Prázdniny končí – podpořte imunitu dětí před nástupem do školy!

Prázdniny končí – podpořte imunitu dětí před nástupem do školy!

Také se děsíte, že co nevidět zase nastane kolotoč nachlazení, kašle, chřipek, angín a bolavých oušek, a už předem v hlavě střádáte argumenty pro šéfa, který nemá pochopení pro vaše věčné paragrafy? Je pravda, že dětská imunita není ještě dostatečně vyvinutá a že návrat do kolektivu, kde se to viry a bakteriemi jen hemží, pro ni často znamená velkou zátěž. Mnoha problémům se dá však předejít...

Znáte to, spolužák v lavici párkrát kýchne a váš milý školáček už večer hoří jako kamínka. V uzavřených prostorách plných dětí se infekce šíří velmi snadno. Podle odborníků jen pouhá přítomnost dítěte v kolektivu znamená až 4krát vyšší riziko nákazy. K nejčastějším trablům patří infekce dýchacích cest, záněty středního ucha a také průjmová onemocnění. To, jestli se organismus s bacily úspěšně popasuje, nebo jim podlehne, záleží na imunitě, kterou lze posílit mnoha různými způsoby.

Vyvážená strava a dostatek vitamínů

Základ tvoří pestrá a vyvážená strava s dostatkem kvalitních živin (bílkoviny, sacharidy, tuky, vitaminy, minerály, antioxidanty atd.). Někteří rodiče mají za to, že dokonale sestavený koktejl všeho, co děti potřebují, umí namíchat jen v lékárně, a proto svému potomkovi raději než kilo jablek koupí vitaminové žvýkací bonbony. Samozřejmě není nad vitamíny v jejich přirozené, čerstvé podobě a poctivou domácí stravu, avšak abychom dosáhli nějakých účinků, je třeba sáhnout i po kvalitních doplňcích stravy, které potřebnou denní dávku zajistí.

Účinným a přitom velmi jednoduchým doporučením, jak posílit odolnost u dětí, je proto přidat do běžného jídelníčku čerstvé sezónní potraviny, které obsahují potřebné živiny, především pak vitamin C a s blížícím se začátkem školního roku imunitu ještě podpořit jinou formou, například potravinovými doplňky.

Co je české, to je hezké a hlavně zdravější

Nejbohatším přírodním zdrojem vitamínu C jsou například jahody, černý rybíz, paprika (zejména ta červená), citrusové plody, zelí, rajčata, brokolice nebo růžičková kapusta. Jednoznačnými rekordmany jsou však rakytník (jediná kulička pokryje doporučenou denní dávku) a šípky (ve 100 gramech dužiny se nachází téměř desetinásobek množství, které obsahují citrony). Obchody dnes nabízejí také velký výběr exotického ovoce, které je rovněž skvělou zásobárnou vitaminu C. Ovšem pod podmínkou, že byste ho koupili v místě, kde vyrostlo. V plodech, které k nám putují tisíce kilometrů a dozrávají pod umělým světlem, už ho mnoho nenajdete. Dejte proto přednost lokálním druhům.

Nalákejte je na „trochu jiný“ hamburger

K potravinám, které podporují zdravou imunitu, patří také kysané zelí, růžičková kapusta, česnek, luštěniny, ořechy, listová zelenina. Je jasné, že většina z nich asi není pro děti zrovna tím největším hitem, ale hodně záleží na úpravě. Tak například luštěniny, které ve školních jídelnách často končí v koši, se dají servírovat mnohem lákavěji, než jako beztvará šedozelená kaše. Zkuste třeba různé placičky a kuličky, připravte barevný luštěninový salát, pomazánku nebo dip, do kterého si děti budou namáčet mrkvové hranolky, apod. A co třeba takový luštěninový „hambáč“ nebo tortilla s fazolovou směsí? Uvařte takhle občas pro celou rodinu, jídlo krásně naaranžujte a uvidíte, jak caparti brzy změní názor.

Nenechte je ponocovat a nevyhrožujte!

Obranyschopnost podporuje také pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu (takže si s dětmi naplno užijte poslední prázdninové dny pod širým nebem), ale také dostatek spánku a odpočinku. Usínal váš potomek poslední dva měsíce až s úderem půlnoci? S tím je teď konec. Buďte neoblomní a „odlifrujte“ ho do postýlky nejpozději před devátou, a to i za cenu, že si třeba další hodinu budete číst pohádky. Dítě si potřebuje znovu přivyknout na pevný režim, aby bylo ve škole dobře odpočaté a soustředěné. Uvědomte si, že unavený organismus je daleko náchylnější k nemocem.

Konec prázdnin a začátek školy je pro mnohé děti stresující sám o sobě. Takže se je snažte udržovat  v dobré psychické pohodě a vyvarujte se poznámek typu: „Konečně půjdeš do školy, tam už si tě srovnají.“ Nezapomínejte, že jednou z nejčastějších příčin oslabené imunity je právě stres a pocit vnitřní nepohody. Jinými slovy – veselá mysl rovná se půl zdraví.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1