Když se rozvod stane bojem nejen o děti

Když se rozvod stane bojem nejen o děti

Dle Českého statistického úřadu bylo v loňském roce ukončeno 60 % manželství, kde se vyskytovalo také nezletilé dítě. Rozvod není nikdy jednoduchý a málokdy se obejde bez bolesti a smutku. Je to náročná „disciplína“, která ovlivňuje nejen partnery, ale i jejich děti, širší rodinu a společné známé. Jak tuto situaci zvládnout? Nebojte se vyhledat odborníka.

Rozvod začíná

Jediným možným způsobem, jak právně ukončit manželství, je soudní rozhodnutí. V případě, že jsou přítomny děti, rozhoduje příslušný soud na základě návrhu, jež podává jeden z rodičů. Ten můžete napsat sami, za pomoci advokáta nebo pracovníka odboru sociálně-právní ochrany dětí. V rámci soudního řízení je následně určena nejen forma péče o dítě, ale také výše výživného.

I při rozvodu bychom měli být dospělí

Je třeba si připustit, že nové uspořádání rodinných poměrů může být pro děti dokonce lepší než předcházející těžká rodinná atmosféra. Obzvlášť, pokud se rodiče dokáží dohodnout a vhodně reagují na potřeby svých dětí. Například jim umožní se i nadále stýkat s kamarády, prarodiči a věnovat se oblíbeným koníčkům. V případě, že se rodiče nejsou schopni v přátelském duchu domluvit, je třeba k rozvodu přistupovat co nejvíc racionálně. Je výhodou, pokud je samotný proces rozvodu co nejméně stresující pro děti i vás (přeci jen, život tím nekončí, jen se mění jeho struktura).

Co dělat, pokud je dohoda náročnější

„Pokud rodiče shledají, že je smluvená forma dohody pro dítě tím nejlepším, bez dalších námitek ji soud schválí,“ říká Iveta Novotná z programu VašeVýživné.cz a dodává: „Mnohem složitější je situace v případě, kdy se rodiče domluvit nemohou – a to nejen pro děti, ale i pro celý proces určení péče a výživného. V takovém případě musí soudce sám rozhodnout. Rodiče by tak měli dodat co možná nejvíce důkazů, mezi které patří například potvrzení o příjmech. Určitě je vhodné co nejlépe doložit veškeré náklady hrazené za děti.“

 Kde ještě mohou rodiče najít podporu a pomoc v případě rozvodového řízení?

  • Manželská poradna
  • Služby mediátora
  • Orgán sociální a právní ochrany dětí (OSPOD)

Blaho dětí kontroluje i stát

Jestliže se spor rodičů dostal do patové situace a jejich chování významně ohrožuje společné potomky, vstupuje do hry také Orgán sociální a právní ochrany dětí (OSPOD). V takovém případě dítě čeká návštěva psychologa či psychologů, lékaře, terapeuta a dalších odborníků. Začne docela dlouhý kolotoč, kdy dítě „obíhá“ odborníky a všude a vše od začátku vysvětluje, nebo se mu dokola připomíná, proč tam je.

Existuje i možnost podpory celé rodiny?

V České republice chybí centra pro podporu rodiny, která by pod jednou střechou nabízela pomoc více odborníků z různých oblastí a pracovala s rodinou jako celkem. „Právě proto nyní realizujeme na Modré lince projekt, kde hledáme možnosti podpory celé rodiny,“ upozorňuje na existenci komplexní služby pro rodiny z Brna a okolí ředitelka Modré linky Hana Regnerová. „Modrá linka má dlouholeté zkušenosti s pomocí v krizových situacích, kde většinou přes telefon či chat pomáháme vždy jednotlivci, který se ocitl v situaci, kdy neví nebo nemůže dál. Uvědomujeme si však, že v situaci rozvodu je potřeba podpořit všechny zúčastněné, a dát jim prostor i pomoc, aby se vzájemně dále nezraňovali a celou situaci nezhoršovali,“ doplňuje Regnerová.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1