Zdraví pod lupou: Patní ostruhy dokážou potrápit

Zdraví pod lupou: Patní ostruhy dokážou potrápit

Objevují se zhruba u 15 % Čechů a nepříjemné jsou hlavně v tom, že dokážou zkomplikovat běžné denní činnosti. Patní ostruhy jsou výrůstky na patě, kvůli kterým se nám špatně chodí.

Roste nám druhá pata?

Patní ostruha je výrůstek na patní kosti, ale o pravou kost se tak úplně nejedná. Na patě se sbíhají úpony svalů nohy, šlachy a vazy, a ty mohou z několika důvodů zpevnit natolik, že se na patě objeví tvrdý hrbol, velmi bolestivý při došlapu. Patní ostruha je zároveň zánětlivé onemocnění – do této oblasti se nedostane potřebné množství krve s kyslíkem a je omezený přísun živin a odtok odpadních látek. Častěji se objevuje u starších osob, ale výjimkou nejsou ani třicátníci. Na vině je špatná obuv, přetížení nohou, nebo úraz.

Jaká je bolest paty při patní ostruze?

Ostrá a bodavá. Nejvíc se projevuje po ránu a v počátku zátěže, ale časem bolest přichází i za úplného klidu. Bolest může vystřelovat až do lýtka a o sobě dá často vědět i Achillova šlacha. Patní ostruha se může projevit i otokem a zarudnutím. Nejčastěji jde o bolest paty na spodní straně, nebo o bolest vnitřní strany plosky nohy.

Doma diagnózu sami neurčíte

Podobnými příznaky, jaké provází patní ostruhu, se totiž projevuje řada dalších onemocnění  - artróza, osteoporóza, nebo zánět kosti. Bolest paty vás však obvykle stejně dovede k lékaři, a tak není třeba zabývat se určením diagnózy svépomocí. Stejně tak se patní ostruha nedá příliš léčit doma. Bylinné zábaly a obklady sice mohou ulevit, bohužel ale nejsou samospásné.

Speciální vložky do bot a fyzikální terapie

Základem je naučit se, jak o své nohy správně pečovat a dávat jim přiměřenou zátěž. Co je nejdůležitější, je správná obuv, protože v botách trávíte často celý den. Dostupné jsou vložky do bot v několika typech, přičemž nejlepší jsou ty, které vám vyrobí na míru podle otisku nohy. Dále zdravotní obuv, která často využívá gelové polštářky pro zmírnění nárazu. Ulevit mohou i gely a masti na patní ostruhu, v těžších případech obstřiky. Pokročilejší stádia se léčí moderními postupy – laser, ultrazvuk, magnetoterapie a radioterapie. Často i rázová vlna.

Patní ostruha a zázrak jménem tejpování?

Dnes už to není žádná novinka, přesto se k tejpování mnoho lidí ještě nedostalo, protože terapeutů, kteří se těmito léčivými náplastmi zabývají, není moc. Jde o elastické samolepící pruhy, vzdáleně podobné leukoplasti, které se aplikují na kůži. Sami o sobě neléčí – terapeut musí znát perfektně anatomii těla. Jejich nalepením se aktivují, propojí, nebo naopak utlumí jednotlivé svaly. Tejpováním tedy můžeme dobře ulevit přetíženým oblastem těla, a tím zmírnit bolest. Hodí se tedy i pro řešení patní ostruhy.

Prevence je příjemná

Máte-li podezření, že by se vás patní ostruha mohla časem týkat, vězte, že jednou velmi příjemnou aktivitou jí můžete předcházet. Je to masáž nohou a může probíhat klidně každý den. Doprovázet ji může šetrné protažení a cviky na klenbu nohy. Je jasné, že častou masáž v salonu si může dovolit málokdo, ale co takhle vzájemná masáž nohou s partnerem či partnerkou? Neexistují nohy, které by si po celém dni nezasloužily uvolnění!

Zdroj fotografií v tomto článku. Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1