Co s dětským pokojem, když se děti odstěhovaly?

Co s dětským pokojem, když se děti odstěhovaly?

Zatímco mnoho párů řeší, jak se změnil jejich životní rytmus s příchodem potomka, další část řeší jejich vylétnutí z hnízda. Obě situace jsou psychicky náročné a mají svá specifika. Nicméně jedno je společné, máte možnost něco změnit ve svém životě, ale i v bytě či domě. Co tedy udělat s dětským pokojem, který najednou zůstal prázdný?

Smutek je normální

Mnoho rodičů čelí při odchodu dětí z domácnosti velkému psychickému vypětí. Odchod dětí je totiž spojen i s vědomím vlastního zestárnutí a zdánlivé „nepotřebnosti“. Radost, že jste vychovali samostatné jedince, kteří se rozbíhají do vlastních životů je často přehlušena osobním smutkem, že jste najednou takzvaně sami a jakoby nebylo o koho pečovat. Pakliže ani partnerství není úplně ideální, je tento smutek ještě znásoben.

Odchod dětí z domácnosti je skutečně jeden z mezníků našich životů. Nicméně naprosto přirozený. I v pohádkách se chodí do světa. Jakmile se z prvotního šoku vzpamatujete, je dobré popřemýšlet, co s dětským pokojem.

Památník dětem / skladiště

Mnoho rodin zpočátku na změnu v bytě / domě vůbec nepomýšlí. Chodit si sedat do zařízeného pokoje dětí a vzpomínat na ně je jistě jedna z cest, nicméně postupem času se i z takového „památníku“ stane skladiště všeho „co se ještě může hodit.“ Podle mnohých alternativních přístupů v takové zakonzervované místnosti zahnívá energie. Podle tradičních cest zde vzniká podhoubí pro různé roztoče a plísně.

Stavebně jinak

V tomto případě záleží na dispozicích bytu. Každopádně si můžete vytvořit pocit úplně nového bytu tím, že o dětský pokoj zvětšíte pokoj obývací. Také můžete vytvořit „důstojnou“ ložnici, kde se k posteli dostanete bez přeskakování toho druhého nebo bez pravidelných modřin na holeních.

Pracovna

Svůj šicí stroj již věky schováváte ve skříni a přeskládáváte půl kuchyně, když jej chcete použít? Pak teď máte šanci. Vytvořte z pokoje své pracovně tvořící prostředí. Nebude třeba velkých stavebních úprav, často v místnosti mohou zůstat i postele. Zároveň zde můžete mít vše potřebné k tvoření po ruce a na jednom místě.

Pracovna může být nejen tvořivá, ale i intelektuální. Vytvořte zde knihovnu, kam dáte své knižní poklady, pořiďte si pohodlné křeslo a k němu lampu. Pracovní plocha již nebude notebook na klíně, ale plnohodnotný stůl. Pomůžete nejen svým zádům a krku.

Vnoučata a hosté

Další životní etapou je nová generace ve vaší rodině. Vnoučata, nové děti, které máte pro potěchu, neboť ty vlastní už jste vychovali. I tyto děti mají své potřeby, a tak pokoj může být plně nebo částečně připraven na jejich příjezd. Vhodné jsou krabice nebo policové systémy na hračky, které v jejich nepřítomnosti opět uklidíte a postele, které lze využít například i pro hosty nebo další rodinné příslušníky. Je vhodné pokoj uzpůsobit i na jiné činnosti, neboť vnoučata (nebo hosté) budou přijíždět jen občas.

Posilovna

Zkuste pokoj pojmout netradičně. Skvělou variantou je domácí posilovna. Nemusí se jednat o velkou investici. Pokud o této variantě uvažujete, zvažte, jakým směrem se chcete ubírat (posilovna, jógová místnost, meditárna). Pravděpodobně budou potřeba upravit podlahové povrchy. Nejvhodnější je vinyl, marmoleum nebo keramika, které se snadno udržují a vydrží zátěž. Ne příliš vhodné jsou koberce, které zadržují prach i pot a jejich údržba je náročnější.

Kromě případných posilovacích strojů můžete zvážit různé balanční podložky, míčky, činky či gumičky. Vhodné jsou jógové podložky, které cvičení v sedě zpříjemní. Vhodné je také zabudovat zvukový systém, který samotné cvičení, relaxaci, jógu či meditaci zpestří. Na stěnu dejte zrcadla, která prostor osvětlí a navíc v nich můžete kontrolovat své cvičení a výsledky.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1