Jak se doma nezbláznit?

Jak se doma nezbláznit?

Situace kolem koronavirové infekce nás donutila být spolu. Intenzivní společný pobyt se ale během několika málo dnů může na naší psychice, společně se stresem, který zažíváme, negativně podepsat. Obavy o zdraví, strach z budoucnosti a finanční nejistoty, dlouhodobá sociální izolace a děti, které není jednoduché zabavit, mohou po několika dnech pro mnohé představovat vstupenku na psychiatrii. Jak se v této složité době, díky těm, které máme nejraději, doma nezbláznit? Přinášíme pár tipů, jak karanténu přežít.

Umíme být spolu?

Možná si právě uvědomujeme, že jsme díky práci, škole, volnočasovým aktivitám a každodennímu stresu, přestali umět být spolu. Řekněme si, kolik dnů během celého roku trávíme jako rodina spolu? Obvykle se jedná o dobu svátků a dovolených, kterou jsme si pečlivě naplánovali a víme přesně, kdy skončí. Dovolená ale pro mnohé znamená také stres. Nařízená karanténa, o které nikdo neví, kdy skončí, je pro nás s nadsázkou taková dovolená, o kterou nikdo z nás nestál. Emoce, které nás mohou nyní provázet, nemusí být našemu okolí zrovna příjemné, a proto buďme tolerantní. Zkusme tu nechtěnou dovolenou přežít nejen ve zdraví fyzickém, ale také psychickém.

Nejhorší je nedělat nic

Nejhorší, co můžeme během karantény dělat, je nedělat nic. Celodenní válení na gauči před televizí nám určitě na náladě nepřidá. Mějte plán, čím se budete v následujících dnech zabývat. Budete-li mít každodenní program, váš život bude mít řád, který mnohým může dávat pocit klidu a jistoty, které nám v současné době tolik chybí. Napište si seznam věcí, které byste následující den chtěli udělat. Zabývejte se „pracovními“ činnostmi, po kterých bude následovat odpočinek. Nemusí jít nutně o záležitosti týkající se vašeho zaměstnání, stačí si třeba jen vytřídit šatník nebo umýt okna, jde o to něco dělat.

K dětem buďme upřímní

Děti celou situaci kolem koronaviru vnímají možná mnohem víc, než bychom si mohli myslet. Pokud se budeme snažit podávat dětem nepravdivé informace, případně jim neříkat nic, ve snaze je uchránit, budou mnohem víc vystresované, než když jim adekvátně věku celou situaci vysvětlíme. Dětem nastavte určitá pravidla, zejména týkající se učení, a věnujte se činnostem, na které jindy není čas. Tvořte, prohlédněte si staré fotky nebo hrajte karty. Děti společně strávený čas určitě ocení.

Buďte optimista a realista

Patříte-li mezi ty, kteří celý den sledují zprávy, věřte, že to není nutné. Samozřejmě musíte být v obraze, ale jaký dopad na člověka má celodenní poslouchání negativních zpráv? I když situace není lehká, je třeba být optimista s realistickým pohledem. Neřešte jen počty těch, kteří se nakazili a zemřeli, ale uvědomte si i počet těch, kteří koronavir porazili. Dodržujte nařízená opatření a poslouchejte rady odborníků, protože jen díky zodpovědnému přístupu nejen ke zdraví svému, ale i ostatních, můžeme doufat, že vše dobře dopadne.

Některé věci nezměníme

Stresor, kterým nařízená karanténa bezpochyby je, narušují naší psychickou rovnováhu. Pocity vzteku, úzkosti a beznaděje zkusme brát jako pochopitelnou součást situace, ve které se právě nacházíme. Smiřme se ale s tím, že není v silách konkrétního člověka situaci vyřešit. Zkusme situaci zkrátka brát tak, jak je. Někdy nám nezbývá než některé věci přijmout. A tohle je právě jedna z nich.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1