Jak podpořit chuť k milování

Jak podpořit chuť k milování

Trápí vás partnerův nezájem o milostné hrátky a hlavou se vám honí nejrůznější možné důvody, nevěru nevyjímaje? Nemalujte čerta na zeď. Realita bývá často velmi prostá. Chuť na milování klesá spolu s rostoucím věkem a svůj podíl viny má také dlouhodobý stres a přemíra pracovních povinností. To vše způsobuje hormonální nerovnováhu, pro kterou jsou typické právě i problémy s libidem.

Sexuální touhu ovlivňují především následující látky: dopamin, acetylcholin, serotonin, kyselina gama-aminomáselná (GABA) a testosteron. Pokud mozek některou z nich začne produkovat v menším množství, problém je na světě.

Chemie ukrytá v emocích

Hormon rozkoše dopamin úzce souvisí s našimi emocemi. Umožňuje nám prožívat pocity vášně a potěšení. Je-li ho málo, člověk se cítí unavený a bez energie a rozhodně nemá chuť podávat nějaké extra výkony – ani v práci, ani v ložnici. Nedostatek dopaminu se mimo jiné projevuje zvýšenou touhou po kávě a sladkostech. Je tedy možné, že vašeho partnera mnohem víc než nové sexy prádélko zaujme hrnek cappuccina a tabulka mléčné čokolády.

Přestože acetylcholin hraje ve srovnání s dopaminem tak trochu druhé housle, jeho hladina dokáže ovlivnit sexuální vzrušení, ale i lepší schopnost empatie a touhu po dotecích. Bez dostatku GABA zase stěží dosáhneme orgasmu a serotonin je nezbytný k tomu, abychom se cítili šťastní. Samostatnou kapitolou je testosteron, který ovlivňuje chuť na sex a požitek při milování. U mužů navíc působí na správný vývoj spermií a plodnost.

Hodně záleží na jídelníčku

Vyšší hladinu těchto látek lze do jisté míry získat díky vhodnému jídelníčku. Stačí jen zařadit ty správné potraviny. U dopaminu hlavně kvalitní bílkoviny – libové maso, ryby a mořské plody, tvarohy, jogurty, vejce, tvrdé a přírodní sýry do 30 % tuku v sušině, obiloviny, luštěniny. V případě acetylcholinu se jedná o potraviny bohaté na nenasycené mastné kyseliny, jako jsou ryby (sleď, makrela, sardinky, losos, tuňák, okoun, mořský pstruh), vlašské ořechy, lněné semínko či kvalitní rostlinné oleje lisované zastudena.Výhodou je, že produkty obsahují i Omega 3 mastné kyseliny, které mají další blahodárný vliv na naše tělo.

Při nedostatku GABA je vhodné zařadit hnědou rýži, celozrnné obiloviny, brambory, brokolici, špenát, čočku, banány a citrusové plody. K dostání je i speciální čaj Gaba, který jeho hladinu zvedá a navíc v našem těle vyvolá i příjemný chuťový zážitek. Aminokyselinu tryptofan, ze které vzniká serotonin, najdeme například ve vepřovém, kachním, kuřecím a a krůtím mase, avokádu, tvarohu, vejcích, pšeničných klíčcích nebo čokoládě. K potravinám, které podporují tvorbu testosteronu, patří hovězí maso, vejce, brokolice, avokádo, česnek, špenát, mandle, para ořechy.

Preventivní kůra pro muže i vztah

Změny nálad i dlouhodobé stavy bez energie jsou prvními příznakem přicházejících potíží. Mohou ukazovat na hlubší problém než je na první pohled zřejmý. Může se například jednat o potíže s prostatou. Vhodnou cestou je tedy zvolit i kvalitní doplněk stravy, který kromě testosteronu dodá tělu i jiné látky prospěšné mužskému zdraví (například ženšen, damiána, pískavice řecké seno či rozchodnice růžová). A nepodceňujte ani rodinné štěstí, vždyť milování je i cesta k intimitě ve vztahu.

Osvědčené přírodní stimulanty

  • kapary, chřest, petržel
  • bazalka, hřebíček, vanilka, anýz, koriandr, libeček, zázvor, kardamom
  • chilli papričky
  • ženšen
  • damiána
  • pískavice řecké seno
  • ashwagandha (vitánie snodárná)
  • kotvičník zemní
  • klanopraška čínská

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1