Den svatého Valentýna se blíží. Znáte jeho historii a symboliku?

Den svatého Valentýna se blíží. Znáte jeho historii a symboliku?

Svatý Valentýn není pouhým komerčním svátkem. Přestože ho často máme spojený s velkolepými gesty a dary, které si každoročně vyměňují zamilovaní po celém světě, svůj původ má v Evropě a slaví se již po staletí. Poznejte proto jeho historii opředenou legendami a význam tradičních symbolů lásky!

Legenda o svatém Valentýnovi

Historicky prvním svátkem, se kterým je svatý Valentýn spojován, je pohanský svátek Lupekálie pocházející z antického Říma a oslavující plodnost žen. Ženy v podvečer tohoto svátku vložily své jméno napsané na papír do takzvaných uren lásky, ze kterých si jejich jména losovali muži. Dle pověsti se poté žena, kterou si muž vytáhl, měla stát do roka jeho milou. Tento svátek má však i svou méně romantickou stránku, neboť se při něm tradičně obětovali kozy a psi. Svátek však nese své jméno až podle kněze Valentýna, který byl po své smrti svatořečen. Římský císař Claudius II. totiž zakázal sňatky, aby zvýšil ochotu mladých mužů nastoupit do armády a utvrdil oddanost vojáků. Dle jedné z legend kněz Valentyn i přesto zamilované páry oddával. Když se tajemství provalilo, byl Valentýn odsouzen k smrti a v cele měl napsat první Valentýnský dopis své lásce, který podepsal, „Tvůj Valentýn‘‘. Valentýn byl popraven 14. února roku 269.

 

První dochované valentýnské přání

Nejstarší dochovaný valentýnský dopis se datuje do roku 1415. Jednalo se o báseň, kterou své milované napsal z londýnského vězení zajatý francouzský vévoda Karel Orleánský.  S dalším valentýnským přáním z 15. století se dodnes můžeme setkat v londýnské knihovně. To odeslala roku 1477 Kartery Brewsová svému snoubenci. Tento příběh lásky má však veselý konec, pár se nakonec sezdal a měl spolu několik dětí. V rámci britských ostrovů svátek později dosáhl takové obliby, že panovníci měli ve zvyku si pro tuto příležitost najímat básníky, aby pro ně ,,valentýnky‘‘ skládali. Díky levnějšímu poštovnému si pak posílání přání mohlo dovolit stále více Angličanů a v 60. letech 19. století již poštou putovalo 14. února přes 60 tisíc valentýnských dopisů a pohlednic.

Jaký dárek zvolit a co stojí za jeho symbolikou?

V České republice den svatého Valentýna nabýval popularitu postupně až od 90. let minulého století. Mnozí z nás ale za den lásky stále považují 1. květen. Nicméně i tak mají květinářství 14. února jedny z největších tržeb z celého roku a mnohé restaurace mají pro tento den obsazeno již týdny dopředu. Kromě valentýnských přání jsou velmi populárním dárkem rovněž bonbony, plyšáci či zámky lásky. U zámečků lásky je ovšem nutné si uvědomit, že pokud je nezavěsíme na městem pro ně vyhrazené místo, může se stát, že budou velmi brzo odstraněny.

Toto jsou jedny z nejklasičtějších symbolů svátku zamilovaných:

Amor – tento baculatý andělíček má svůj původ v řecké mytologii, koho zasáhl šípem, ten se měl bezhlavě zamilovat do prvního, koho potkal. Někdy je také zobrazován se zavázanýma očima, jako podobenství ke rčení, že láska je slepá.

Červená barva – červená barva symbolizuje lásku, romantiku a vášeň, proto jsou červené růže jedny z nejoblíbenějších právě na svátek svatého Valentýna. Pokud budeme chtít zvolit jemnější verzi, vybereme růže růžové. Růžová symbolizuje jak vlastnosti červené barvy, tak bílé, která označuje čistotu a nevinnost.

Čokoláda – čokoláda s vysokým obsahem kakaa je oblíbeným dárkem zamilovaných, neboť je známo, že působí jako afrodiziakum a antidepresivum.

Hrdličky – hrdličky většinou reprezentují oddanost, lásku a věrnost, neboť tito ptáci jsou se svým partnerem po celý život.

Srdce – již Aristoteles měl srdce za orgán, ve kterém mají původ veškeré lidské emoce, především pak láska. Srdce probodnutá šípem pak symbolizují pár, jež spojuje láska.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1