Společná dovolená s prarodiči má své plusy i mínusy

Společná dovolená s prarodiči má své plusy i mínusy

Plánujete dovolenou a napadlo vás pozvat i své rodiče? Proč ne, ale pamatujte na to, že nejprve je dobré se společně domluvit na tom, jak taková dovolená bude vypadat.

Dovolená s prarodiči? Chce to plán

Dříve bylo běžné, že spolu generace sdílely jeden dům a všichni se navzájem dokázali domluvit a žít vcelku harmonicky. Dnešní rodiny žijí spíše odděleně. O to víc pak mohou být prarodiče nadšení, že mohou trávit čas se svými vnoučaty třeba na společné dovolené. Jen je potřeba si ještě před odjezdem pořádně sednou a vše naplánovat opravdu do nejmenšího detailu. Na co tedy nezapomenout?

Dovolená: Kam pojedeme?

Nejprve si vyberte místo, kam zamíříte. Pamatujte na to, že starší lidé už hůře snáší například nekonečné cestování autobusem a nebo tahání těžkých zavazadel. Na vybraném místě by rovněž měly být aktivity vhodné pro všechny věkové kategorie, nejen pro děti. Výběr místa by proto měl být kompromisem pro všechny.

Jak bude dovolená probíhat?

Shodněte se nejen na místě pobytu, ale i přesné náplni dovolené. Bude se chodit na výlet, nebo spíše jen odpočívat u moře? Kdo bude kdy hlídat děti? Kolik mohou sníst zmrzliny? V kolik budou chodit spát? Možná jsou to na první pohled banality, ale posléze mohou rozdmýchat oheň nejedné hádky.

Kdo to bude platit?

Peníze bývají velmi často předmětem sporu. Proto je lepší, pokud budete mít i na dovolené každý svou kasu a na cestovních nákladech se společně domluvíte a spravedlivě placení rozdělíte. Neočekávejte ani to, že prarodiče budou vnoučatům vše kupovat. Někomu naopak může vadit, že prarodiče mají tendenci děti rozmazlovat.

Dovolená vyžaduje kompromisy

Připravte se na to, že ne vždy vše půjde tak, jak jste si to představovali a naplánovali. Najednou spolu se svými či partnerovými rodiči budete trávit o hodně více společného času, objeví se více třecích ploch a možná i konfliktů. Pamatujte na to, že na dovolené by hádky měly jít stranou, snažte se proto raději vždy napočítat do deseti a zvolit kompromis. Smiřte se s tím, že jiná generace má například na výchovu mnohdy trochu jiný náhled.

Prarodiče nejsou jen chůvy

Prarodiče se jistě na vnoučata těší, ale nesnažte si z nich udělat jen chůvy, které se na dovolené o vaše děti postarají nejlépe každý den od rána do večera. Sami jistě víte, jak někdy taková péče dokáže být vysilující. A to vám je o mnoho méně let, než vašim rodičům. Dopřejte jim tedy i nějaký čas pro sebe, večer v klidu a pohodě, samostatný výlet...

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1