Rozvíjíte jeho fantazii. Co čtenář/posluchač, to jiná představa postav, prostředí... Na rozdíl od obrázků či filmů dítě musí zapojit fantazii a doplnit tak prázdná místa, která příběh nepopisuje (třeba jaké vlasy měla princezna, jakého koně měl princ apod.)
  4. Rozvíjíte slovní zásobu, schopnost konstruovat věty. Děti se pak snáze učí mluvit a lépe rozumí tomu, co jim říkáte.
  5. Trénujete jeho soustředění a paměť. Dítě si snáze zvykne, že musí chvilku sedět a poslouchat. Stejně tak, jako třeba ve školce či škole.
  6. Učíte dítě empatii, sociálnímu cítění, ale i chápání příčiny a důsledku. Při čtení se totiž děti velmi snadno vcítí do příběhu a postav, vše s nimi prožívají.

Motivujte je

Pokud se dítě zrovna na čtení moc netváří, možná je to jen špatně zvolenou knihou. Zkuste ho příště nechat vybrat, co budete číst. Vezměte ho třeba do knihovny či obchodu a nabídněte mu, ať si vybere, co by rád četl. Možná zjistíte, že ho více než princezny a draci zajímají encyklopedie. Jen jedinému je lépe se vyhnout, a to strašidelným či dokonce hororovým příběhům, které by v dětských hlavičkách mohly nadělat pořádný zmatek. Ze čtení ale i tak můžete udělat jedno velké dobrodružství. Měňte při čtení hlasy, pořádně to prožívejte anebo třeba čtete jen s baterkou.

A kdy se čtením začít?

Někdo tvrdí, že je dobré začít již v prenatálním období, zhruba od třetího trimestru, jiní odborníci doporučují určitě začít mezi 2-5 rokem dítěte, kdy je schopno již plně vnímat, co mu říkáte. Později by ho navíc knížka již nemusela nalákat, zvlášť pokud je zvyklé, že mu vše „naservíruje“ televize, mobil, tablet atd.

Zdroj fotografií v tomto článku. Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1