Střelec a jeho životní potenciál

Střelec a jeho životní potenciál

„Neexistují problémy, pouze řešení.“ To je v kostce myšlení Střelce. Nejsou to však jen prázdná slova, Střelec si zpravidla uvědomuje i negativní stránku věcí, avšak rozhodl se v ní nesetrvávat a vydat se vzhůru (jako šíp, který jej symbolizuje) za světlem a duchovním poznáním. Není tedy náhodou, že jsou Střelci často symbolizováni jako Kentauři. Spojují v sobě zvířecí instinktivní podstatu a uzemnění (tělo koně) a lidské vědomí, které míří vzhůru k vyšším principům.

Střelci bývají veselí, otevření, orientovaní na budoucnost, aktivní a vybaveni touhou po nových zážitcích. Mají silné morální zásady. Zároveň potřebují hodně volnosti a často podléhají strachu, že jim něco „uteče“. Rychle se nudí a pak jsou výbušní, provokativní s návaly zlosti a rebelují. Někdy pro samé nadšení minou cíl. Jak své danosti využít v každodennosti?

Vnitřní motivace Střelce

Ve znamení Střelce se potkáváme s principem, že duch vítězí nad tělem. Střelec si totiž uvědomuje bolestivou stránku věcí (často je v astrologii přirovnáván k léčiteli, Chirónovi) a snaží se ji vyléčit nikoli útěkem a překrýváním, ale hledáním smyslu a souvislostí. To přenáší i běžného života. Střelci si často pokládají otázku: Proč? A zároveň na ni hledají odpověď. Chtějí obsáhnout ideálně všechny aspekty života, získat reálné zkušenosti, které pak vetknou do svého vlastního života. Díky intuici a vnitřnímu vedení (které Střelci silně vnímají) jsou schopni se povznést nad běžná řešení a jít dalece za ně. Navíc se Střelec snaží své zkušenosti, zejména skrze slova poskytnout druhým. Aby byl Střelec spokojený, potřebuje vnímat smysl věcí.

Životní lekce pro zrozence ve Střelci

Velkou výzvou pro Střelce je právě získávání zkušeností. Je třeba se zaměřit na ty, které souvisí s jeho životem, jinak se to může zvrhnout v přelétavost a požitkářství (utrhnout si to nejlepší). Střelec miluje, když věci dávají smysl. Sám se snaží vytvářet takové prostředí, které by bylo vyživující pro celou společnost a jednotlivci i celek mohli společně růst a rozvíjet se. V tomto úsilí se však někdy ztrácí. Je třeba, aby se zaměřil zejména na svůj osobní příběh a teprve skrze svůj život případně inspiroval druhé. Střelec musí překonat své misionářské sklony, zejména v okamžiku, kdy je přesvědčen o „své správné pravdě“.

Jeho velkým tématem je také trpělivost. Je třeba budovat pečlivě, ne rychle. Největším tématem Střelců, které se táhne celým jeho životem je „správná míra.“ Není třeba vzdát se velikých myšlenek a činů, jen je třeba je uplatnit v každodennosti. Odolat touze po víc, je pro Střelce skutečnou výzvou.

Příjemná otevřenost jako zbraň

Střelec nemá šanci stát se nenápadným. Kombinace jeho upřímnosti, otevřenosti a pozitivního přístupu k životu je odzbrojující. Střelec sám však často netuší, co způsobuje. Jeho „naivita“, respektive přirozený přesah běžných konvencí však lidi neuráží, spíše šokuje. A ještě víc je šokuje, že na jeho otázky odpovídají se stejnou upřímností. Pokud Střelce téma nezajímá, zůstává milý, jen ho nerozvíjí. Lidé mají pak pocit, že jsou „vyslechnuti“. Střelec navíc díky svým širokým znalostem je schopen i nějakou poznámkou člověku ukázat nový pohled.

Vím, kam je dobré jít

Střelec se hodí všude tam, kde je třeba nápaditost, originalita, přehled a strategické plánování. Bude šťastný v povolání s filozofickým či vědomostním přesahem. Rád nachází nové metody (tím, že kombinuje ty současné), které je schopen přenést do praxe. Na oboru v zásadě nezáleží. Může jít o obchodní strategie (určuje trendy), nové pojetí práce s tělem (zdokonalení nějaké metody např. fyzioterapie, ve které zkombinuje existující znalosti a přidá vlastní) či pedagog (umí podat učivo zábavnou formou a navíc je ještě ozvláštní tajemnem).

Pro své objevitelské a cestovatelské záliby je vhodný i do pozic, které vyžadují nějaké nové přístupy a pohyb - zakládání nových poboček, vymýšlení zájezdů pro cestovní kancelář, práce ve velkoobchodě (hledání naladění společnosti a získávání zboží pro tento účel), reklamní činnost. Zajímavostí je, že Střelci často inklinují ke kontaktu s koňmi (budou například skvělí učitelé jízdy na koni).

Myšlenka na závěr: „Dříve, než se vydáš zlepšovat svět, projdi třikrát svůj vlastní dům.“

Co je cílem tohoto seriálu

Horoskop, jehož součástí je i sluneční znamení (dalšími parametry je například Ascendent, postavení Luny či jednotlivých planet v tzv. Domech aj.) může být malou nápovědou k fungování daného jedince. Ne všechny atributy platí pro každého, neboť horoskop ve své komplexnosti je jedinečný. V tomto seriálu se budeme spíše snažit popsat archetypální principy fungování daného slunečního znamení. Věříme, že některé poznatky mohou vnést nový pohled do konkrétních životních situací.

Více o Střelcích si můžete přečíst v článku: Ohnivé znamení Střelec

Vztahy, které Střelci jakožto ohnivé znamení vyhledávají můžete prozkoumat v článku Partnerství a vztahy u ohnivých znamení.

Znamení Střelce předchází znamení Štíra a následuje znamení Kozoroha. I o jejich potenciálech se můžete něco dozvědět.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1