Sexualita se s věkem mění, ale zmizet nemusí!

Sexualita se s věkem mění, ale zmizet nemusí!

Obáváte se toho, že s přibývajícími roky se bude vaše chuť na intimnosti vytrácet, až zmizí docela? U někoho to tak možná je, ale mnoho žen i mužů právě až ve zralém věku přijde sexu opravdu na chuť.

Sexualita odráží vztah k sobě

Možná se to nezdá, ale v našem sexuálním životě se odráží i vztah k sobě samým. Zatímco u žen hraje velkou roli pocit spokojenosti a vnitřního naplnění, u mužů se srkze sexualitu často dotýkáme vnímání jeho samého. Ne všechny tělesné změny, které u něj probíhají (například pokles testosteronu od 30 roku věku a tím i možný pokles výkonnosti) je ochoten přijímat, neboť v určité rovině ohrožují jeho osobnost. Je třeba si však uvědomit, že se vyvíjíte nejenom vy, ale i vztah sám. Nezapomínejte na dotyky, drobné intimnosti a třeba společný film. Spolu s věkem se může frekvence milování sice snížit, ale o to intenzivnější může být samotný zážitek. Nechte se unést sexualitou až k intimnosti.

Za vším hledej hormony

Po čtyřicátém roce začnou sexuální život výrazně ovlivňovat hormonální změny. A to u obou pohlaví! U žen se snižuje tvorba estrogenu a po čase dochází k menopauze. Tu každá žena snáší jinak. U některých se však projeví náladovost, návaly horka a pocení, ztráta libida, přibývání na váze či nespavost. Toto období lze usnadnit i s pomocí různých potravinových doplňků či bylin. Zároveň nezapomeňte, že je to jen další fáze vašeho života, není nekonečná. Najděte společně způsob, jak si intimitu i nadále užívat. Třebaže ve změněné formě.

Milování patří ke každému věku

Je škoda, že intimní život starších lidí je v naší společnosti spíše tabu. Přitom podle rozličných výzkumů a studí je přínosem pro naše zdraví a duševní pohodu. Ženám milování pomáhá cítit se žádaně, atraktivně a hodit za hlavu starosti se stárnutím. Mužům pomáhá tzv. „cítit se stále mužem.“

Když to u žen nejde tak, jak má

Někdy ale nejde vše tak, jak bychom si přály. Překážkami mohou být různé nemoci, ale i změny týkající se hormonální hladiny v těle. Úbytek estrogenu může mít za následek vysychání sliznic a sex se může stát bolestivým, nebo dojde k poklesu nebo ztrátě chuti na intimní radovánky. V tomto případě je vhodné se poradit se svou gynekoložkou a nechat si poradit vhodné přípravky jako je třeba lubrikační gel.

Muže je někdy třeba podpořit

Jak již bylo zmíněno výše, u mužů dochází k poklesu hormonu testosteronu již od 30. roku věku. Tím rostou i rizika vážnějších onemocnění, jakým může být i rakovina prostaty. Měli by do svého jídelníčku zařadit potraviny, které jeho tvorbu podporují (hovězí maso, vejce, brokolice, avokádo, mandle, para ořechy...) a případně zvážit užívání této látky ve formě potravinového doplňku (měla by obsahovat například rozchodnici růžovou, ženšen, damianu, pískavici či vitamín B3).

Někdy se u mužů (zejména po 50. roku věku) objevují problémy s prostatou a v důsledku toho i s erekcí. Je sice těžké o těchto potížích mluvit, nicméně neváhejte s návštěvou lékaře. Na trhu existuje i řada potravinových doplňků, které správnou funkci prostaty podporují. Nepodceňujte v tomto případě ani psychickou stránku, neboť změny v této oblasti jsou pro muže velmi citlivé.

Další tipy, jak podpořit milování můžete najít v našem předchozím článku.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1