Proč by měl otec se synem štípat dřevo

Proč by měl otec se synem štípat dřevo

Podobně jako vztah mezi matkou a dcerou, je i vztah otce se synem velmi specifický. Mužský svět se od toho ženského v mnohém liší, a protože ve většině státních institucí převládá ženské osazenstvo (tedy ženský pohled na život), je otec v rodině tím, kdo svému synovi překládá svět do mužského jazyka. A pozor, i když se zdánlivě na výchově nepodílí. Co všechno svého syna učí?

Svět se změnil, principy nikoli

Nad tím, že se svět poněkud změnil, jsme se zamýšleli již v našem předchozím článku Když žena při vaření tančí. Společnost se vyvíjí a přichází spousty změn, které postihují i rodinné vazby. Ne vždy pozitivně. Ve všech těch „moderních“ zmatcích je třeba si uvědomit, že podobně jako žena předává rodovou moudrost a tradici své dceři, otec plní tuto funkci u syna. Dříve se to vázalo na předání profese, při které docházelo i k výuce, jak se chovat k okolnímu světu. Nyní jsou vazby volnější, ale důležitost otcovské role zůstává.

Role otce má nezastupitelnou úlohu

Základem úspěchu je aktivní mužská přítomnost v rodině. Nikoli jen fyzický výskyt otce v domácnosti. Otec by měl svému synovi pravidelně věnovat svůj čas. Proč? Koukněme se na hlavní funkce otcovské role:

  • Ukazuje, jak se chovat k ženám. A pozor, mluvené slovo je to poslední, co dítě poslouchá. Ono vás sleduje, jak se chováte k jeho matce, jeho babičkám, cizím ženám... A poté vzor napodobuje (a nebo vůči němu rebeluje).
  • Představuje synovi mužský svět = řeší ty „chlapské“ věci. Zpočátku odpovídá na hravé dětské dotazy, časem přijdou praktické věci (jak zapálit oheň, co na gril, jak se oholit, jak vyčistit odpad, toto je šroubovák...) a samozřejmě otázka mužské sexuality.
  • Učí ho mužskému pohledu na situace. V ideálním případě vysvětlí, že ženy to mohou chápat jinak a neznamená to nutně konflikt. Ukazuje mu způsob komunikace s okolím.
  • Provází jej citovým světem mužů. I tato oblast je úzce spjata se vztahem k ženám.
  • Je prvním protivníkem (učí ho výhrám i prohrám). Příliš autoritativní otec v synovi uzamkne ochotu si zkoušet svou sílu, případně ho naučí používat ji nezdravým a zraňujícím způsobem. Příliš povolný otec zase nenastaví hranice. A kdy boj začíná? Vězte, že už jako tříletý se syn pokusí vyhrát boj o maminku. A pánové, měl by prohrát... Nejste těmi zlými (tedy chvilku ano), jen syna naučíte, jak chutná „prohra“ a že jediným řešením je jít vlastní cestou. Aniž by však ztratil bezpečí domova.

Jak začít? Prvním krokem.

V prvé řadě se přestaňte vymlouvat: „Je moc malý, on by si ublížil, ono ho to nezajímá...“ A oblíbená: „Já nevím jak.“ Nepřemýšlejte a konejte. Nabídněte mu svůj svět. Stačí málo. Dříve hodně chlapců trávilo čas s otci v garáži, pod stanem, v lese a nebo na rybách. Dnešní tatínkové sedí více u počítačů. Zkuste je na chvilku vypnout a věnujte se svému synovi. Ukažte mu svůj svět, ten, kterému jste věřili jako kluci. Vytáhněte stará „Ábíčka,“ začněte tvořit z papíru, vyrábějte letadýlka, vyřezejte totem, střílejte z luku, buďte vojáky, princi, hoňte Pokémony, hledejte „kešku,“ stavte z lega nebo z merkuru, hrajte na babu, projeďte se na kole, objevte kouzlo stolních her, zahrajte si fotbal, štípejte dřevo, lumpačte. A tatínkové, nechte své syny některé věci i pokazit, vždyť oni jsou v procesu učení.

Dejte vztahu koření zajímavosti

Existují speciální kroužky „pro kluky a táty,“ kde jsou k dispozici nástroje a nářadí, které se dříve vyskytovaly právě v garážích - pily, vrtačky, svěrák, kladívka, kila šroubků, matiček, hřebíčků... Zkrátka těch záležitostí, které většina žen těžko rozezná. A taky spousta materiálu, ze kterého můžete společně vyrobit mnoho zajímavého. Pokud máte doma už staršího kluka navštivte mužský kruh nebo ryze mužské semináře zaměřené právě na tématiku vztahu otec-syn. Ve společnosti ostatních mužů a synů objevíte spoustu inspirativních námětů. A nebo se domluvte s kamarády, vezměte své kluky a vyrazte třeba na vodu a nebo pod širák.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1