Děti odrostly. Co dál?

Děti odrostly. Co dál?

Děsíte se chvíle, kdy si i vaše nejmladší dcera nebo syn sbalí svých pár švestek a vydá se vstříc samostatnému životu? Protože ten váš pak náhle ztratí smysl? Tak to prrrr! Takhle to není, pokud si ovšem ve své hlavě nenastavíte program „sebedestrukce“. Zní to sice nelogicky, ale spousta žen to takhle dělá. Upnout se celou svou bytostí na děti a jejich potřeby je totiž mnohem jednodušší, než žít svůj vlastní život. To vyžaduje patřičnou dávku sebevědomí a sebe-uvědomění, což není dvakrát komfortní postoj pro někoho, kdo dlouhá léta fungoval jako spolehlivé ozubené kolečko v jednom velkém rodinném soukolí...

Nicméně je to postoj žádoucí a velmi zdravý. Napadlo vás někdy zamyslet se nad tím, proč si tolik žen kolem padesátky stěžuje na nespavost, podrážděnost, úzkost, prudké změny nálad, či dokonce deprese? Jasně, že v tom má prsty i ta zatracená menopauza, ale neházejme všechnu vinu na hormony. K tomu, aby byl člověk zdravý a spokojený, potřebuje také možnost seberealizace. Šanci žít sám za sebe. A podle toho i jednat. Cítit se svobodný. Svůj.

Buďte k sobě pravdivá

Ve vleku každodenních starostí je téměř nemožné si takový postoj trvale udržet. Mnoho žen si péči o rodinu postavilo jako svou nejvýznamnější životní hodnotu, a to často na úkor své kariéry, koníčků a také představ a snů, v jejichž naplnění kdysi doufaly. Není divu, že po odchodu dětí postrádají smysl života a cítí ztrátu identity. Přitom úplně zbytečně. Uvědomte si, že vy jste vy, nikoli váš syn nebo dcera. Máte svůj vlastní život, své zájmy, přání, touhy a potřeby. Je moc fajn, že cítíte uspokojení nad tím, že se vašim dětem daří, že zdárně studují, mají dobrou práci nebo prima partnera. To nejhlubší uspokojení a z něho plynoucí klid však můžete pocítit jenom tehdy, když se i vy sama v životě „najdete“. Když budete dělat to, co vás opravdu baví. Říkat to, co si skutečně myslíte. Když se nebudete přetvařovat. Když začnete žít autentický život.

Teď máte šanci rozkvést!

Doba, kdy se děti osamostatní, je k téhle změně naprosto ideální. Takže místo toho, abyste truchlila nad tím, že už nemáte doma dál komu posluhovat (pravda, zní to trochu pejorativně, ale ve finále to tak často bývá), uchopte to jako ideální příležitost k tomu, abyste vy sama rozkvetla. Způsobů, jak to udělat, existuje nespočet. A je úplně fuk, jestli máte nebo nemáte partnera (případně sdílíte společný byt s mrzoutem, který to už dávno zabalil a teď se utápí v sebelítosti nad ztraceným mládím, což v praxi vyjde nastejno). Začněte třeba tím, že se budete věnovat činnostem, na které vám dosud nezbýval čas ani síla.

Stará alba odneste do sklepa

Pokud jste sportovně založená, kupte si permanentku do fitka a klidně si každý den zajděte na nějakou zajímavou lekci. Nabídka je v dnešní době nepřeberná. Od tabaty a balančního cvičení přes cardio trénink a hormonální jógu až po kurzy, které slibují „břišní pekáček“, „brutální prdelku“ a „vosí pas“. Určitě tam potkáte i nové kamarádky a rozhodně přijdete na jiné myšlenky. Dnes navíc existují i fitka, kam je vstup mužům zapovězen, takže se nemusíte bát, že by vás někdo zvědavě okukoval. Jste sportovní antitalent? Nevadí. Přihlaste se do turistického kroužku, choďte do přírody a jezděte na výlety. Vraťte se k dávno zapomenutým koníčkům nebo objevte nové, případně se naplno věnujte své kariéře, pokud cítíte, že je to pro vás to pravé. Znovu navažte kontakty se svými přáteli a známými, nebo se začněte vzdělávat v nějakém nevšedním oboru. Zkrátka dělejte cokoli, u čeho se budete cítit „živá“. Jediná věc, kterou si zakažte – vysedávat nad albem se starými fotkami a trápit se myšlenkami typu „kdeže ty staré dobré časy jsou...“

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1