Jak mluvit s dětmi o rozvodu

Jak mluvit s dětmi o rozvodu

Podle statistik se rozpadá každé druhé manželství. V drtivé většině jde o rodiny s dětmi. Oznámit dítěti, že se jeho rodiče rozcházejí, není vůbec jednoduché. Jde o velmi citlivé téma, které se dítěte vždy dotkne. Každé dítě je jiné, a proto bohužel ani neexistuje žádná univerzální rada, které je třeba se držet. Existuje však několik pravidel, které by rozcházející se partneři měli respektovat, a to především kvůli dítěti.

Dítě vždy tuší, že se něco děje

Ačkoliv se rodiče mohou snažit sebevíc, dítě většinou vycítí, že mezi rodiči není něco v pořádku. Mnoho rodičů se mylně domnívá, že dítě o krizi v manželství či v partnerství nic netuší, ale opak je pravdou. Pokud se navíc schyluje k odchodu jednoho z rodičů, dítě vnímá rodinnou atmosféru včetně neverbální komunikace svých rodičů. A protože s ním o situaci nikdo nemluví, neví, co se děje. Tato nevědomost a tušení něčeho zlého, v dítěti zcela logicky probouzí obavy a úzkost.

Nejistota vzbuzuje v dítěti obavy

Dítě potřebuje cítit jistotu, a proto s rozhovorem o tom, co se děje, neotálejte. Dítěti je třeba informaci o rozvodu velmi citlivě sdělit, včetně následků, které to pro rodinu bude mít. Nebojte se proto pojmenovávat i praktické věci, jako např. kdo se odstěhuje ze společného bytu, kdy se bude dítě s druhým rodičem vídat atp. K dítěti buďte upřímní. To, že tatínek odjel na dlouhodobou služební cestu, dítě dřív nebo později stejně prohlédne. Rozhovor o rozvodu neodsouvejte, může se totiž stát, že pravdu za vás sdělí dítěti někdo jiný, a ne právě šetrně. Na druhou stranu, oznámit dítěti to, že se maminka s tatínkem rozvádí či rozchází, byste měli až tehdy, je-li konec manželství definitivní.

Kdo a jak řekne dítěti pravdu?

I když má každý z partnerů svou pravdu a každý může vidět důvody rozpadu manželství jinde, dítěti je nutné sdělit informace o rozvodu bez toho, aniž by bylo zatahováno do manipulací a lží. Většinou se očekává, že „krutou pravdu“ sdělí ten rodič, který je za rozpad manželství zodpovědný, tedy „ten, kdo za to může“. S ohledem na dítě je však mnohem lepší, aby si s dítětem promluvil ten rodič, který je schopen to udělat citlivěji. Pokud toho jsou schopni oba rodiče, aniž by u toho došlo ke konfliktu, je ideální, aby to sdělili společně. Jde o rozhovor, který vyžaduje velkou dávku empatie, a té není každý rodič schopen. Rodiče často řeší, jak a co vlastně dítěti oznámit. Nemusíte sdělovat detaily, které k rozvodu vedly. Dítě uspokojí jasný a jeho věku pochopitelný důvod. Jako nejsrozumitelnější je uvést, že si rodiče přestali rozumět, ale i když se rozchází jako partneři či manželé, milujícími rodiči nadále zůstávají.  

Čeho si u dítěte všímat po rozvodu?

Každé dítě reaguje na rozvod rodičů jinak. I když se mnohé děti mohou tvářit, že je jim rozvod jedno, nevěřte tomu. Všímejte si signálů, které dítě vysílá a které upozorňují, že se něco děje. Některé dítě začne zlobit a nosit ze školy poznámky, jiné začne být uzavřené a plačtivé. Všechny tyto reakce vám dávají zprávu o tom, jak dítě celou situaci zvládá. V případě pochybností je doporučeno obrátit se na dětského psychologa, který citlivě vedeným rozhovorem pozná, do jaké míry situaci dítě přijalo. Mluvte s dítětem o jeho pocitech a podpořte jej. Je pochopitelné, že je smutné, nebo se mu stýská, ale pořádku je i to, že je naštvané. Stavte na jistotách, které dítěti zůstaly a na kterých se nic nezměnilo. Blízká rodina, kamarádi, prarodiče. To, jak dítě zvládne rozvod, záleží především na tom, jak ho zvládnou jeho rodiče.  

Tématu rozvodu jsme se věnovali také v těchto článcích:

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1